Migránsok két csoportja támadt egymásra lőfegyverekkel szombat hajnalban a magyar határhoz közeli szabadkai erdőben, a helyszíni beszámolók szerint több súlyos sérült van, a rendőrség, a katonaság és a mentőszolgálat is nagy erőkkel vonult a helyszínre.
A szabadkai rendőrségre éjjel háromkor érkezett bejelentés, hogy a szerb-magyar gúnyhatár mellett fekvő erdőből fegyverropogás hallatszik. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a rendőrség különleges egységei, amelyek golyóálló mellényben közelítették meg a helyszínt. Az erdőt és az arra vezető utakat lezárták.
Zoom
Fotó: Tímár Zsolt / Pannon RTV
A helyiek beszámolói szerint a mentők folyamatosan szállítják a sérülteket, nem hivatalos adatok szerint legalább két halottja is van az összecsapásnak.
"Szerbiában" jelenleg körülbelül hatezer illegális bevándorló tartózkodik. Az Afrikából és a Közel-Keletről érkező migránsok célja nem a nyugat-balkáni ország, hanem az Európai Unió, főként Németország, ám a magyar határzár miatt sokan hosszabb időre Szerbiában rekednek.
Beszámolók szerint az utóbbi időben nőtt a nyomás a szerb-magyar határszakaszon, és arra is volt példa, hogy a migránsok megdobálták a határőröket, így az sem zárható ki, hogy a most használt fegyvereket eredetileg nem egymás, hanem a határt védők ellen akarták használni.
Frissítés: Rendőrökre is lőttek
A szabadkai Pannon RTV helyszínen tartózkodó stábjának információi szerint a sérülések mindegyikét lőfegyver okozta, a legsúlyosabb állapotban egy 16 éves lány van.
Zoom
A szabadkai rendőrségre éjjel háromkor érkezett bejelentés, hogy a szerb-magyar határ mellett fekvő erdőből fegyverropogás hallatszik. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a rendőrség különleges egységei, amelyek golyóálló mellényben közelítették meg a helyszínt. Az erdőt és az arra vezető utakat lezárták. A Pannon RTV információi szerint a migránsok a rendőrökre is tüzet nyitottak.
"Szerbiában" jelenleg körülbelül hatezer illegális bevándorló tartózkodik. Az Afrikából és a Közel-Keletről érkező migránsok célja nem a nyugat-balkáni ország, hanem az Európai Unió, főként Németország, ám a magyar határzár miatt sokan hosszabb időre Szerbiában rekednek.
Zoom
Beszámolók szerint az utóbbi időben nőtt a nyomás a szerb-magyar határszakaszon, és arra is volt példa, hogy a migránsok megdobálták a határőröket, így az sem zárható ki, hogy a most használt fegyvereket eredetileg nem egymás, hanem a határt védők ellen akarták használni.
Egy bandájuk még szökésben
Meg nem erősített hírek szerint migránsok két - egy afgánokból és egy pakisztániakból álló - csoportja támadt egymásra szombat hajnalban a szabadka mellett fekvő erdőben - jelentette az M1 helyszíni tudósítója.
Zoom
A tudósító azt mondta, hogy a szabadkai kórházban hat migránst ápolnak tűzfegyver okozta sérülésekkel, közül egy 16 éves lány van a legsúlyosabb állapotban. A szabadkai erdőben egyébként családos migránsok is vannak - tette hozzá.
A tudósító közlése szerint az összecsapásnak eddig egy halálos áldozata van.
Elmondta, megérkezett a helyszínre Alekszandar Vulin szerb belügyminiszter, aki megtekinti a rendőri akciót.
Az egyik rendőr a tudósítónak azt mondta, hogy állítólag a migránsok a rendőrökre lőttek, ezért a hatóság munkatársainak tűzparancsuk van.
A migránsok egyik csoportja továbbra is szökésben van.
(MTI nyomán)
2. frissítés: Toroczkai: hány halott kell még, hogy Pintér Sándor és szerb kollégája végre lépjen?
