Felgyújtottak egy családi házat vasárnap hajnalban az érsekújvári járásbeli Szímőn. A Vág menti utca lakóit az egyik kertszomszédjuk riasztotta.
Szombaton derült ki, hogy egy cigány család szeretné megvásárolni a házat. Az érdeklődők meg vannak győződve róla, hogy azért gyújtották fel a házat, amibe be akartak költözni, mert "romák".
A tűz a ház tetőterében gyulladt ki, a lezuhanó tartógerendák teljesen tönkretették a belső lakórészt.
Zoom
A leégett házzal szomszédos telek tulajdonosa elmondta, azonnal ki kellett kapcsolniuk a gázt, nehogy felrobbanjon. A szímői önkéntes tűzoltók és az érsekújvári tűzoltók azonnal kivonultak, ám a ház lakhatatlanná vált. Az épületben régóta nem lakott senki, az idős tulajdonos Érsekújvárra költözött, és csak időnként látogatott el a telekre. Bolena Bruchterová, a Nyitrai Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a tűzoltók a padláson találták meg a tűzfészket, valószínűleg szándékos gyújtogatás történt. A rendőrség eljárást indított ismeretlen tettes ellen, a szándékos gyújtogatót hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.
Egy másik házat kétszer gyújtottak fel
„Megdöbbentő, ami történt, és mélységesen elítélem azt, aki ilyet tett. Szímőn nincsenek konfliktusok a magyar, a szlovák és a roma lakosok között” – mondta Bób János, a falu polgármestere.
Hivatalosan a cigány lakosság aránya tíz százalék alatt van, a nem hivatalos adatok szerint azonban a lakosok mintegy 16 százaléka "eltérő kultúrájú". Több üresen álló ház van a településen, a község vezetése néhány hónappal ezelőtt óriásplakátot helyezett ki Érsekújváron, melyen az üresen álló családi házakra hívta fel a figyelmet. Lapértesülések szerint az eladásra szánt ingatlan iránt érdeklődő családnak az egyik tagja szímői születésű, a családapa állítólag a komáromi járásbeli Naszvadról származik.
A helyiek elmondták, hogy egy hónappal ezelőtt hasonló eset történt, amikor egy cigány család szeretett volna ingatlant vásárolni a faluban. A kiszemelt házat kétszer gyújtották fel ismeretlen tettesek.
Jól ismerik a helyieket
A ház iránt érdeklődők a JOJ televízió riporterének elmondták, ezen a héten kellett volna nyélbe ütniük az adásvételi szerződést, az előleget már kifizették.
Állítólag a korábbi tulajdonosnak nem volt tudomása arról, ki veszi meg a házat, mert egy ingatlanközvetítővel tárgyalt az eladásáról. A szímőiek elmondták, a helyi "romákat" jól ismerik, semmi konfliktus nincs köztük. Nem szeretnék azonban, ha az új "roma" családtagok révén még több idegen költözne be a faluba. A beköltözni szándékozó család azt mondta a helyieknek, hárman fognak lakni a házban. Szímőn azonban van példa arra is, hogy csaknem harmincan laknak egy fedél alatt.
Marcsa János ingatlanszakértő elmondta, ha leég a ház, a vevő természetesen visszaléphet a szerződéstől, és visszakapja az előleget, mivel még nem írta alá az adásvételi szerződést. Amíg nem fizette ki a teljes vételárat, nincs a nevén az ingatlan.
(Új Szó nyomán)