2020. május 31., vasárnap, Angéla, Villő, Zengő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:03 Megindult a forgalom a Záhonynál15:41 90 ezer mecsetet nyitott újra Szaúd-Arábia, de Mekka marad még zárva15:13 Trónus: Trianon véres oldala14:57 Állítólagos kínai karikatúra: elmosódott Dávid-csillag a jenki kaszás gyilokszerén14:39 Indiában exponenciálisan növekszik a fertőzöttek száma14:07 Brazília beelőzte Franciaországot: közel 29 ezer covidos halottal már a negyedik a "világranglistán"13:37 Krausz Tamás eszméletlen eszmefuttatása13:20 Két és fél hónap után újra nyitva az al-Aksza mecset13:04 Szünetel a gúnyhatár-átléptetés Záhonynál12:42 Emmi: júniustól a magánorvosok is csatlakoznak az EESZT-hez12:21 Újraindul Olaszország, de az egyidejű nyitás gondolatáért nem mindegyik tartomány rajong11:58 Koszovót és Szerbiát még a koronavírus sem békítette össze11:45 A második világháború óta példátlan a mozgósítás a négererőszak ellen 11:29 Benkő Tibor a Hősök terén koszorúzott11:06 Százezreket lopott egy ifjú páros Zalaegerszegen, de Keszthelyen véget ért a kalandjuk
24 óra legolvasottabbjai

Gazdaság :: :: Hozzászólások

Ausztria elutasítja a koronavírus-kötvény kibocsátását

Reklám

Ausztria elutasítja azt a javaslatot, hogy a koronavírus-járvány által okozott károkat enyhítő intézkedéseket kötvénykibocsátással finanszírozzák, mivel véleménye szerint az csak egy újabb szuverén adósságválsághoz vezetne, ráadásul az Európai Stabilitási Mechanizmus elég forrással rendelkezik.
"Nem szabad megismételni a már elkövetett hibákat, mert az a koronavírus-járvány után csak egy újabb adósságválságot idézne elő" - jelentette ki Gernot Blümel pénzügyminiszter vasárnap az APA hírügynökségnek adott interjúban. A miniszter ezzel Enrico Letta egykori olasz miniszterelnök kritikájára reagált, aki "felelőtlenséggel" vádolta meg Ausztriát a kötvénykibocsátást elutasító álláspontja miatt.
"Elegendő pénz áll rendelkezésre a (vírusjárvány által) leginkább érintett országok támogatására" - mutatott rá az osztrák pénzügyminiszter, utalva ezzel az Európai Stabilitási Mechanizmusra (ESM). Az ESM a rendelkezésére álló 410 milliárd eurós keretből akár fel is vásárolhatná az érintett országok államkötvényeit - mondta. Hozzátette: "A már meglévő eszközeinket kellene felhasználnunk mielőtt újakat hoznánk létre, olyanokat, amelyeknek hosszú távon hatása lehet az európai gazdasági térség stabilitásra nézve."
Számos ország, amely most a krízishelyzettel takarózva a közös eladósodást szorgalmazza, néhány hónappal ezelőtt még mentességet szeretett volna kapni a stabilitási paktum előírásai alól - jegyezte meg az osztrák pénzügyminiszter.
Enrico Letta a francia Le Figaro lap szombati számában bírálta a koronakötvényt elutasító országokat, Hollandiát és Ausztriát. "Az önjelölt erényesek ismét másokat vádolnak túlköltekezéssel" - fogalmazott, felelőtlenségnek nevezve álláspontjukat. "A vírus a költségvetési hiánytól és az államadósságtól függetlenül mindenki számára egyaránt probléma" - mondta, példának hozva fel olyan, a kötvénykibocsátást támogató kedvező költségvetési és adóssághelyzettel rendelkező országokat, mint Írország, Luxemburg és Szlovénia. "Hollandia és Ausztria húsz napon belül meg fogja változtatni álláspontját, mihelyt maguk is hasonló helyzetbe kerülnek mint amilyenben más országok most vannak" - tette hozzá.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök egy szombati nyilatkozatában Rómában közös cselekvésre szólította fel az európai országokat a koronavírus-krízis elhárítására. "Minden egyes uniós tagállam társadalmi és gazdasági életét egy cunami készül maga alá temetni" - figyelmeztetett. Európának az olasz miniszterelnök szerint egy új Marshall-tervre lenne szüksége a gazdasági károk helyreállításához. Beszédében a célra javasolt koronakötvényt Conte európai újjáépítési kötvénynek nevezte át. Amennyiben az EU nem lép azonnal, "az utánunk következő generációknak kell majd a lerombolt gazdaság újjáépítésének hatalmas költségeit viselni" - jelentette ki az il Sole 24 Ore lapnak adott nyilatkozatában.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready