"Bár már fél éve bemutatták a világ egyik legrangosabb és legelismertebb filmfesztiválján, a New York-i Tribeca fesztiválon, eddig senki nem beszélt Magyarországon a Maradj csendben! című filmről, ami a Jobbik belső életét és valódi politikáját mutatja be döbbenetes részletességgel. A filmet a Ripost fedezte fel" - írja az Origó Zsidózás, félelemkeltés, nyilas jelképek: eltitkolt film a Jobbikról című cikkében, s így nem csak egy gyékényre kerül a magyarországi sajtótörténelem egyik legundorítóbb bulvárlapjával, hanem még hazudik is, méghozzá a saját cikkét tagadja le.
Ha "eddig senki nem beszélt Magyarországon a filmről", akkor ez itt mégis micsoda?
Zoom
Annak idején egyébként mi is címlapra tettük a hírt, ennyire nem beszélt még róla senki...
"2016 áprilisában a New York-i Tribeca filmfesztiválon nagy érdeklődés mellett mutatták be azt a dokumentumfilmet, amelyik a szélsőjobboldali párt, a Jobbik igazi arcát ábrázolja. A Maradj csendben! című alkotás Szegedi Csanád történetét meséli el, aki korábban a Magyar Gárda és a párt alelnöke volt, de zsidó származásának napvilágra kerülése után kilépett. A Tribeca fesztivált Robert de Niro alapította, ez a világ egyik legelismertebb és legrangosabb filmes fesztiválja. Olyan hírességek szoktak beülni a vetítésekre, mint Bruce Willis, Uma Thurman, Nicole Kidman vagy Katie Holmes" - írja az immár fideszes pénzelésű Origó, majd alcímében megismétli: "Magyarországon eddig nem tudtak róla" - mármint a filmről. A jelek szerint nincs valami jó véleményük a saját látogatottságukról, de megnyugtatjuk őket: mi is segítettünk nekik.
Sokkolás és kegyelem
"A csattogó bakancsok, a szélsőséges militáris csoportok felvonulása valósággal sokkolta a külföldi nézőket. Nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte azokban az országokban, ahol a Maradj csendben! című dokumentumfilmet máris bemutatták" - írja a lap, hozzátéve: a magyar média egyelőre nem számolt be a dokumentumfilmről, és arról sincsen információ, hogy valaki a forgalmazását tervezné. Ennek ellenére már be is indult a szokásos ajvékgépezet, a Fidesz bulvárgnómja a Fidesz csatornáján amiatt nyafogott, hogy a Jobbik szégyent hoz Magyarországra.
A két fideszes lap részleteket is bemutatott az "eltitkolt" filmből:
Kérdés, 2016-ban megy-e még úgy a "rettegtetés" a libsiknek, mint néhány évvel korábban...