Az ügyről van egy francia nyelvű Wikipédia-lap, ami leír pár olyan dolgot, ami a magyar sajtóban nemigen jelent meg. Csonk és törlésre jelölt, úgyhogy ha a link nem működne, megtekinthető pdf-ben. Fent van továbbá a neten a lány kiutasításáról szóló rendőrségi jegyzőkönyv.
Zoom
Szóval: a világraszóló hír úgy jelent meg a sajtóban, hogy
1) derült égből villámcsapásként megjelent az iskolában a rendőrség,
2) az osztálytársai szeme láttára vitték el a lányt,
3) aki ráadásul szorgalmasan járt iskolába.
Ehhez képest az események a rendőrségi jegyzőkönyv alapján így zajlottak:
1) Nem derült égből:
Menekültkérelmüket korábban elutasították, a kitoloncolást régebb óta tervezték, és különböző okokból már kétszer elhalasztották. A kitoloncolás okait is felsorolja a jegyzőkönyv. A szokásos indokok, egy-két gyöngyszemmel fűszerezve:
Apuci nem mutatott szándékot a beilleszkedésre, csúnyán lelakta a lakást, nem vitte el a ház elől az odahordott autóroncsokat, nem keresett munkát, bár a környéken vannak álláslehetőségek, betört, lopott, több gyereke is ismételten hiányzott az iskolából…
Egyszer azzal fenyegette a hatóságokat, hogy ha kiutasítják, felrobbant egy gázpalackot; másik alkalommal, amikor 8500, majd 10 000 eurót ajánlottak neki hazatérése esetén, azt mondta, hogy ha kiutasítják, kiirtja a családját.
Reggel 6:30-kor jelent meg a rendőrség a család lakásánál. Anyuci és az 5 gyerek otthon volt, Leonarda (a "médiasztár") nem. Az anya "úgy tett, mint aki nem tudja, hol a lánya" (szó szerinti fordítás!). A testvére szerint pedig "nem lehet felhívni, mert lemerült a telefonja".
Apuci már régebben idegenrendészeti őrizetben volt a tartózkodási szabályok megsértése miatt.
Egyébként már előző este is volt ott egy másik hatóság képviselője, Leonarda akkor sem volt otthon, mivel "rendszeresen máshol alszik".
Zoom
2) Nem a diákok szeme láttára, bár azok tudtával:
Végül kiderült, hogy elment egy buszos tanulmányi kirándulásra, amire eredetileg nem akart menni. Felhívták, felvette – szóval mégsem merült le a telefonja. Beszéltek vele és egy tanárával is. Azután egy iskola parkolójában Leonarda a tanárával leszállt a buszról, és bementek az iskolába, oda jöttek érte a rendőrök. Ez idő alatt a másik kísérő tanár elmagyarázta a buszban lévő gyerekeknek, mi a helyzet.
Az egész kitelepítés (anya és hat gyereke) békésen zajlott.
Zoom
3) Elég sok hiányzása volt:
A korábbi tanévekben évi 15-40 nap, idén (5 tanítási hét alatt!) 11 nap.
Ami viszont tényleg kellemetlen a gyerekeknek, hogy az apjuk állampolgársága alapján Koszovóba toloncolták őket, miközben a gyerekek nem ott, hanem Olaszországban születtek, és nem beszélnek albánul.
(Kuruc.info - olvasónktól)