2019. október 17., csütörtök, Hedvig napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:47 Élve ástak el egy újszülöttet ómigránsaink őshazájában17:13 "Megb@szlak, csicska!" - Kibukott a keserűség az eltérő kultúrából a rasszista körforgalom miatt16:48 A hétvégén is marad a jó idő15:51 Valaki vegyi fegyvert használt Szíriában - a törökök és a kurdok egymásra mutogatnak15:22 Román késelt moldovait Budapesten14:46 Tűzrőlpattant menyecske miatt volt dolguk a mentőknek a fővárosban14:37 Jákob Péter készen áll a Jobbik átvételére14:27 Leghamarabb 25 év múlva szabadulhat a népligeti gyilkos14:13 Török-kurd összecsapás volt Hollandiában is13:45 Karácsony díszpolgárrá választatná Tarlóst - és persze Demszkyt is13:35 Megszületett a megállapodás a brit kilépésről13:12 Kigyulladt a Kolozsvár–Budapest–Bécs-vonat mozdonya12:46 Hát persze hogy senki sem mert "lázongani" Orbánnak Balatonalmádiban12:01 "Ne legyél kemény fickó! Ne legyél bolond!", írta Trump Erdogannak - a török elnök kukába dobta a levelet11:27 Tarlós bőrdzsekiben fejezte be
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Nem kérek szórólapot, környezetvédő vagyok!

Reklám

Időnként mindenki figyelme meg szokott akadni néhány dolgon, melyekről úgy tartja, teljesen feleslegesek, mégis újra és újra találkozik a jelenséggel. A tegnapi napon volt szerencsém részt venni a Zöld Hazánk (Mi Hazánk környezetvédelmi kabinet) előadásán, melyet Csereklye-Klapwijk Krisztina és Fülöp Erik tartott, a kabinet két társelnöke, az est házigazdája pedig Novák Előd volt, és ott is elhangzott egy akár környezetvédelmi szempontból is fontos folyamat, mely az általam totálisan feleslegesnek nevezhető kategóriába esik.
Zoom
Fotó: Mfor
Ez pedig nem más, mint amikor az a kép fogad minket, mikor belenézünk postaládánkba, hogy szabályosan ömlik ránk a „szemét”. De ne legyünk ennyire rosszindulatúak, nevezzük „teszkós” (vagy más egyéb) szórólapnak, újságnak, melyekben a különböző, arra a hétre meghirdetett akciós termékeket hirdetik. Jellemzően egyébként minden héten lényegében ugyanazt.
Józan ésszel nem látom be, mi szükség van arra, hogy ezekkel teletömjék a postaládánkat, bőven elegendő volna kihelyezni az áruházak bejáratához az újságokat, hiszen aki oda akar menni vásárolni, egyébként is úgy tesz, és a helyszínen nyugodtan tájékozódhat az „akciós” árakról. Egy felmérés szerint évente 84 millió (!) kilogrammnyi reklámanyagot kap ilyen úton a lakosság. Kiszámolta vajon valaki, hogy ezekhez (még akkor is, ha van olyan, ami újrahasznosított papírból készül) hány kg fára van szükség, és milyen költségekkel bír?
Őszintén szólva, az égvilágon semmi pozitív hozadékát nem látom a dolognak. Ellenben azt tudni érdemes, hogyan néznek ki a posták az ország minden pontján, vagy a postások kerékpárjainak táskái, mikor fel kell pakolniuk ezt a sok reklámanyagot. Jóformán alig marad hely a levelek számára, és hiába van elhelyezve például 2-3 úgynevezett előszállítási pont (ahol később felveheti) a körzetükben, mégis gyakran előáll a szituáció, ha minden számára előírt küldeményt, kínai „levelet” (valójában csomag) és reklámújságot magához akar venni, kis túlzással úgy néz ki, mint a tibeti serpák, kik a fejük tetején is képesek csomagot hordani.
Ezt aztán ellenőrzik is, akár telefonon, akár személyesen becsöngetnek szúrópróbaszerűen, hogy megkapta-e az erre a hétre rendelt „teszkós” újságot. Nyilván úgy van vele, hogy a kutya nem emlékszik már rá, hiszen ment a kukába a többi „színes szeméttel” együtt, tehát úgy felel, „persze, biztos kaptam…”
Arról ne is beszéljünk, hogy a rendőrség is jelezte már több alkalommal, hogy figyeljenek oda a lakók a ládák ürítésére, ugyanis ha például nyáron távol vannak 1-2 hétre, és egyre csak gyűlik a szóróanyag, az jól láthatóan mutatja a potenciális betörők számára, hogy huzamosabb ideje nincsenek otthon.
Az emberek ez ellen úgy igyekeznek védekezni, hogy kiragasztják a ládájukra, nem kérnek szórólapot, melyet vagy figyelembe vesznek, vagy nem. De ha még ezekre a helyekre nem is gyömöszöli be az anyagot a kézbesítő, az alapprobléma ugyanúgy áll: ezt a horribilis mennyiségű reklámanyagot ugyanúgy minden héten legyártják. (Bocsánat, egyébként van, aki örömmel fogadja, főleg téli időszakban: gyújtósnak használják.)
Szemlátomást az, hogy néhány helyen ki van ragasztva az elutasító matrica, döntően nem befolyásolja a folyamatot. Érdekes volna az a szituáció, azzal mihez kezdenének, ha minden postaládán ott virítana a kérés, de azt gondolom, ez sajnos nem fog bekövetkezni. A spanyolviaszt nem kell feltalálnunk, drasztikusan csökkenteni kell a reklámanyagok nyomtatását, a postatörvényt pedig át kell fogalmazni, ilyen anyagok kézbesítését bizonyos korlátok közé kell szorítani, egyéb feltételekhez kell kötni. Nyilván erre azt mondanák a posta vezetői, hogy ez jelentős bevételkieséssel járna nekik (nem a kézbesítőknek, mert ők azért, amiért kihordanak több ezer reklámújságot, a hónap végén nevetséges 1-2 ezer forintot kapnak pluszban), de a közjónak itt meg kell előznie az egyéni jót, ez esetben pedig nem kéne a szemetet lapátolnunk minden nap, és még a postások is hálásak lennének…
Lantos János – Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready