Úgy tűnik, nem Rogán Antal kabinetminiszter az egyetlen a Fidesz–KDNP-kormány tagjai közül, aki kedveli a luxushelikopteres utazásokat, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szintén a repülés szerelmese. Legalábbis erről árulkodnak a Magyar Nemzet birtokába került fényképek és dokumentumok. Ezekből az is kiderül, hogy a tavaszi országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP listájának második helyén szereplő Semjén Zsolt évek óta vesz részt titokban néhány napos luxusvadászatokon Svédországban.
Nevük elhallgatását kérő vadászatszervezők beszéltek a lapnak arról, hogy a miniszterelnök-helyettes – aki egyben a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke – 2012 óta látogat el évente egy alkalommal a skandináv országba. Mint elmondták, a politikus elsősorban jávorszarvasra és rénszarvasra, valamint a főként a tajgaerdőkben élő siketfajdra vadászott. Az Orbán-kormány második embere 2012-ben, 2013-ban, valamint 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is Svédországban vadászott, ahova nem egyedül érkezett.
Zoom
Nem csak a bulibáróknak jár a helikopter, baklövéshez is hasznos
Egy egész hotelt kibéreltek
Semjént rendre elkísérte például a Földművelésügyi Minisztérium egyik korábbi főosztályvezetője is, aki a miniszterelnök-helyetteshez hasonlóan több zsákmányt is ejtett. Ráadásul az utakat a szervezők elmondása alapján különös óvintézkedések mellett bonyolították le. Előfordult például, hogy egy egész – körülbelül 40 fős – hotelt kibéreltek Semjénék számára, hogy csak ők legyenek a szállóban, s ne is találkozzanak másokkal, főként magyarokkal.
A szervezők szerint rendkívüli fontossággal bírt, hogy Semjén Zsolt ne keserű szájízzel távozzon a vadászatról, és tudjon vadakat ejteni, ezért mindent el kellett követniük a siker érdekében. De kiderült az is, hogy a politikus a hosszas gyaloglást sem viseli, így előfordult, hogy azt is el kellett intézni neki, hogy lóháton tudjon közlekedni.
A néhány napos utak alkalmanként 4-5 millió forintnak megfelelő svéd koronába kerültek. Az árat főként az extra kérések és a luxusköltségek fokozták.
Üdv a Rogán-klubban
A dokumentumok és fényképek tanúsága szerint a legnagyobb szabású vadászatot tavaly szeptember végén tartották, amely alkalmával egy méregdrága helikoptert is kibéreltek Semjénék számára. A forgószárnyas segítségével sikerült utolérni például egy rénszarvast, amit aztán a miniszterelnök-helyettes el is ejtett. A kilőtt állatot szintén a helikopter szállította el, méghozzá a nyakánál fogva fellógatva egy kötélre.
Zoom
Az elejtett rénszarvast is megreptették egy hosszú kötél segítségével
A helikopterbérlés különben nem olcsó mulatság Svédországban. Az egyórás légi kirándulás 25 ezer koronába került, vagyis több mint 750 ezer forintba.
Habár a magyar és a svéd árak között nyilvánvalóan van különbség, beszédes, hogy a Rogán Antal családját 2016-ban a fajáruló Szabó Zsófi sorozatszínész cigánylagzijára szállító helikoptert már 250 ezer forintos óránkénti díjért ki lehet bérelni.
Az egyébként régóta ismert, hogy Semjén Zsolt nagy szenvedélye a vadászat, egyben ő az elnöke az Országos Magyar Vadászati Védegyletnek is. A miniszterelnök-helyettes legutóbb az idén februárban tartott Fehova (fegyver-horgász-vadász) kiállításon tett különös állításokat a vadászattal kapcsolatban. Az Echo televíziónak azt mondta például, hogy Kádár János és Fekete János politikailag és pénzügyileg konszolidálta a vadászatot. Mint mondta, szerinte a vadászatnak semmi köze a politikához. Kifejtette továbbá, hogy a vadászat hungarikum.
(MNO nyomán)