A francia rendőrök "brutalitását" bizonyító videót tett közzé egy bevándorlókat pátyolgató szervezet. A videón az látszik, ahogy a rendőrök ütnek-vernek, könnygázzal fegyelmeznek, kergetnek, sőt átdobálnak a szalagkorláton egy csapatnyi élősködőt, akik teherautók rakterébe bújva próbálnak átjutni a határon.
Zoom
Egy 2014. októberi letessékelés Calais-nál
A május 5-i felvétel Calais-nál készült, ahonnan a legtöbb betolakodó igyekszik átjutni Nagy-Britanniába a La Manche-csatornán keresztül. A videót egy nappal azután vették fel, hogy Bernard Cazeneuve belügyminiszter látogatást tett Calais-ban, és arról beszélt, hogy Franciaország a lehető legjobb menedéket ajánlja fel a bevándorlóknak - írja a Daily Mirror.
Jelen pillanatban is mintegy 2000 "menekült" táborozik Calais környékén, a rendőrség pedig - a "jogvédők" szerint - időről időre parancsba kapja, hogy "feldúlja szállásaikat". A calais-i rendőrség egyelőre nem tud semmiféle videóról, így nem is kommentálták a híreket.
Azt, hogy általában hogyan viselkednek Calais-nál (és persze máshol is) a "szegény menekültek", ezen a videón mutattuk be.
Alább pedig egy korábbi, januári videó a calais-i állapotokról és az állítólagos rendőri fellépésekről, "természetesen" ugyancsak illegálisbevándorló-párti tálalásban:
(HVG korrigálva)