Nem csak rajongóként, besúgóként is érdeklődve figyelte a világhírű zenekar, a Queen­ sorsát Vikidál Gyula.
A Koppányként naggyá lett művész még az együttes gázsiját is sokallta a róluk írt jelentéseiben. Az énekesről még 2010-ben derült ki, hogy „Dalos” fedőnévvel, III/III-as ügynökként küldött jelentéseket zenésztársairól. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára a 30 évvel ezelőtti, Budapesten megtartott Queen-koncertről hozott nyilvánosságra eddig titkos részleteket. A közzétett Facebook-posztból kiderül, hogy a magyar zenész-ügynök figyelmét a határon túlról érkező zenekarok sem kerülték el, de Vikidál részletes beszámolókkal szolgált a Queenről is, amikor a banda 1986-ban Magyarországon lépett fel.
Zoom
Vikidál jó munkát végzett
– A Queen együttes két magyarországi koncertje Hegedűs elképzelése szerint július 25-én és 26-án lenne a Népstadionban megtartva – olvasható a jelentésben a fellépéssel kapcsolatban, amire egyébként végül a megjelölt időpont helyett 27-én került sor, a két alkalom helyett egyetlen egyszer. Hegedűs László a Queen koncertjének szervezője volt.
- Üzleti titok, de annyit elárulhatok, hogy a Queen ötször-hatszor annyiba került, mint mások. Ezek az összegek ráadásul mélyen a nyugat-európai gázsik alatt voltak. A Queen is körülbelül félpénzért játszott a Népstadionban - nyilatkozta Hegedűs a Recorder magazinnak.
A Kádár-rendszerben világszenzációnak számított, hogy egy ekkora hírnévnek örvendő banda játszik a „vasfüggöny” mögött. Nem meglepő módon ennek költségvetése is a csillagos eget súrolta, hiszen a zenekar már akkor is az élvonalában volt.
– A Queen együttes két koncertjéért Hegedüs László 140 000 dollárt – mai árfolyamon több mint 25 millió forintot – kért. Szakmai berkekben ez beszédtéma, mert nagyon drágának találják a kért valutát – áll a papírokban, amelyekből az is kiderül, miért fájt Vikidálnak a hatalmas gázsi.
– A Dalos fedőnevű titkosmegbízott valójában a fellépti díjat és Hegedüs feltételezett díjazását sokallotta, ennyit ő soha sem kereshetett – magyarázta a zenész érzé­seit az ÁBTL Fb-oldala.
Vikidál Gyulát e-mailben próbálta elérni a Blikk, hogy a máig emlegetett koncert hátterében lévő titkokról faggassák, ám Dalostól lapzártáig nem kaptak választ.
Beismerő vallomás
Vikidál korábban sokáig tagadta, végül - a bulvárlap állítása szerint - személyesen Nagy Ferónak ismerte be, hogy jelentéseket írt róla a pártállam idején. A Beatrice frontembere szerint az énekes kényszerből gyűjtött és adott információkat róla, amiből neki - Nagy Ferónak - nem származott hátránya.
Vikidál - többek között - Schuster Lórántról is jelentett a kommunista titkosrendőrségnek. Az P. Mobil vezetőjének elmondása szerint ezt Nagy Feró kartonjából olvasta ki, azóta sem békültek ki Dalossal.
Zoom
P. Mobil: Bencsik Sándor, Cserháti István, Kékesi László, Schuster Lóránt, Vikidál Gyula, Mareczky István
„Ha annak idején megjelenik egy lavór pörkölttel, egy vödör pálinkával, és azt mondja, hogy hülye voltam, bocsánat, akkor el van intézve” – mondta egy Várkert Bazár-béli előadásán Schuster, de szerinte Vikidál azóta is folyamatosan hazudik, hol bevallja, hol letagadja a múltját.
Biztos, ami biztos, a P. Mobil rockmúzeumban kitették a falra Dalos ügynök egyik jelentését.
„Rólam például Vikidál Gyula azt jelentette egy alkalommal, hogy a Mein Kampfot olvasom. Ez igaz volt” – mondta korábbi előadásán Schuster, ami több hallgatójából elismerést váltott ki, amin persze az ATV tudósítója megrökönyödött. Schuster hozzátette: azt is írták róla, hogy könyvet ír Göringről, ami viszont nem volt igaz. „Annak lehet megbocsátani, aki bocsánatot kér. Ilyen egyszerű. A lényeg az, hogy nincsen semmilyen kapcsolatunk, és remélem, hogy nem is lesz” - szögezte le Dalosról.
(Kuruc.info - Blikk nyomán)