Törlik "a holokausztot és más, bizonyíthatóan megtörtént erőszakos eseményeket tagadó", "a nácizmust, illetve a fehér felsőbbrendűséget dicsőítő", valamint "az egyéb szélsőséges nézeteket terjesztő tartalmakat" a YouTube videomegosztóról; jelentette be szerdán a cég.
Zoom
Kép: Aurich Lawson/Getty
A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy a YouTube szabályainak nagyszabású átalakítása azért vált szükségessé, mert a videomegosztót bírálatok érték, hogy "gyűlöletbeszédnek és zaklatásnak biztosít teret".
Az új szabályok tiltják az olyan videókat, amelyek "azt sugallják, hogy egy csoport felsőbbrendű (kivéve persze ha zsidókról vagy rajoskodó cigányokról van szó - a szerk.), és ezzel igazolja a társadalmi kirekesztést, valamint a hátrányos megkülönböztetést olyan tulajdonságok alapján, mint életkor, nem, faj, kaszt, vallás, szexuális irányultság vagy veterán státusz".
Az Alphabet anyavállalathoz tartozó (Google tulajdonában lévő) YouTube szóvivője közölte azt is, hogy bezárja azoknak a videokészítőknek a felhasználói fiókjait, akik ismételten feszegetik a vállalat "gyűlöletbeszédre" vonatkozó előírásainak korlátait anélkül, hogy megsértenék a szabályokat.
A YouTube egy blogbejegyzésben elismerte, hogy az új szabályozás akadályozhatja az ilyen videókat kereső kutatókat, akik "a szélsőségeket akarják megérteni", hogy megfogalmazásuk szerint ezzel harcolhassanak ellenük. Azt is elismerik, hogy "a szigorított előírások egyben bosszúságot okozhatnak a szólásszabadság hívei számára, akik szerint nem szabadna cenzúrázni a gyűlöletbeszédet".
Zoom
Kép: The Daily Stormer
Jonathan Greenblatt, az antiszemitizmust kutató Rágalmazás Elleni Liga fenti fotón látható vezetője közölte, hogy ő maga is "hozzájárult" (értsd: ő irányította) a YouTube szabályzatának megváltoztatásához.
(MTI nyomán)