A magát a rendezvény előtt jó taktikával biszexualitásával előhozakodó (legyünk megengedőek, és tekintsük csak félbuzinak az igazi nehézsúlyúak árnyékában...) Duncan Laurence nyerte Arcade című dalával a 64. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombaton késő este rendezték Tel-Avivban.
Zoom
A boldog győztes (fotó: Sebastian Scheiner / AP)
A győztes 492 ponttal nyert a 26-os döntőben. Mögötte a csak anyai ágról olasz, egyébként egyiptomi apától született Mahmood lett a második 465 ponttal, az orosz Szergej Lazarev 369 ponttal a harmadik helyen végzett.
A végeredmény a nemzeti zsűrik pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki.
A Magyarországot másodszor képviselő cigány, Pápai Joci ezúttal nem jutott a döntőbe.
A 26-os döntő utolsó felében először az egyes országok nemzeti zsűrijének legmagasabb pontjait adták közre a helyi szóvivők, Magyarországról Forró Bence, majd a tévénézők által leadott telefonos/sms-es, applikációs voksokat, országonként, hátulról előre haladva mondták be az izraeli aréna műsorvezetői. A kétféle pontokat összeadták, így alakult ki a végeredmény, amely a hosszas ismertetés miatt az éjszakai órákba húzódott.
Zoom
Korábbi izraeli nyertesek: Dana International és Neta (fotó: Sebastian Scheiner / AP)
A látványos showműsorban több eurovíziós győztes színpadra állt, a tavalyi nyertes, Netta új számával szórakoztatta a nézőket, és még Madonna is fellépett, két dalát adta elő.
Mivel az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny szabályai szerint mindig az előző évi nyertes a rendező ország, jövőre Hollandiában lesz az esemény.
Az idei Euroszemétdomb aberrált jellege az Indexnek is feltűnt, de őket ez cseppet sem zavarta, inkább csak a közmédia szemérmes hallgatása róla:
Az már más kérdés, hogy a magyar közvetítésben gyakorlatilag nulla szó esett arról, hogy az idei izraeli Eurovízió egy nagy LMBTQ buli volt Dana Internationellel, Conchita Wursttal és Bilal Hassanival, de biztosan nehéz lett volna azt kommunikálnia a kormánytévének, hogy amikor a Fidesz házelnöke nettó homofób dumát nyom egy lakossági fórumon, akkor köztévén négyórás megashow-ban hirdetik az elfogadást, a toleranciát és a BDSM-kultúrát. Az önmagát queerként definiáló Bilal Hassani láttán Freddie képves volt azt mondani, hogy a mondanivaló miatt emlékezteti Conchita Wurstra. Hát persze. De legalább Freddie-t érdekelte az esemény, Rátonyi sokszor percekig meg sem szólalt az adás alatt, és úgy általában sem tudott a minimálisnál többet adni a műsorhoz.
Ugyanakkor Duncan Laurence már meg sem ugrotta a zsindexes újságíró ingerküszöbét, hiszen "csak" félbuzi, nem hirdeti az űrből is látható módon a degeneráltságot, mint az említettek, köztük ez a nyomorult:
Zoom
Bilal Hassani egyszerre látványosan arab és buzi, mégis csak pótlékok végeztek a mezőny elején helyette (fotó: Thomas Hansen / Eurovision.tv)
(Kuruc.info - MTI nyomán)
Korábban írtuk: