Januárban több olyan esetről számolt be a külföldi sajtó, amikor az ukrán fővárosban zsidókra támadtak. A legutóbbi áldozat, az ortodox Dov Ber Glickman hazafelé tartott a zsinagógából, amikor három fiatal rátámadt, összeverte, majd három késszúrást is ejtett rajta. A mentő kritikus állapotban szállította kórházba, sok vért vesztett. Néhány nappal korábban Hillel Wertheimert, egy izraeli születésű hébertanárt támadták meg, szintén a zsinagógából hazamenet. Még 2013 márciusában bombát hajítottak egy helyi zsidó vezető autójára, aki csodával határos módon úszta meg a merényletet - írja a Szombat. Érdekes ezt olvasni egy zsidó oldalon, ugyanott, ahol máskor amiatt ajvékolnak, hogy mekkora magyarhonban az antiszemétizmus - pedig még nálunk egy példánynak se görbült a haja szála sem...

A megkéselt Dov Ber Glickman
Noha a tettesek ismeretlenek maradtak, és az sem tisztázott, valamilyen szervezet buzdítására követték-e el tettüket, egyértelműnek tűnik a támadások antiszemita éle. Kijevben már korábban sem ajánlották, hogy valaki egyértelműen zsidó jegyeket (kipa, Dávid-csillag) viseljen magán, ha az utcán közlekedik. Az elmúlt hetekben mind a hatalom, mind a tüntetők részéről megjelennek azok a szélsőséges nézetek, amelyek táptalajt adnak ezen atrocitásoknak - sopánkodik a Szombat.
A tüntetők egy része ugyan őszintén csak a korrupt hatalom ellen küzd minden kirekesztő él nélkül, de gyakran látni köztük szélsőséges nacionalista, orosz-ellenes és nem mellékesen antiszemita csoportokat. (Azért a jelen idő, mert a cikk január 24-én jelent meg - a szerk.) A tüntetők között a kezdetektől aktívan fellépett a nyíltan szélsőjobboldali Szvoboda (Szabadság) párt, amelynek vezetősége rendszeresen antiszemita nyilatkozatokat tesz, hősük pedig Stepan Bandera, szovjetellenes ukrán nacionalista, "náci kollaboráns (később maga is a nácik foglya)", akit szabadságharcosuknak tartanak. Bandera képei a zavargások közben is gyakran láthatóak a tüntetők kezében, együtt az ukrán szélsőséges nacionalisták piros-fekete zászlajával. Újabban azonban egy még radikálisabb csoport is megjelent, a Pravij Szektor (Jobb Szektor). Vezetőjük, Alekszandr Muzicskov korábban kijelentette, hogy "harcolni fog a kommunisták, zsidók és oroszok ellen az utolsó vérig". A csoport militáns módon lép fel, a zavargások alatt is katonai jellegű kiképzéseket tartottak.
Zoom
Dmitro Jaros, a Jobb Szektor egyik vezére
De nem csak a tüntetők oldalán jelenik meg erősen az antiszemitizmus. Janukovics különleges rendőri alakulata, a Berkut Facebook-oldalán még a zavargások kezdete előtt antiszemita és Izrael-ellenes propagandaképek tömege volt látható – például a kép, amelyen „zsidók – a nácik csatlósai” felirat szerepel. Több zsidó civil szervezet is az azóta már leváltott Viktor Janukovics elnökhöz fordult nyílt levéllel, tiltakozva a Berkut antiszemitizmusa ellen, miközben a tel-avivi ukrán nagykövetség előtt is demonstrációt szerveztek ugyanezen célból. A képek időközben lekerültek a Facebookról.

Egy (azóta eltávolított) kép a Berkut Facebook-oldaláról
A szerkesztő megjegyzése: mindez persze nem alaptalan: Klicskóról már közzétettünk egy beszédes képet, álljon itt ismét két újabb felvétel társaságában, s persze Timosenko miatt sem fogják lekapcsolni a Kolosszeum fényeit:
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
A légkörre jellemző, hogy a konfliktus radikálisabb résztvevői kölcsönösen zsidózzák egymást - jegyzi meg még a lap. A jelek szerint tehát ott is szitokszóvá vált a zsidó. Vajon mi lehet az oka annak, hogy ez az egész világon így van?...
(Kuruc.info)
Korábban írtuk: