Nincs vad rénszarvas Svédországban, az 150 éve kihalt – írta indulatos Facebook-bejegyzésében Török Zoltán, a jelenleg Svédországban élő, ismert természetfilmes, amit először a Népszava talált meg.
Török Zoltán korábban éveken át forgatott Svédországban természetfilmet a rénszarvasok életéről. 2004-ben mutatták be a Rénszarvas harmóniája című filmjét, a témában tehát kifejezetten tapasztaltnak számít.
Zoom
A rendező szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes háziasított rénszarvasokra vadászhatott, méghozzá az ősz folyamán.
A rénszarvasokat tartó számik ilyenkor terelik be az állatokat, és a csordából kiválogatják azokat a nagyobb bikákat, amelyeknek húsa már rossz ízű lenne a bőgés után.
A számi közösségek ilyenkor boldogan adnak vadászati engedélyt a rénszarvasaikra. Azonban – hangsúlyozza a rendező – ezek háziasított rének. A rájuk történő vadászat körülbelül olyan, mintha valaki a Hortobágyon magyar szürkemarhára lőne – érzékelteti a helyzetet Török.
Zoom
A miniszterelnök-helyettes és KDNP-elnök Semjén svéd luxusvadászatairól a Magyar Nemzet írt először. Azóta sem cáfolt információik szerint Semjénék bérelt helikopterrel mentek a területre, és a légi járművel vették üldözőbe a rénszarvast, és onnan is lőttek az állatra, majd a kép tanúsága szerint helikopterrel szállították el a nyakánál fogva fellógatott, lelőtt háziállatot. A Svédországban évente kijáró Semjén luxusvadászatai az olyan „extrák” mint a helikopterbérlés miatt alkalmanként 4-5 millió forintba kerülhettek.
Zoom
Egy számi "pásztor" figyeli a rénszarvasokat (Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP)
Semjén egy pénteki Facebook-bejegyzésében úgy reagált, hogy nem ő röpködött a helikopterrel, hanem csak a lelőtt jávorszarvas. Azonban a képen is jól látható volt, hogy rénszarvas lóg a kötélen, más szóval az egyik kormányportál által szerényen csak
az „ország fővadászának” emlegetett Semjén elsőre összekeverte a legfeljebb 150 kilós rénszarvast a 600 kilót elérő jávorszarvassal, amit Török szerint pontosan jókora mérete miatt nem is lehetne helikopterrel szállítani.
(A bejegyzést később Semjén pontosította.) Semjén azt is állította, hogy ő csak rokonlátogatásra jár ki Svédországba. Bár Semjén nem írta, hogy hol laknak a rokonai, azonban a Magyar Nemzet beazonosította a Semjén mögött látható helikoptert, így a feltételezett vadászat helyét: Észak-Svédországban, Hemavan környékén történhetett a nagy kaland, ami légvonalban 700 kilométerre esik Stockholmtól.
Semjén pedig az összes fotón győzelmi pózban áll a lelőtt vadak mellett, az pedig a magyar vadászetikett szerint elképzelhetetlen, hogy egy kísérő így pózoljon egy más által elejtett állat mellett.
(MNO nyomán)