Három közlemény - és a szánalmas alázkodás, az önkéntes behódolás, a teljes és feltétel nélkül megadás, és közben rettegés a legyőzöttet gyűlölő zsarnok szavától: mindaz, ami hazánk mindenkori vezetését jellemzi 1945 óta.
Válasz a Miniszterelnökségnek
2016. március 2. 09:53
Szomorú, hogy a Miniszterelnökség nem áll ki azokért az értékekért, melyek nemzeti közösségünk identitását meghatározzák, hanem ehelyett elfogult és hamis véleményeket erősít.
Zoom
Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára egy berlini filmbemutatón úgy fogalmazott, a kormány a Terror Háza Múzeum kiállítási „narratívája” körüli viták elkerülése érdekében a Sorsok Házát csak a magyar zsidó közösség és a nemzetközi szakértők egyetértésével kész megnyitni.
Latorcai tehát elhatárolódott az első Orbán-kormány által létrehozott szimbolikus intézménytől, melyet megnyitása óta több mint 5 millió látogató keresett fel! Súlyosbító körülmény, hogy a helyettes államtitkár szerint a Közalapítványunk által működtetett múzeum elhallgatja a magyar állam szerepét a holokausztban.
A valóság ezzel szemben az, hogy a Terror Háza Múzeum kiállítása a régió népeinek történelmi tapasztalatára építve mutatja be a náci önkény bűneit is, és sosem hallgatta el a magyar állam szerepét e bűncselekmények elkövetésében. Szomorú, hogy a Miniszterelnökség nem áll ki azokért az értékekért, melyek nemzeti közösségünk identitását meghatározzák, hanem ehelyett elfogult és hamis véleményeket erősít.
Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány
*
Válasz Schmidt Máriának
2016. március 3. 21:28
Jelen levelemmel is megkövetem Főigazgató Asszonyt.
Zoom
Latorcai Csaba, kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár nyílt levele Schmidt Máriához, a Terror Háza Múzeum főigazgatójához.
Tisztelt Főigazgató Asszony!
Zoom
Őszinte tisztelettel adózom a Terror Háza Múzeum kezdetektől fogva deklarált célja előtt, amely arra irányul, hogy a nácik kegyetlensége mellett rávilágítson a kommunizmus igazi természetére, illetve arra, hogy megszűnjön a kettős mérce, amely a totalitárius rendszerek között bizonyos helyeken mind a mai napig fennáll.
Zoom
A Terror Háza Múzeum érdeme, hogy egyedülálló és átélhető módon mutatja be a magyar történelem két tragikus eseményét, két diktatúra elnyomását, amelytől hazánk szenvedett.
Zoom
A német megszállást követő barna, majd a szovjet megszállás következtében kialakult vörös diktatúra történelmünk két olyan időszaka, amelyről nem lehet érzelmek nélkül beszélni, hiszen az áldozatok közül sokan itt élnek közöttünk.
Zoom
A Miniszterelnökség, és magam is arra törekszünk, hogy minden áldozat érzéseit tiszteletben tartsuk, és erkölcsi kötelességünk, hogy olyan, ismereteket átadó, emlékező helyszíneket hozzunk létre, amelyek a fiatal generációk számára is eleven felkiáltójelként üzennek annak érdekében, hogy a borzalmak még egyszer meg ne ismétlődhessenek.
Zoom
Mind a mai napig sok vita zajlik ezen kérdésekről. Ilyen vitára került sor hétfőn Berlinben is, ahol a Magyarország Kormánya által az emlékezés és emlékeztetés jegyében meghirdetett Holokauszt Emlékév keretében Richter Gedeon életéről készült film került bemutatásra.
Zoom
A filmet követő háttérbeszélgetésen általam mondottak sajnos nem pontosan, és más interpretálásban kerültek a magyar sajtóba, mint ahogyan azokat én szántam és mondtam.
Zoom
Ezen félreértelmezés okán Főigazgató Asszony egyébként jogos felháborodására okot adó mondatok nem hangzottak el. Ugyanakkor, mivel mindez mégis az általam mondottakból fakadt, jelen levelemmel is megkövetem Főigazgató Asszonyt, és biztosítom, hogy bármikor állok rendelkezésére a történtek átbeszélésére.
Zoom
Budapest, 2016. március 03.
Tisztelettel:
Dr. Latorcai Csaba
Kiadó: Miniszterelnökség
*
Válasz Latorcai Csabának
Bocsánatkérését tisztelettel elfogadom.
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának nyílt levele Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkárhoz.
Tisztelt Államtitkár Úr!
Örömmel olvastam nyílt levelét, melyben arról értesít, hogy Berlinben elhangzott szavait a sajtó pontatlanul idézte. Köszönettel vettem, hogy levelében kifejezte egyetértését a Terror Háza Múzeum céljaival, és megkövetett a félreértésért.
Bocsánatkérését tisztelettel elfogadom.
Zoom
A közös munkánk sikerében bízva,
Tisztelettel,
Schmidt Mária
Főigazgató
Kiadó: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 
(A közlemények forrása: Mandiner)