Egy 1952-ben befalazott időkapszula került elő a napokban Hódmezővásárhelyen. A dobozban lévő tanulságos írás a kommunizmus legsötétebb időszakából üzen megtalálójának korába. Akár ma is írhatták volna... Alább olvasható az időkapszulát meglelő facebookos bejegyzése.
Egy kis "szösszenet" a befalazott múltból, egy időkapszula formájában Hódmezővásárhelyen.
Zoom
Minden sorát nem tudtam még kisilabizálni, de nagyjából erről szól:
"Ez az ajtófél be lett állítva 1952. V. hó 15-én. A kommunizmus virágzása alatt. Ekkor voltak legnagyobb urak a kommunisták, a munkásság igazi kizsákmányolói. Ekkor kellett munkaversenyben dolgozni, mindig többet, fizetni meg úgy fizettek, ahogy akartak. Ekkor volt a magyarság üldözése, akiket úgy megadóztattak, hogy nem tudták fizetni, és mindenüket elvették. A legjobb szántóföldek csak gazt teremtek, de elvették azoktól, akik ahhoz értettek. A legjobb gazdálkodókat elnevezték csúf névvel kulákoknak. Bebörtönözték őket. Mindenüket elvették. Az iparosság se nem volt kímélve. Nem kapott anyagot. Reménytelen volt. (Az itt következő pár sort nem igazán tudom összeolvasni, de valami ilyesmi:) ... létesített különböző ipari szövetkezetekben dolgozni fillérekért... folyt: aki levágott egy birkát 8 hónapi börtön. Egy disznó 1 év és 6 hó."
Zoom
És a lényeg!
"Ezen soraimat azért írtam meg az utókornak, hogy ne higgyenek idegenből jött zsidóknak. A múltból okulva, saját fajtánkból válasszanak államvezetőket! Különösképp zsidókat ne engedjenek beleszólni a magyarság dolgába!
(Róth Mór) Rákosi Mátyásokat, (Weisz) Vass Zoltánokat ne engedjenek uralkodni!
Magyarnak magyar legyen az ura!
De volt egy pár elvetemült magyar is. Oláh Miska és Karácsonyi Ferenc. Ez utóbbi főispán. Oláh Miska a polgármester.
Ezek eladták a magyarságot."
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom