A Jobbik törvénymódosítást nyújtott be, hogy az országgyűlési képviselők más politikai posztot ne tölthessenek be - közölte a párt alelnöke. Novák Előd kijelentette: „a politikusbűnözés úgynevezett törvényesített formáival szemben is fellép a Jobbik, legyen szó a mentelmi jogról intézményéről vagy éppen a politikusi álláshalmozásról".

Az "emberfeletti teljesítményt" ebben a ruhában végezheti majd a leggátlástalanabb álláshalmozó politikusbűnöző
Szavai szerint nemcsak társadalmi igazságtalanságnak tartják, ha egy politikus több helyről vesz fel főállású fizetést, de úgy látják, hogy az országgyűlési képviselői funkció mellett nem lehet tisztességgel ellátni más feladatokat. Novák Előd azt mondta: mára már gyakorlattá vált, hogy egy-egy parlamenti képviselő polgármester, megyei közgyűlési tag, települési képviselő, felügyelőbizottsági vagy külsős bizottsági tag is. Hozzátette: az üzleti életet nem kívánják korlátozni, és a képviselőknek lehetőségük van saját vállalkozások indítására, de az ellen fellépnének, hogy több politikai megbízatást is kaphassanak, mert „az országgyűlési képviselőség főállásnak számít”. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy első körben a politikusi állásokat vizsgálják, de a következő hetekben arra is felhívják a figyelmet, hogy valaki hány „civil mellékállást” vállal. Szavai szerint ha egy országgyűlési képviselő megmarad ügyvédnek, akkor az még elfogadható, legalábbis, ha nem vállalja túl magát.
A politikusbűnözés elleni harc fő képviselője azt mondta, hogy javaslatuk hétfőn kerül az alkotmányügyi bizottság elé, „akkor fognak a tárgysorozatba vételéről dönteni, várhatóan elutasítják, hiszen egyetlen ellenzéki javaslatot sem vettek még ebben a ciklusban tárgysorozatba sem a bizottságokban”. Hozzátette, hogy nem is számítanak másra, mert „a politikusi álláshalmozás tiltása nagyban sérti a politikusbűnözők érdekeit, hiszen mi igenis így nevezzük azokat, akik ezzel a törvényesített formával élnek” - utalt az összes többi pártra.
A kétmilliós bérplafon sem vonatkozik a politikusokra, mert egyes képviselőknek a különböző posztokért kapott fizetései összeadva sok esetben meghaladják ezt az összeget - jegyezte meg. A képviselő nem mondott neveket, szavai szerint ezt a jövőben teszik majd meg, állampolgári bejelentés alapján. Közölte: ezek között a politikusok között internetes szavazással kiválasztják majd a legfőbb politikai álláshalmozót, akinek átadják a sajtótájékoztatón is bemutatott Superman-jelmezt, hogy ebben végezze aztán csodával határos munkáját.
A Jobbik - egyedüli pártként - magára nézve már kötelezően bevezette, hogy a párt országgyűlési képviselői nem tölthetnek be más politikai állást, még külsős bizottsági tagok sem lehetnek az önkormányzatokban - zárta sajtótájékoztatóját Novák Előd alelnök.
(MTI korrigálva)
Korábban írtuk: Superman-díjat tervez átnyújtani a Jobbik az állás- és fizetéshalmozó politikusoknak - derül ki a párt sajtómeghívójából.
Az álláshalmozásnak komoly anyagi vonatkozása is van: akár kétmillió forintot is zsebre vághat egy-egy emberfeletti "teljesítményre" képes képviselő, ha papíron hat ember munkáját látja el.
A kezdeményezést Novák Előd országgyűlési képviselő mutatja be holnap délelőtti sajtótájékoztatóján.
(Kuruc.info)