Tisztaság- és rendpárti olvasónk harmadik levele:
Egy kellemes nyári estén mindig jólesik egy kis mozgással egybekötött takarítás. Ha Gáborunk szemetel, muszáj takarítani utána.
Amit senki ne felejtsen el: nekik erre nincs engedélyük, ez egy megtűrt dolog az állam részéről, de részemről nem. Ha - ne adja Isten - tettenérés van, nem tarthatnak vissza titeket, hozzátok sem nyúlhatnak egy ujjal sem. Azért nem nappal csinálom, mert nem akarok konfrontálódni a sok idiótával.
Innen üzenem én is Gáborunknak: nem javaslom, hogy egy ujjal is hozzám merjen érni ő vagy bárki más.
Ezt a megtűrt dolgot nevezzük street art-nak, bár ez nem az, de legyen. Most tőlem is kaptak egy kis street art-ot, aminek semmi köze az emlékműhöz, csak egy üzenet egy gyönyörű lánynak.
Ti, kedves olvasók, nagyon sajnálhatjátok, hogy rossz a kamerám akkumulátora, mert néha kikapcsol felvétel közben, és nincs rajta az este legjobb része.
Miközben fújtam azt a fa tákolmányt, jött egy csapat srác, és a következő beszélgetés zajlott le:
- Fúúúú, ez nagyon jóóó, gyertek srácok, szívjatok be ti is. Ez az, nyomjad! (Mivel szállt a festék, volt szaga rendesen.)
- Mit fújsz rá?
- Egy szívecskét.
- Azt hittem, egy horogkeresztet fogsz...
Jó tudni, hogy vannak még ilyen vicces fiatalok :)
Zoom
Gábor, azt a rohadt oszlopot tennéd vissza a helyére - amit valószínűleg ti tettetek tönkre - a szemetelés helyett! Amúgy meg kifogytatok a szögesdrótból? A kárpótlásból már nem futja laminálásra sem, csak ilyen igénytelen bugyikba rakod ki a szemeted... Ez nekem is tök jó, mert könnyebb leszednem. De amúgy igazán befejezhetnéd, annyira unalmas, és annyira igénytelen. A szomszédban van egy tiltott önkényuralmi jelkép, inkább azzal foglalkozzál. De gondolom, az valamiért nem zavar...
Így szemeteltek korábban zsidrákék, majd következnek a takarítás videói:
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
És most a lomtalanítás:
Zoom
Frissítés: amikor a szemetelők követelik a rendet
A Kohn Béla-féle Dunába lövetés egyelőre még nincs napirenden, csak "gyűlölet-bűncselekmény, valamint a gyülekezési jog és a kegyeleti jog durva megsértése vádja"... (Képernyőfénykép itt.)
2. frissítés: a szemét egy részét szerencsére nem tudják pótolni
Most vettük észre, hogy augusztus 26-án, tehát a mostani takarítás előtt panaszkodott már egy sort a főkukás a Népszavának (a TEV csak tegnap vette át), feljelentést is tettek:
Kegyeletsértő támadás a Szabadság téren
Barbár módon megrongálták a holokauszt áldozataira emlékező civil kegyeleti helyet – egy héten belül már másodszor.
Több mint öt évvel ezelőtt kezdődött, és a mai napig tart a tiltakozás a Szabadság téren az úgynevezett német megszállási emlékmű ellen. A szobor történelemhamisító módon ártatlanként tünteti fel a magyar államot, a vészkorszakért kizárólag a náci Németországot teszi felelőssé. Az Eleven Emlékmű kezdeményezésére kövekből és személyes emléktárgyakból civil kegyeleti hely is létrejött a szoborral szemben.
Hétfő délután két csoport, a TÉR-KÖZ Társaság és a Szabadságszínpad tartott demonstrációt a téren. Ekkor vették észre, hogy súlyosan megrongálták a civil emlékhelyet. Eltűntek a szögesdrótokra kitett tájékoztató anyagok, családi emlékek, fényképek és korabeli dokumentumok. Több bőröndnek és széknek is nyoma veszett.
Zoom
Derék olvasónk azóta már gondjaiba vette a székeket (is)
Kisebb atrocitások mellett ez a negyedik „totális támadás” a civil emlékmű ellen – nyilatkozta lapunknak a helyszínen Sebő Gábor, a Szabadságszínpad képviselője. Elmondása szerint az előző ilyen eset augusztus 20-ra virradóra, tehát egy hete történt. A Szabadságszínpad feljelentést tett a rendőrségen, amelyhez később kiegészítést fűzött. Ebből idézünk:
„A már folyamatban lévő helyreállítás során kiderült, hogy a tényleges vagyoni kárunk a bejelentéskor becsült 50 ezer – 100 ezer forintnál több, kb. 100 ezer – 125 ezer forint lehet. Az eltulajdonított és/vagy megsemmisített tárgyak egy része nem pótolható, ezáltal jelentős mértékű nem anyagi károkozás is történt.”
A Szabadságszínpad kéri a rendőrséget, hogy a majdani felelősségre vonás során vegye figyelembe: a barbár cselekedet a kegyeletsértés minősített esetét valósította meg, ugyanis aljas indokkal, nagy nyilvánosság előtt és jelentős érdeksérelmet okozva történt.
Sebő Gábor kérdésünkre elmondta, hogy most is megteszi a feljelentést, a következményeket illetően azonban meglehetősen szkeptikus. Bár a Szabadság téren térfigyelő kamerák működnek, nincs tudomása arról, hogy a rendőrség az eddigi esetekben elkapta volna az elkövetőket. Hozzátette: „Egy dologban biztosak vagyunk, abban, hogy folytatjuk a tiltakozást.”
Korábban írtuk: