Tegnap este az Isztambulhoz közeli Sakarya egyetemén megtartotta első előadását Törökországban a Jobbik elnöke.
Vona Gábor négy előadást, fórumot tart a héten Törökország ismert egyetemein, tegnap Sakaryában, ma az isztambuli Marmara Egyetemen, holnap a Bursa melletti Bilecikben, szombaton pedig az Isztambul Egyetemen.
Zoom
Tegnap este mintegy háromszázan voltak kíváncsiak a török-magyar közös jövőről szóló előadásra az Isztambultól 200 kilométerre lévő Sakaryában. A sakaryai egyetem Törökország egyik olyan oktatási intézménye, ahol ma is jelentősek a turáni kutatások. Vona Gábor előadásában kiemelte, azért érkezett Törökországba, hogy a török-magyar barátság jövőjéről és az ebben rejlő lehetőségekről beszéljen.
Vona egyebek mellett elmondta, "Európa több országa, és különösen Ázsia népei még sokkal többet őriznek abból, amit egyetemesen úgy hívunk: emberi tradíció. Ezt az egyetemes értékalapot kell a kor kihívásaihoz illeszteni, harmonizálni, úgy, hogy a múlt ereje és a jövő kihívásai ne feszültséget, hanem szinergiát teremtsenek.
Zoom
Ahhoz, hogy egy ilyen értékrendet és stratégiát fel tudjunk építeni, az kell, hogy egyszerre tudjuk hordozni mind az európai, mind az ázsiai szemlélet lényegét. Az európai gyakorlatiasság és a keleti elmélyültség együtt kell hogy munkáljon bennünk. Három olyan népet, országot látok, amely erre alkalmas lehet. A két eurázsiai nagyhatalmat, Oroszországot és Törökországot, valamint a saját hazámat, Magyarországot. Ez az a három nép, amely történelme, sorsa és adottságai alapján egyszerre európai is és ázsiai is. Az eurázsiai alternatívát ezért ezeknek a népeknek kell megfogalmazniuk."
Zoom
A török-magyar viszonyról a Jobbik elnöke kiemelte: népeink testvérnépek, és sem vallás, sem korábbi történelmi szembenállások nem tántoríthatnak el senkit ettől a gondolattól. A jövőben Törökország kell legyen az az ország, amellyel nem csupán diplomáciai vagy üzleti kapcsolatainkat kell szorosabbra fonni:
"Én nem azért jöttem, hogy múló diplomáciai és gazdasági kapcsolatokat erősítsek, azt majd megteszik mások, én azért jöttem, hogy a testvéreimmel találkozzam, hogy testvéri szövetséget ajánljak, hogy elhozzam nektek a hírt: ébred a magyar! Ez a mi közös küldetésünk, a turanizmus egyetemes feladata: hogy kelet és nyugat, muszlim és keresztény között hidat verjünk, és hogy így együtt küzdjünk egy jobb világért. Megmutassuk azt, hogy keresztény és muszlim nem ellensége, hanem testvére egymásnak. Erre rajtunk, magyarokon és törökökön kívül talán senki sem képes, de mi igen, hiszen bennünket összeköt a közös vér."
Zoom
(alfahir.hu nyomán)