A hazai labdarúgó-stadionok elnéptelenedése, a magyar labdarúgásban tapasztalható több évtizedes hanyatlás, a valós problémákkal való szembenézés helyetti örökös kifogáskeresés miatt közös figyelemfelkeltő akciót hirdettek meg vasárnapra az Országgyűlés épülete elé a szurkolói szervezetek.
Zoom
A tüntetés hétvégéjére már előzőleg az NB1-es meccsek teljes bojkottjára szólították fel a hazai futballszurkolókat. A kezdeményezés komolyságát és jelentőségét mutatja, hogy a felhívás aláírói között voltak a Békéscsaba, a Debrecen, a Diósgyőr, a Dunaújváros, a Ferencváros, a Haladás, a Honvéd, a Kaposvár, a Kecskemét, az MTK, a Nyíregyháza, a Paks, a Pécs, az Újpest, a Videoton, a Zalaegerszeg és a Szeged szurkolói. Bár még nincsenek pontos adatok, de a közvetítéseken jól látható, hogy a pénteki és szombati mérkőzéseken is üresen kongtak a lelátók.
A szurkolók elénekelték a Himnuszt, majd a szervezők bejelentették, hogy a tervezettnél rövidebb lesz a tüntetés, mivel több felszólalni kívánó közéleti szereplőt politikailag és egzisztenciálisan is megfenyegettek, akik a nyomás miatt elálltak a szerepléstől. "MLSZ-maffia!" - hangzott a válasz a tüntetők felől. Át akartak adni egy petíciót most, ám az Országházból senki sem jött ki. Korábban már Orbánt is megkeresték levélben, ám az a válasz jött, hogy mivel munkaszüneti napra esik a tüntetés, nem tudják átvenni, adjanak meg egy másik időpontot.
Zoom
Zoom
A Green Monsters szurkolói csoport részéről felszólalt egy vezető, aki nyomatékosította: békében jöttek ide, hogy meg lehessen beszélni valakivel a helyzetet, ám erre senki sem hajlandó a másik oldalról. Falhoz lettek szorítva, és ha nem változik továbbra se semmi, akkor radikalizálódni fognak, és erővel is fellépnek majd, ha kell.
Mivel a fenyegetések miatt jóval kevesebb felszólaló volt, a tüntetés közel egy órával hamarabb véget ért, a petíciót nem tudták átadni.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
(Alfahír - Ultras Liberi nyomán)
Frissítés: Csak az Orbán alapította Puskás Akadémia szurkolói nem vettek részt a megmozduláson
MTI-összefoglaló.
A tervezettnél rövidebb, szűk félórás volt a magyar szervezett futballszurkolói táborok tüntetése vasárnap délután a budapesti Kossuth téren, a demonstráción a szurkolói kártya és regisztráció bevezetése ellen tiltakoztak a drukkerek.
A szurkolók szerettek volna egy Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett petíciót is átadni, de ez elmaradt, mert - mint a demonstráció egyik felszólalója elmondta - írásban azt a tájékoztatást kapták, hogy erre csak munkanapon van lehetőség.
A felszólalók egyike beszédében hangoztatta: az a céljuk, hogy töröljék el a szurkolói regisztrációt, és erről az illetékesek üljenek le velük tárgyalni.
"Ez volt az utolsó ilyen békés megmozdulásunk, ha nincs más lehetőségünk, radikalizálódnunk kell" - mondta a szónok, aki nehezményezte, hogy szurkolói rigmusok miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hétről hétre több százezer forintra bünteti a klubokat.
Megköszönte a szurkolói csoportoknak, hogy távolmaradtak a hétvégi NB I-es forduló mérkőzéseitől. "A bojkott jól sikerült, mert a nézőszám negatív rekordot döntött" - állapította meg a nevét nem közlő felszólaló, majd a politika kivonulását követelte a magyar futballból. A demonstrálók eközben "Mi vagyunk a futball!" szlogent skandáltak.
Az MTI-hez is eljuttatott kétoldalas petícióban a szurkolói csoportok kiemelték, hogy elismerik a kormány labdarúgást érintő infrastrukturális fejlesztéseit, ugyanakkor fel akarják hívni a figyelmet az őket érintő negatív intézkedésekre.
Szerintük a jelenlegi jogi szabályozások drukkerellenesek és ellehetetlenítik a leghűségesebb szurkolókat, akik közül emiatt egyre többen maradnak távol a stadionoktól.
A drukkerek hangsúlyozták, hogy az őket érintő kérdésekben nincs valódi egyeztetés sem velük, sem pedig az őket képviselő érdekvédelmi csoportokkal; céljuk, hogy a döntéshozó szervek és a hatóságok, valamint a szurkolók érdek-képviseleti szervei között párbeszéd alakuljon ki. A drukkerek ez utóbbi kialakításában kérték a petícióban a miniszterelnök segítségét.
A demonstráción a szervezők becslése szerint öt-hatezren vettek részt, 15 NB I-es klub - az élvonalból csak a Puskás Akadémia hívei nem voltak jelen -, valamint az NB II-es Békéscsaba, Kaposvár, Szeged és Zalaegerszeg szurkolói.
A drukkerek zászlóin a következő feliratok voltak olvashatók: "Mondj nemet a regisztrációra!", "Nem kell a kártya!", "Szurkolók személyiségi jogok nélkül", "A szurkoló nem bűnöző"; zárásként a "Against modern football" (A modern futball ellen) feliratú molinót feszítették ki.
A résztvevők - akik a Deák térről a Nádor utcán keresztül vonultak az Országházhoz - a tüntetésen a stadionokban tiltott füstbombákat is meggyújtottak, rigmusaikkal az MLSZ-t bírálták, és távozásra szólították fel a politikus klubvezetőket.
2. frissítés: A futballszurkoló nem bűnöző! - Az N1TV összeállítása