Egyre nagyobb nyomás nehezedik Theresa May brit belügyminiszterre a Jobbik elnöke, Vona Gábor által tervezett hétvégi londoni gyűlés betiltása érdekében - írta szerdai beszámolójában a The Independent. A vezető brit liberális napilap elsőoldalas cikke szerint Vona és képviselőtársa, Pörzse Sándor londoni látogatása "mélységes nyugtalanságot kelt" zsidó szervezetek, politikusok és a Nagy-Britanniában élő százezres magyar közösség tagjai körében.
Zoom
A The Independent felidézi, hogy Andrew Dismore, az ellenzéki brit Munkáspárt volt alsóházi képviselője, a londoni városháza képviselő-testületének jelenlegi tagja levélben fordult Theresa Mayhez, kérve, hogy Vona Gábort ne engedjék beutazni Nagy-Britanniába. Dismore kérte azt is, hogy a Scotland Yard akadályozza meg az általa "a legerősebb, nyíltan fasiszta európai pártnak" nevezett Jobbik londoni gyűlését, amelyet a "holokauszt" emléknapja előtt egy nappal tartanának.

Négy vezető brit zsidó szervezet is közleményt adott ki, amely szerint minden erőfeszítést meg kell tenni annak megakadályozására, hogy "e Jobbik-képviselők az Egyesült Királyságban hirdethessék megvetendő nézeteiket és a gyűlöletet" - idézi a szerdai The Independent.
A lap úgy tudja, hogy a brit belügyminisztériumban "aktívan tanulmányozzák" Vona Gábor kitiltásának lehetőségét a belügyminiszter azon jogköre alapján, amely lehetővé teszi egyének távol tartását, ha jelenlétük "nem szolgálja a közjót". A brit lap szerint Vona Gábor vezetésével a Jobbik "a kisebbségek, köztük a zsidók és a romák elleni támadásokkal fűszerezett populista gazdaságpolitikai eleggyel" ért el több mint 16 százalékos szavazatarányt a legutóbbi választásokon.
(MTI nyomán)
Frissítés: Vona: tévednek, ha azt hiszik, megijedek
2. frissítés: a nyomtatott változatban is címlapot ért:

(Forrás: Facebook)
3. frissítés: egy kommunista újság is címlapot szentelt a "fasiszta" Vonának:
(Kép: olvasónktól)
4. frissítés: újabb egész oldalas cikkben rettegnek és gyalázkodnak a britek: a mai The Independent cikkét csatolom, elnézést a rossz minőségért - írja egy másik olvasónk:
Zoom
Zoom
Zoom