Az adatvédelmi biztos csütörtökön vizsgálatot indított a pártok által vezetett nyilvántartások felmérésére, azok jogszerűségének ellenőrzésére - tudatta Jóri András hivatala az MTI-vel.
"A tegnapi nap - egyelőre nem igazoltan hiteles forrásból származó - sajtóértesülései nyomán újra a közérdeklődés fókuszába került a kampánycélú adatbázis-építés kérdése. Egy demokratikus társadalomban alapvető fontosságú, hogy az állampolgárok biztosak lehessenek abban: nincs olyan szervezet, amely kifejezett törvényes felhatalmazás vagy saját hozzájárulásuk nélkül politikai preferenciájukra, véleményükre vonatkozó adatokat gyűjt róluk. Az adatvédelmi biztos kötelessége, hogy az állampolgárok jogállamba vetett bizalmának helyreállítását e tekintetben segítse" - írta Jóri András az MTI-hez eljuttatott közleményében.
Az adatvédelmi biztos januárban ajánlásban foglalkozott a pártok kampánycélú adatkezeléseivel, és az ajánlást minden párt vezetőjének megküldte, felajánlva a konzultáció lehetőségét is.
Az ajánlás foglalkozott "a kopogtatócédulás ajánlás rendszerének tarthatatlanságával, a pártok kampánycélú adatvásárlásának lehetőségével, és azzal, hogy az állampolgároknak nincs letiltási joguk az ilyen adatkezelések ellen, továbbá a szimpatizánsi adatbázisok építésének lehetőségeivel és korlátaival".
A kampány lezárultát követően az adatvédelmi biztos a januárban tett ajánlásaival a jogalkotóhoz fordul, az ajánlások elutasítása esetén pedig minden általa kifogásolt jogszabályhellyel kapcsolatban beadvánnyal él az Alkotmánybírósághoz - olvasható a közleményben.
(MTI)