Tavaly nagy sikere volt annak a használati utasításnak, amit az ún. City Light plakáthelyek karbantartásával kapcsolatban írtunk, ezért ismét lehozzuk a fontosabb információkat alább. Ennek segítségével az általában buszmegállókban található plakátok egy-két mozdulattal eltávolíthatók vagy korrigálhatók.
City-light felületek ápolása 

A BKV-megállókban található ún. City-Light felületeknek igen borsos az ára. Teljesen érthető, hogy sokaknak annyira megtetszik az itt látható (pl.: szoci/libsi) plakát, hogy szeretnék hazavinni emlékbe. A másik lehetőség, hogy épp papírgyűjtés van az iskolában, ehhez szintén jól jön egy kis alapanyag. A megoldás egyszerű.
 

Keressünk otthon egy dugókulcs-készletet, mint amilyen a fenti képen látható. Abból egy 9 mm-es dugókulcsra lesz csak szükségünk. A citylight-reklámtáblák zártak, ám nagyon-nagyon egyszerű kinyitni őket. A külső felületükön az alsó sarkoknál van egy kis rés mindkét oldalon, benne egy szögletes rúd.

9 mm-es kell
Az egyik oldalt csúsztassuk a rúdra a 9 mm-es dugókulcsot, egy picit tekerjük magunk felé (az óramutató járásával megegyező irányban) és húzzuk fel a táblát. Ha pár centire kinyitottuk a reklámtáblát, akkor szedjük le a rúdról az esetlegesen rászorult dugókulcsot (ehhez jó, ha van nálunk egy fogó, mert néha kézzel nagyon nehéz lehúzni a dugókulcs fejét, ha lejött a nyélről). Ha jobban felnyitjuk a táblát, akkor automatikusan felnyílik. De nekünk erre nincs is szükségünk, elég egy 10 cm-es rés, amin a másik kezünkkel benyúlva egy határozott mozdulattal megrántva a plakátot az kiesik, ugyanis nincs ragasztva, csak fel van csíptetve. A plakát a keretben tartó plexilapot enyhén megemelve magától kiesik, mert a csiptető rendszer úgy van felépítve, hogy emelésre enged. Zárjuk vissza az ajtót egy határozott mozdulattal, ehhez fogó nem kell. A plakátot hajtogassuk szépen össze, úgy kevés helyet foglal, és rakjuk el emlékbe. De ha hazafelé tartva meggondolnánk magunkat, ki is dobhatjuk az első kukába. Akár saját plakátot is kirakhatunk, vagy korrigálhatjuk az eredetit - mint a lenti két kép mutatja.
Az esti órákban egy kis sétával, biciklizéssel több tucat plakátot gyűjthetünk be, amit nagy valószínűséggel nem fognak pótolni. (Ilyenkor alig, vagy jó esetben senki nincs az utcán. Az egész procedúra nem több egy percnél, az emberek ráadásul passzívak, nem érdekli őket semmi.) Uralmunk alá hajthatunk jónéhány BKV-szakaszt.

Szabó Vilmos államtitkár még örülhet

A fenti tájékoztató felhívásunkra beérkezett újabb pályamű a XI. kerületi Villányi út elejéről

(Kuruc.info)