Bezár!
2019. október 21., hétfő, Orsolya, Zsolt napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:44 A kurdok kivonultak egy török határ mentén fekvő városból22:19 A konnektorban hagyott zárlatos telefontöltő miatt égett le egy hétgyerekes pilisvörösvári család háza21:53 Horváth József titkosszolgálati szakértése az "újfajta antiszemitizmusról" a Kossuth Rádióban21:39 A hallei kettős gyilkosság margójára21:08 Hillary megőrült - közölte Trump20:28 A jobboldali, EU-ellenes Svájci Néppárt kapta a legtöbb voksot - sajnos a zöld vörösök is jól szerepeltek19:59 Zuhanyzóba vizelés fogmosás közben: az oslói önkormányzat agyára ment a klímarettegés19:23 A tálibokkal tárgyalna a Kabulba érkezett amerikai védelmi miniszter18:40 A kínai nagy tűzfal árnyékából szónokolt az internet nyitottságáról egy illetékes elvtárs18:06 Boris Johnson kérte is a Brexit-halasztást meg nem is17:26 Kedden tartják Naruhito császár koronázási ceremóniáját16:59 Pongrátz András: a Jobbiknak nincs többé keresnivalója a Corvin közben!16:35 Egy madár szedte le az égről az amerikai haditengerészet büszkeségét, a "leghalálosabb repülőt"15:54 Szerencsére nem sérti Morales állampolgári jogait a bolíviai elnök(újra)választás15:26 Rekordszintre emelkedett az Egyesült Államok sertéshúskivitele
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

"Pillanatok alatt hazavágná egész Budapestet" - szakértő a cigányok fentanilszállítmányáról

