Nem mindennapi halálos fenyegetést is kapottDúró Dóra Jobbik-szóvivő
Dúró Dóra politikatudományi diplomamunkájában a jelenkori radikalizmus történelmi sikerét elemzi. Szakmai tevékenységét nemzeti médiumoknál kezdte – derül ki önéletrajzából, melyben ír a Novák Előddel való házasságáról is, hogy miként alakította a pártkapcsolatot párkapcsolattá is. Most kényes kérdéseket is feltettünk neki; Morvai Krisztina után és Vona Gábor előtt a Jobbik szóvivőnőjétől kért interjút a Kuruc.info.
– Nem szokványos, hogy fiatal hölgyek közéleti szerepet vállaljanak, egyáltalán: a politika nem egy nőies terep, pláne nem egy ilyen kiélezett helyzetben, mint a mai…
– Valóban nem tolakodnak a hölgyek, én is részben férfias természetem miatt kerültem ide. Gyerekkoromtól kezdve szeretem például a focit, lógok a tévén, amikor valamilyen jó meccs van, illetve a kapu mögötti szektorokban szurkolni is szoktam, ha van rá időm. Ugyanígy a politika szintén régóta érdekel. De én nem tartom problémának, ha kevés nő foglalkozik aktívan a közügyekkel, ezt nem kell erőltetni, nem is tipikusan női szerepkör ez. Ne legyenek „kvótanők” a pártokban, hiszen csak az alkalmasság és az érdem számíthat!
A Fideszben más a gyakorlat: az antidemokratikus módon alelnökké választott Pelcznét egyéni képviselőjelöltként sem merik megméretni. A Jobbikban viszont minden vezetőnek kötelező egy választókerületben is elindulni. Ön Budapest XI. kerületében áll csatasorba.
– Nem vagyok könnyű helyzetben: MSZP-s ellenfelem egy államtitkár, és a Fidesz uralja toronymagasan a választókerületet, itt adták most le az országban elsőként az ajánlószelvényeket. Szentimrevárosban nincs jelentős cigánybűnözés, a választók többsége beéri egy szalonnemzeti képviselővel. De dolgozunk a radikális változásért errefelé is. A 2008-as időközi országgyűlési választásra a Jobbik még a kopogtatócédulákat sem tudta összegyűjteni itt. A 2009-es EP-megmérettetés eredménye alapján a 176 választókerület közül ez volt a hetedik legrosszabb a Jobbik számára, pedig keményen kampányoltunk. Mindezek ellenére nem feltartott kézzel megyek harcba, inkább különleges kihívás számomra, hogy jó eredményt érjek el. Az ajánlószelvényeim már összegyűltek, amiért hálával tartozom az újbudai Jobbik tagjainak, akik önfeláldozóan segítettek nekem, a teljesítményük kiváló. Úgy érzem, az egyetem miatti 2005-ös Budapestre költözésem óta Szentimreváros lett az igazi otthonom.

A három újbudai képviselőjelöltet Szegedi Csanád mutatja be most vasárnap
– A három XI. kerületi Jobbik-jelölt közt indul férje, Novák Előd is. Nem érzi úgy, hogy neki köszönheti a Jobbikban kapott lehetőségeit?
– Ezt azok mondják, akik nemrég csöppentek bele a Jobbik életébe. 2005 óta dolgozom itt, és akkor még nem ismertem személyesen Elődöt. Épp a pártban találtunk egymásra, tehát nem arról van szó, hogy „behozom a feleségemet a politikába”. Egy XI. kerületi párhuzamot mutatva ahhoz tudnám hasonlítani esetünket, amikor a Fidesz helyi frakcióvezetője elvette a polgármestert. 2007-ben lettem a Jobbik sajtóreferense, amikor Előd még nem volt sajtófőnök. Szóvivővé is akkor választott az elnökség, amikor Ő még nem volt alelnök. Férjem egyébként egy tiszta szívű igazságharcos, aki ezért persze sok ellenséget is szerez magának és ezáltal nekem, én azonban akkor sem szeretném, ha langyossá válna, s mindenkivel csak a jó kapcsolatra törekedne, elvtelenül. Szúrtak engem is halálosan megfenyegető üzenetet Előd szülei házának kapujába egy nagy konyhakéssel, és több doboz festékkel leöntötték kerítésüket, kocsijukat és kuvaszukat. De nem hátrálunk meg az ilyen nemtelen támadásoktól sem. Visszatérve a kérdésre: ezt a felvetést is a politikusbűnözők suttogó bosszúhadjáratának részeként könyvelem csak el, ha nem tájékozatlanságról van szó. A Jobbik demokratikus párt, helyi alelnöknek is a legnépesebb fővárosi kerület tagsága választott, akárcsak képviselőjelöltnek, több jelölt közül, titkos szavazással, tiszta versenyben.
– A Jobbik képviselőjelöltjei könnyűszerrel veszik az ajánlószelvény-gyűjtési megmérettetést. Ám még ha aktivisták vannak is, azért az nem elég a radikális változás megvalósításához. A Fidesz azzal támadja a Jobbikot, hogy nincsenek tapasztalt, nagy szaktudással rendelkező értelmiségiek a pártban.
– Olcsó vád, hiszen valóban nincs kormányzati tapasztalatunk, de még mindig jobb helyzetben vagyunk, mint az összes parlamenti párt, melyek már bebizonyították, hogy alkalmatlanok az ország vezetésére. A képviselőjelöltjeink remek kvalitásokkal rendelkeznek, saját szakterületükön már bizonyítottak, és nemzeti elkötelezettségükhöz, tiszta szándékukhoz sem fér kétség. A Jobbik nem korábbi fideszes vagy MSZP-s kádereket akar bejuttatni az Országgyűlésbe, hisz látjuk, az ő nagy „szakértelmük” hova sodorta hazánkat. Sokkal inkább szükség van a következetes nemzeti érdekképviseletre, amelyet az elmúlt húsz évben sajnos nemigen láttunk…

Az álláshalmozást megtiltotta, civil kontrolltés visszahívhatóságot is akar a Jobbik
– Ön az új erő Oktatási és Kulturális Kabinetének elnöke. Egy alakuló Jobbik-kormányban kit képzelnek el ezen kulcságazat minisztereként?
– A kabinetben sok nagy szaktudású, tapasztalt pedagógus dolgozik, a program megírásában mintegy harmincan vettek részt. Egy igazán jó munkaközösséget sikerült kialakítanunk, amire nagyon büszke vagyok. Többük azonban sajnos nem vállalhatja egyelőre a nyilvánosság előtt, hogy a Jobbik szakmai munkájában részt vesz, mert ez akár a munkahelye elvesztését is jelenthetné. A háttérben tehát sikerült kialakítani azt az értelmiségi holdudvart, amit sokan tájékozatlanságból vagy rosszindulatból hiányolnak. Több ismert szaktekintéllyel is tartottam a kapcsolatot, akik szóba jöttek miniszterjelöltként is. Végül kiváló döntés született, de nevet egyelőre nem mondhatok. Egyéni képviselőjelöltjeinket és programunkat már bemutattuk, a tervezett kormánylistánk neveit azonban csepegtetjük, mert csak így jönnek el sajtótájékoztatóinkra az újságírók, ezzel az „árukapcsolással” tudjuk elérni, hogy ne hallgassák el teljesen a szakmai mondandónkat. Azt gondolom egyébként, minden párttól elvárható lenne, hogy megmutassa, milyen irányvonal mentén és milyen emberekkel akar kormányozni, tehát nevezzék meg miniszterjelöltjeiket! Persze a többi párt még azt sem köti a választók orrára, hogy kit szeretnének államfőnek, a parlamentben akarják a választás után néhány hónappal lemutyizni. A Jobbik ezzel szemben megtalálta és megnevezte a legalkalmasabb személyt köztársasági elnöknek. Morvai Krisztina felkérésekor ismét csak azt fogalmaztuk meg neki elvárásként, hogy folytassa nemzeti és emberi jogvédelmét, igazságharcát, melynek terén már bizonyított.
– Mi a biztosíték arra, hogy a Jobbik a hatalom közelébe kerülve nem lesz olyan, mint a többi? Bizonyára Önnek sem ajánlottak fel még százmillió forintot egy bőröndben.
– Ez egy nagyon fontos kérdés, és több válaszunk, garanciánk is van. Egyrészt az ország több tucat önkormányzatában már ebben a ciklusban is vannak jobbikosok, akik munkájuk során korrupciós ügyeket lepleztek le, óvodákat, iskolákat mentettek meg a bezárásoktól, és még sorolhatnám, tehát ilyen módon már látható a különbség. EP-képviselőink szintén megmutatták Brüsszelben, hogy mi várható tőlünk. Másrészt a Jobbik országos kongresszusa – csak kétharmados többséggel módosítható – alapszabályunkban rögzített olyan, saját magunkra vonatkozó biztosítékokat, mint például a pozícióhalmozás tiltása: aki országgyűlési képviselő lesz, az nem tölthet be mellette polgármesteri vagy önkormányzati képviselői tisztséget, sőt még külsős bizottsági tag sem lehet. Tehát nemcsak azt mondjuk, hogy ezt törvényben szeretnénk előírni, hanem más pártok előtt jó példával járva magunkra nézve már kötelezően bevezettük. Számos olyan intézkedést foglaltunk programunkba is, ami a civil kontrollt erősíti. Szeretnénk jogi alapot teremteni a visszahívhatóság intézményének, és addig is esküt tettünk a Szent Korona másolata előtt, hogy ha alkalmatlanná válunk a nemzet képviseletére, akkor lemondunk.
– A parlamentben kikkel szeretnének együttműködni?
– Elsősorban a választóinkkal. Nem szeretnénk folytatni azt a húsz éve tartó gyakorlatot, miszerint négyévente egyszer fordulunk az emberek felé, majd aztán elfelejtjük őket, és lubickolunk a langyos semmittevésben. Azért készülünk a nemzet templomába, hogy az idegen érdekek helyett végre a magyar embereket állítsuk a politika fókuszába, és az ő akaratuk legyen az elsődleges szempont. Eddig ugyanis, a parlamenti garnitúra számára fontosabb volt az EU véleménye, a Világbank elvárása, a szomszédos országok érzékenysége, vagy épp itthon a különböző kisebbségek körbeudvarlása. Ezt a feje tetején álló világot végre talpára kell állítanunk!
Kuruc.info