"Rendkívül sok atrocitás érte tavaly a zsidó közösségeket", és 2013-hoz képest világszerte 38 százalékkal emelkedett az erőszakos antiszemita támadások száma - derül ki a Tel-avivi Egyetem kutatóinak szerdán közzétett jelentéséből.
Az izraeli szakértők 2014-ben világon 766 incidenst jegyeztek fel - beleértve a fegyveres támadásoktól kezdve a zsinagógák, iskolák és temetők meggyalázásáig mindent -, miközben ez a szám 2013-ban 554 volt.
Az egyetem jelenkori európai zsidóságával foglalkozó központjának munkatársai a tanulmányban megjegyezték, sok zsidó úgy érzi, "egyfajta kirobbanó gyűlölet árad feléjük, közösségük és Izrael, a zsidó állam felé".
A kutatók úgy vélték, az antiszemita támadások számának emelkedése egyrészt Izrael gázai mészárlásának tudható be, másrészt a Közel-Keleten az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita terrorcsoport által gerjesztett "gyűlölet és erőszak általános atmoszférája" okozza.
A beszámoló rámutat arra, hogy a támadások már a tavaly nyári gázai eseményeket megelőzően is megsokszorozódtak, és "az izraeli hadműveletet sokan ürügyként használták a zsidók megtámadására". Dina Porat, a tanulmány egyik szerkesztője megjegyezte, általában zsinagógákat és nem pedig izraeli nagykövetségeket vettek célba.
Magyarországra vonatkozóan a tanulmány idézte Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját, aki úgy vélte, "az antiszemitizmus érezhető az utcákon, habár a zsidók elleni fizikai támadás ritka". A szerzők értékelése szerint miközben az incidensek száma nem emelkedett, Magyarországon "a legnagyobb veszélyt az antiszemita múlt fehérre mosására és a Horthy-korszak bizonyos aspektusai rehabilitálására irányuló kísérletek jelentik".
Az elmúlt évtizedben csupán 2009-ben érte a világban a tavalyinál több atrocitás a zsidókat, abban az évben a Gázai övezetben lezajlott izraeli "katonai beavatkozást" követően nőtt meg az antiszemita támadások száma.
Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus vezetője azt mondta, a zsidók közül sokan inkább az európai kontinens elhagyását választják, sokan félnek az utcán sétálni, és "inkább magas falak és szögesdrót mögött keresnek védelmet".
A központ minden évben a holokauszt-emléknapot megelőző napon teszi közzé tanulmányát, amely Izraelben idén helyi idő szerint szerdán napnyugtakor vette kezdetét. (A jelek szerint ott is minden nap holoemléknap van, akárcsak nálunk - a szerk.)
(MTI nyomán)