Reklám

Vajon mennyire bonyolult interneten házhoz rendelni a világ legveszélyesebb kábítószerét a földgolyó másik feléről? Erre a kérdésre kereste a választ az ópiumkrízissel küzdő Amerikai Egyesült Államok szenátusának egyik albizottsága év elején, és arra jutottak, hogy semennyire.
Zoom
Fentanilt és heroint tartalmazó zacskók a New York-i főügyész irodájában egy sajtótájékoztatót megelőzően 2016. szeptember 23-án. A hatóságok rekord méretű - 33 kg heroint és 2 kg fentanilt - kábítószerszállítmányt foglaltak le, az ügyben 25 embert vádoltak meg (fotó: Drew Angerer/Getty Images)
A szakértőknek nem is kellett különösebben megerőltetniük magukat, guglizással kezdték a sima neten, vagyis még a darkwebre sem kellett átmenniük, így is rengeteg fentanilhirdetésbe futottak bele, hat eladóval fel is vették a kapcsolatot. Bitcoinnal, Western Union-utalással PayPallal, vagy bankkártyával is fizethettek volna, az egyetlen szokatlan dolog az volt, hogy az eladók nem akartak privát csomagküldőkkel dolgozni, mint a FedEx vagy az UPS, helyette ragaszkodtak a sima amerikai postához. Az ugyanis nem gyűjt be és rögzít a csomagon minden adatot a küldőről és fogadóról, így a vámosok nehezebben azonosítják a gyanús csomagot a határon.
A pár hónappal ezelőtti amerikai ügy most különös aktualitást kap Magyarországon, miután egy Kínából rendelt 500 grammos fentanilszállítmány bukott le Ferihegyen.
Zoom
A bűnüldöző szervek bemutatják, hogyan jut el a fentanil és más opiátanyagok az Egyesült Államokba az Igazságügyi Minisztérium 2017. október 17-i sajtótájékoztatóján (fotó: Saul Loeb/AFP)
250 ezer ember halálát okozhatta volna
De miért kellett szenátusi vizsgálat egy kábítószerhez, amikor minden évben újabbakat és újabbakat találnak ki különböző dizájnerdrog-laborokban? Azért, mert a fentanil valami egészen különös módon kemény drog, és ehhez képest tényleg gyerekjáték hozzájutni.
Házi laborban is előállítható, szintetikus szer, ami 30-50-szer olyan erős, mint a heroin. Nem grammokban, még csak nem is milligrammokban, hanem mikrogrammokban mérik, ami a gramm egymilliomod része. Gondoljuk el: mondjuk egy általános, mindenki által használt fejfájáscsillapító pirulában van 400 milligram (nem fentanil, ez csak példa!) hatóanyag. Ezt 400 részre szeletelve kapunk egy milligramnyi hatóanyagot. Ahhoz, hogy 1 mikrogrammot kapjunk, 400 ezer részre kellene szeletelni a pirulát.
A fentanil halálos adagja sok mindentől függ, de nagy általánosságban 2 milligrammra teszik. Ha ebből indulunk ki, akkor egy grammal 500 embert lehet megölni, azaz az 500 grammos magyarországi rendelés 250 ezer ember halálát okozhatta volna, illetve több millió adag kábítószert lehetett volna belőle csinálni.
Nézzük ugyanezt forintosítva, pontosabban dollárosítva Minnesota állam egészségügyi hatóságának leírását felhasználva. Egy kiló heroin beszerzési ára a dílerhálózatban 6000 dollár (1,6 millió forint), és 80 ezerért (22 millió forint) lehet az utcán eladni. Egy kiló fentanil ugyanennyiért beszerezhető, és 1,6 millió dollárért (440 millió forint) lehet eladni, azaz hússzor jövedelmezőbb, mint a heroin. A magyar rendelés így számolva 220 millióért mehetett volna el az utcán.
Egyelőre nem tudni, mire készült a cigány páros ekkora rendeléssel.
Zoom
Mursa Renáta, a megrendelő (vagy csak a valódi megrendelő által használt eszköz)
Az esettel foglalkozó Index megkérdezte a szerhasználóknak segítő Kék Pont Alapítványt, hogy találkoztak-e már Magyarországon a fentalinnal, de nemleges volt a válaszuk, igaz, azt is hozzátették, hogy elsősorban a metadont használóknál merülhet fel a fentanil, a Kék Pont viszont nem kifejezetten ezen a területen dolgozik. Azt is mondta ugyanakkor Dávid Ferenc szakértő, hogy ha valami miatt a fentanil bekerülne a magyar piacra, az
pillanatok alatt hazavágná egész Budapestet.
"Megöli a gyerekeinket, és lerombolja az országunkat"
Ilyen könnyű kezelhetőség, hozzájuthatóság és óriási hatásfok mellett nem csoda, hogy a világon mindenütt egyre többen próbálkoznak azzal, hogy Kínából rendeljenek. A New York-i JFK reptér postaközpontjában 2016-ban például még csak 7, 2017-ben már 84 fentanilszállítmány akadt fenn a rostán. Mivel ennyire erős drog, kevés kell belőle, bárhová el lehet rejteni azt a minimális mennyiséget, ami magánhasználatra kellhet egy függőnek. A JFK reptér fentanilellenes munkájáról a USA Today egy éve közölt riportot, amely szerint a nyomozóknak az ösztönükön kívül három eszközük van az illegális szállítmányok kiszúrására. Egy régi röntgenkészülék, egy kölcsönkapott kézilézer és Gini, a németjuhász. És persze a rutin: mit kell nézni egy csomagon. Például azt, hogy Kínából jön-e.
Zoom
Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Hivatala lézert használ a csomagok vizsgálatára a JFK reptéren 2018. augusztus 28-án (fotó: Jill Kitchener/Reuters)
Amerika látványos küzdelme a kínai, postázott fentalinnal nagyjából tavaly október óta tart. Trump akkor nyilvánította nemzeti egészségügyi vészhelyzetté az ópiátkrízist, az igazságügyi tárca pedig ugyanekkor - a történelem során először - vád alá helyezett két kínai állampolgárt, akik interneten terjesztettek fentanilt Amerikában, és akiket kínai-amerikai közös nyomozás során kaptak el. Az amerikai hatóságok szerint a hálózatuk 30 álnevet használt, offshore-számlákat működtetett, kódoltan kommunikált, a pénzt pedig harmadik fél segítségével mosták tisztára.
Áprilisban a két éves szenátusi vizsgálat eredményeképp beterjesztették a fentanilstop-törvényt, amely lényegében a privát csomagküldők biztonsági előírásait kiterjesztené az amerikai postára is, majd augusztusban Trump üzente meg, hogy azonnal el is kéne fogadni a tervezetet, hogy "a méreg ne ölje meg a gyerekeinket, és ne rombolja le az országunkat".
Kína ezt a hangnemet már nem akarta lenyelni, Ju Hajbin, a kínai nemzeti kábítószerellenőrző bizottság tagja azt nyilatkozta, hogy bár biztos jut el Kínából fentalin Amerikába, nem gondolná, hogy minden drog Kínából jön, nincs Trump állítására bizonyíték, elfogadhatatlan és felelőtlen kommentárok ezek.
A legfrissebb amerikai lépések, hogy egyrészt a napokban egy republikánus és egy demokrata szenátor közösen terjesztett be egy törvényjavaslatot "Törvény a halálos fentanil importjának blokkolásáról" címen, ami egyebek mellett segítséget adna Kínának a helyi droglaborok ellen, illetve kötelezné a külügyet, hogy a nagy fentanilelőállító országokat megnevezze az éves drogcsempészeti összefoglalójában.
Korábban írtuk:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready