Sopron mellett a fertőrákosi Páneurópai Piknik Emlékparkba érkezett meg a miniszterelnöki kisbusszal Orbán Viktor kedd délután. Amikor kiszállt, sok rajongó vette körbe, gratuláltak neki és a határbontásról szóló emlékeiket kezdték el mesélni.
Zoom
Az Index munkatársa inkább arra volt kíváncsi, miért olyan magas az államadósság. A miniszterelnök először azt válaszolta, majd lesz lehetőség ilyenekre (mármint kérdésekre) is. Az újságíró megismételte a kérdést, második alkalommal már válaszolt Orbán.
Index: Miniszterelnök úr, miért ilyen magas az államadósság?
Orbán Viktor: Nem magas. Ki kell vonni a nettóból a tartalékokat, és úgy már nem magas!
Na de mire gondolhatott a miniszterelnök?
Épp tegnap volt hír, hogy a nettó államadósság (tehát az állam összes adóssága, amiből kivonják a gazdaság többi szereplőinek adósságát az állam felé) még soha nem volt annyira magas a GDP arányában, mint most:
Zoom
A bruttó adósság értéke most 25,4 ezer milliárd (ez forintban abszolút rekord, és a GDP százalékában is közel áll hozzá), a kicsinosított nettó pedig 22,5 ezer milliárd forint körül van (ez forintban és a GDP százalékában is abszolút rekord). Ez állt szemben a GDP 29,5 ezer milliárd forintjával. (Az elemzők egyébként jellemzően a bruttó mutatót szokták figyelembe venni, a nettót pedit azok a politikusok, akik a valósnál jobb mutatóval szeretnének kérkedni.)
Talány az is, hogy mire gondolt Orbán, amikor a "tartalékokról" beszélt, amit ki kellene vonni az államadósságból, hogy jó számokat kapjunk. Nyilván nem a devizatartalékról beszélt, hiszen annak az a célja, hogy az ország devizaigényét biztosítsa, és semmi köze az államháztartáshoz.
Nem is a költségvetési tartaléka gondolt, hiszen azt annyira hatékonyan sikerült elkölteni, hogy mostanra összesen 10 milliárd forint maradt benne.
Az állam likvid – azaz könnyen mozgósítható – pénztartaléka, amit a jegybanknál tart, valóban elég magas volt eddig idén a sok állampapír-kibocsátás miatt. De júliusban már erősen visszaesett az állam kesznek hívott folyószámlája, 2115 milliárd forintra, és vélhetően idén folyamatosan csökkenni fog. Éppen azért, hogy újra sikerüljön kitrükközni egy kedvezőbb év végi adósságmutatót.
(Index nyomán)