Néhány napja játszották az olasz Serie A-ban a római derbit, ahol az SS Lazio és az AS Roma csapott össze a Stadio Olimpicoban. A derbit a Lazio nyerte, de nem emiatt volt hangos az olasz és európai sajtó.
A Lazio szurkolói közismerten a normalitás talaján helyezkednek el. Feltűnt a lelátón egy német állampolgárságú férfi, aki egy Lazio-mezt viselt, a felirat rajta pedig a Hitlerson 88 volt.
Zoom
Természetesen beindult az ajvékolók kórusa: Ruth Dureghello, a római zsidó gittegylet közösség elnöke így nyilatkozott: "Az egész stadion antiszemita énekeket skandált, egy rajongó pedig Hitlerson-felirattal és 88-as számmal ellátott mezben volt, s mint mindig, mi vagyunk az egyetlenek, akik felháborodunk és tiltakozunk."
A Meloni-kormány sportminisztere, Andrea Abodi is megszólalt az ügy kapcsán: "Lehetetlen úgy tenni, mintha semmi nem történt volna. A magam részéről kötelességemnek érzem, hogy megtegyem, ami tőlem telik. A tisztelet mindenkinek kijár, ez nem alku kérdése!" Fogalmazott az állítólagosan "szélsőjobboldali" kormány minisztere...
A német szurkoló semmi kegyelemre nem számíthat a demokrácia és a szólásszabadság élharcosaitól: a Daily Mail információi szerint a szurkoló 18 hónapos börtönre és közel 6000 eurós büntetésre számíthat. A "mécsesbűnözés" után itt a "mezbűnözés".
A Lazio természetesen kiállt a meghurcolt szurkolóért, persze csak egy másik dimenzióban. A klub beállt az ajvékkórus mellé, s a német szurkolót, valamint két másik drukkert mindörökké kitiltott a stadionból. A másik két szurkoló "bűne" az volt, hogy római tisztelgésen érték őket. Igen, Rómában, római csapatok meccsén, római tisztelgésért. Nyilván a klub nem ismeri a mondást: "Ha Rómában vagy, élj úgy, mint a rómaiak!" A klub nem állt meg itt a behódolással. Hivatalos közleményben tudatták, hogy ha bárki feljelentené a három férfit, akkor ők csatlakoznak melléjük társfeljelentőként.
Néhány kép a szintén olasz Livorno antifa szurkolóiról. Bár ők demokratikus értékeket vallanak, nem kell kitiltással és börtönnel szembenézniük.
Zoom
Zoom
Zoom
(Olvasónktól)