Hosszú Katinka kis híján világcsúcsot úszva jutott 400 méter vegyesen a döntőbe, Szilágyi Liliána 100 méter pillangón vette sikerrel az akadályt. Másnak a magyar csapatból nem sikerült szombaton továbbjutnia.
Gyurta Gergely és Verrasztó Dániel is lecsúszott a döntőről
Gyurta Gergely 11., míg a szám kétszeres Európa-bajnokaként Verrasztó Dávid 12. lett 400 méter vegyesen a riói olimpia első, szombati versenynapján, így egyikük sem jutott döntőbe az előfutamokból.
Verrasztó, a Jövő SC tavaly világbajnoki ezüstérmes versenyzője az utolsó százra még harmadikként fordult rá, de a végére elfáradt, így 4:15.04 perces idővel, mindössze hetedikként csapott célba a futamában, az UTE úszója pedig ugyanebben a nyolcasban 4:14.81 perccel hatodik lett.
Zoom
Verrasztó éremesélyesként esett ki ((Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)
"Ez van, nem tudok mit mondani. Minden jól ment négy évig, pont ez nem jött össze. Ha tudnám a megoldást, hogy mi történt, az jó lenne. Tudok én ennél sokkal jobbat, ezt bizonyítottam párszor, tényleg nem tudok mit mondani" - nyilatkozta csalódottan a medence mellett Verrasztó.
"Azt gondolom, jó jel ez így az olimpia kezdésének. Kicsit erősen kezdtem, a vége nagyon fájt már, de nem lehetek elégedetlen" - mondta Gyurta Gergely, aki 1500 méter gyorson áll még rajthoz Rióban.
A szám fináléját magyar idő szerint vasárnap hajnali 3 órakor rendezik.
Bernek és Kis is messze volt a továbbjutástól
A szám rövidpályás világbajnoka, Bernek Péter 21., míg a másik magyar induló, Kis Gergő 38. lett a 400 méter gyors előfutamában a riói olimpia első, szombati versenynapján, így egyikük sem jutott a nyolcas döntőbe.
A BVSC 24 éves versenyzője, aki idén Európa-bajnoki bronzérmes volt, a legerősebb futamban elfáradt az utolsó 100 méterre, így utolsóként csapott célba 3:48.58 perces idővel. Az inkább a hosszabb számokat kedvelő MTK-s honfitársa, Kis 3:54.15 perc alatt teljesítette a távot egy korábbi, gyengébb nyolcasban.
A finálét közép-európai idő szerint vasárnap hajnali 3.24 órakor rendezik.
Szilágyi Liliána az elődöntőbe jutott 100 pillangón
Szilágyi Liliána az előfutamból a tizedik idővel jutott elődöntőbe 100 méter pillangón a riói olimpia első, szombati versenynapján.
A Bp. Honvéd ebben a számban ifjúsági olimpiai bajnok úszója 57.70 másodperces idővel, futamában harmadikként csapott célba.
"Ez most meglepően jó volt, a legjobbamtól kevesebb, mint két tizeddel maradtam el, ami szinte semmi. Hatalmas élmény volt számomra, hogy a korábbi világcsúcstartó és címvédő amerikai mellett úszhattam, hiszen ő a példaképem. Adta a ritmust, próbáltam lépést tartani vele, ugyanakkor valaki mögött menni mindig kicsit nehezebb" - mondta jókedvűen Szilágyi, aki szerint ez délutánra mindenképpen jobb lesz, mert mindig az első úszás a legnehezebb.
A 19 éves versenyző elődöntője magyar idő szerint vasárnap hajnali 3.11-kor kezdődik.
Hosszú Katinka ismét brillírozott
A szám háromszoros világbajnoka, Hosszú Katinka a legjobb idővel jutott be a döntőbe 400 méter vegyesen a riói olimpia első, szombati versenynapján, míg a másik magyar, Jakabos Zsuzsanna 13. lett az előfutamokban.
A Vasas világklasszis versenyzője kétséget sem hagyott afelől, hogy a szám egyeduralkodója, az utolsó 100 méter előtt jóval a világcsúcs-részidőn belül tempózott, de gyorson már kiengedett, így 4:28.58 perccel csapott célba, amivel megdöntötte saját országos és Európa-csúcsát, egyúttal mindössze 15 századdal maradt el a kínai Je Si-vennek a londoni ötkarikás játékokon elért világrekordjától. Hosszú, aki futama után egyetlen újságírónak sem állt meg, eddigi - idén márciusban elért - egyéni legjobbján 1.31 másodpercet javított.
Zoom
Hosszú lehet a magyar csapatból a legelégedettebb (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)
Jakabos honfitársával együtt úszott a legerősebb futamban, amelyben 4:38.52 perccel hatodikként csapott célba.
"Tizenkettedik idő az enyém az idei ranglistán, a nevezések alapján pedig még hátrébb vagyok. Ugyanakkor bíztam abban, hogy gyorsabb leszek. Közben azt éreztem, hogy valóban jobban megy, de végül megint hiányzott másfél másodperc. Az élet megy tovább, koncentrálok a következő számokra" - mondta Jakabos.
A szám nyolcas döntőjét - Hosszú részvételével - közép-európai idő szerint vasárnap 3.45-kor rendezik.
Gyurta Dániel nem járt messze a továbbjutástól, de visszalépett a szétúszástól
A 200 méteren címvédő Gyurta Dániel az előfutamokban holtversenyben a 16. időt érte el 100 méter mellen a riói olimpia első, szombati versenynapján, így a program végén szétúszásban vehetett volna részt.
Az UTE világklasszis versenyzője 1.00.26 perccel futamában holtversenyben hatodik lett az új-zélandi Glenn Snydersszel, s végül vele kell majd versenyeznie a 16 fős elődöntőbe jutásért.
A legerősebb előfutamban a brit Adam Peaty 57.55 másodperces idejével saját világcsúcsát 37 századdal megjavította.
Gyurta végül visszalépett a szétúszástól, így 17. helyen zárt a 100 méter mell előfutamaiban a riói olimpia első, szombati versenynapján.
Az UTE versenyzője 1.00.26 perccel holtversenyben a 16. időt érte el a vele azonos futamban szerepelt új-zélandi Glenn Snydersszel, de a program végén végül nem úszott a 16 fős elődöntőbe kerülésért.
"Első úszásnak ez teljesen jó volt, látva azt, hogy a kétszázasok például nem is nagyon voltak itt. Akik pedig igen, azok nagyjából velem hasonló időt úsztak. Jó lett volna egy percen belül kerülni, de pár hibát elkövettem, ami miatt sok időt vesztettem. Pláne, hogy csak a kétszázra készültünk, bármi is történik, csak elvesztettünk egy százas úszást" - mondta a 27 éves Gyurta.
A szám elődöntője közép-európai idő szerint vasárnap 4.06-kor kezdődik.
(MTI nyomán)