Már májusban, parlamenti felszólalásom során felhívtam a figyelmét a Belügyminisztérium vezetőinek arra, hogy a magyar-szerb határon jó ideje háborús állapotok uralkodnak. Gépkarabélyokkal, puskákkal, pisztolyokkal felszerelkezett, többnyire pakisztáni, afgán, arab migránsokból álló bűnbandák terrorizálják a környéket. Az embercsempészettel foglalkozó, maffiaszerűen működő bűnbandák szabályosan felosztották a területet a határ mindkét oldalán. A kis létszámban a környéken tartózkodó magyar rendőrök, mezőőrök és polgárőrök közvetlen életveszélyben vannak, hiszen már több alkalommal lőfegyverrel fenyegették őket a pakisztáni, afgán és más nemzetiségű maffiacsoportok. Számos lövést is leadtak, sőt már a honvédségnek is kellett emiatt figyelmeztető lövéseket leadni - írja közleményében Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, a párt országgyűlési frakcióvezetője. Alább a folytatás.
Bár örülünk, hogy a kormány a sürgetésünkre elkezdte a határvadász erők létrehozását, de mi nem a rendőrségen belüli, hanem önálló határőrség felállítását követeljük, amely inkább katonai jellegű felszereléssel rendelkezne. Egyúttal követeljük a jogszabályi változtatásokat, hogy ne a szerb oldalra taxiztassuk vissza a bűnözőket, hanem azonnal vegyék őrizetbe őket, és vagy itthoni munkatáborba kerüljenek a kitoloncolásuk előtt, vagy legalább Ruandáig deportáljuk őket.
Tekintettel arra, hogy a migránsok között sokan többnyire illegális tevékenységből származó, kifejezetten sok pénzzel a zsebükben hatolnak be törvénytelenül a hazánkba, követeljük, hogy a magyar hatóságok kobozzák el a pénzüket is, amelyet a határőrség költségeire lehetne fordítani.
Hány halott kell még, hogy Pintér Sándor és szerb kollégája végre lépjen?
3. frissítés: Több mint egy órán át lövöldöztek
A szerb belügyminisztérium speciális egységei is kivonultak a szabadkai Makkhetesi erdőbe. Az illegális bevándorlók közötti leszámolás szombat hajnalban kezdődött. Nem hivatalos információk szerint afganisztáni és pakisztáni csoportok támadtak egymásra hideg és lőfegyverrel. A helyiek arra ébredtek, hogy lőnek. Egyesek azt gondolták ez valamiféle gyakorlat, vagy jégvédelmi rakétát hallanak - írja a Pannon RTV.
Szarvas Csaba: „Már hajnalban elkezdődött a lövöldözés, mentőkocsik, elég nagy cirkusz lehetett. Az előbb is folyamatosan hallatszódott a lövöldözés az erdőből.”
Rada Trninić: „Több mint egy órán át tartott a lövöldözés. Én azt hittem, hogy gyakorlatoznak a lőtéren. Hogy lehetünk mi itt szabadok, ha a gyerekeket vinni és hozni kell az iskolából, mert félünk, közben azt mondják, hogy a lakosok biztonságban vannak. Egyáltalán nem vagyunk biztonságban.”
Zoom
Stevan Bakić, polgármester, Szabadka: „Hét személyt szállítottak kórházba, a Szabadkai Közkórházba. Közülük egy személynek nem voltak életjelei, megpróbálták újraéleszteni, de sikertelenül, az illető meghalt. Egy 2006-ban született lányt megműtöttek, azonban az ő állapota rendkívül rossz, és a Szabadkai Közkórház igazgatójának tájékoztatása szerint nem valószínű, hogy életben marad.”
A helyszínen tartózkodó rendőrök szerint a lakosság élete nincs veszélyben, jelenleg is biztosítják a terepet.
Az észak-bácskai körzetvezető reményét fejezte ki, hogy soha többet nem fordul elő a mostanihoz hasonló eset. Bojan Soralov arra kérte az embereket, hogy maradjanak békések és összeszedettek, a rendőrség végzi a munkáját. A belügyi szervek tövéről hegyére átvizsgálták az erdőt.
Bojan Soralov, észak-bácskai körzetvezető: „Az a rendőrség operatív feladata, hogy teljesen megtisztítsa az erdőt a migránsoktól. Hiszem, hogy ez meg is történt. De nem tudok pontos információkat adni."
4. frissítés: A Pannon RTV videós tudósítása: