Bezár!
2021. január 26., kedd, Vanda, Balambér napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:01 Kutyák költöztek a Fehér Házba22:44 Törökországben sem fog éhezni a "német válogatott"22:21 A halmozódások fűtik az egyébként csökkenő hazai lottóforgalmat22:10 Történelmi feladatgyűjtemény kínai középfokú iskolák 3. évfolyamának a 2126-27. tanévben21:30 Már nincs jelentősége: Trump-ellenes korrupciós pereket állított le az amerikai legfelsőbb bíróság 21:19 Az olasz kormányfő kedden benyújtja a lemondását20:44 Matthäus: senki sem ismeri úgy a Herthát, mint a magyar edző20:24 "Halál az Egyesült Államokra, halál Izraelre!" - Trump által terroristává nyilvánított húszik tízezrei tüntettek Jemenben20:09 Párhuzamos valóságban él Jákob, de annyi igaz, hogy október 23-án egy színpadon csápol majd a balos idollal19:24 Nagy veszteséggel zártak az európai tőzsdék19:03 Görögország francia harci repülőgépeket vásárol18:30 Református püspök lett Balog Zoltán exminiszterből18:09 Katolikus papot lőttek agyon a Fülöp-szigeteken18:03 Koronavírusos a mexikói elnök, de jól van17:52 Szakít a pártpolitikával, csak állatvédelemmel foglalkozna Fülöp Erik
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Nem kérek szórólapot, környezetvédő vagyok!

Reklám

Időnként mindenki figyelme meg szokott akadni néhány dolgon, melyekről úgy tartja, teljesen feleslegesek, mégis újra és újra találkozik a jelenséggel. A tegnapi napon volt szerencsém részt venni a Zöld Hazánk (Mi Hazánk környezetvédelmi kabinet) előadásán, melyet Csereklye-Klapwijk Krisztina és Fülöp Erik tartott, a kabinet két társelnöke, az est házigazdája pedig Novák Előd volt, és ott is elhangzott egy akár környezetvédelmi szempontból is fontos folyamat, mely az általam totálisan feleslegesnek nevezhető kategóriába esik.
Zoom
Fotó: Mfor
Ez pedig nem más, mint amikor az a kép fogad minket, mikor belenézünk postaládánkba, hogy szabályosan ömlik ránk a „szemét”. De ne legyünk ennyire rosszindulatúak, nevezzük „teszkós” (vagy más egyéb) szórólapnak, újságnak, melyekben a különböző, arra a hétre meghirdetett akciós termékeket hirdetik. Jellemzően egyébként minden héten lényegében ugyanazt.
Józan ésszel nem látom be, mi szükség van arra, hogy ezekkel teletömjék a postaládánkat, bőven elegendő volna kihelyezni az áruházak bejáratához az újságokat, hiszen aki oda akar menni vásárolni, egyébként is úgy tesz, és a helyszínen nyugodtan tájékozódhat az „akciós” árakról. Egy felmérés szerint évente 84 millió (!) kilogrammnyi reklámanyagot kap ilyen úton a lakosság. Kiszámolta vajon valaki, hogy ezekhez (még akkor is, ha van olyan, ami újrahasznosított papírból készül) hány kg fára van szükség, és milyen költségekkel bír?
Őszintén szólva, az égvilágon semmi pozitív hozadékát nem látom a dolognak. Ellenben azt tudni érdemes, hogyan néznek ki a posták az ország minden pontján, vagy a postások kerékpárjainak táskái, mikor fel kell pakolniuk ezt a sok reklámanyagot. Jóformán alig marad hely a levelek számára, és hiába van elhelyezve például 2-3 úgynevezett előszállítási pont (ahol később felveheti) a körzetükben, mégis gyakran előáll a szituáció, ha minden számára előírt küldeményt, kínai „levelet” (valójában csomag) és reklámújságot magához akar venni, kis túlzással úgy néz ki, mint a tibeti serpák, kik a fejük tetején is képesek csomagot hordani.
Ezt aztán ellenőrzik is, akár telefonon, akár személyesen becsöngetnek szúrópróbaszerűen, hogy megkapta-e az erre a hétre rendelt „teszkós” újságot. Nyilván úgy van vele, hogy a kutya nem emlékszik már rá, hiszen ment a kukába a többi „színes szeméttel” együtt, tehát úgy felel, „persze, biztos kaptam…”
Arról ne is beszéljünk, hogy a rendőrség is jelezte már több alkalommal, hogy figyeljenek oda a lakók a ládák ürítésére, ugyanis ha például nyáron távol vannak 1-2 hétre, és egyre csak gyűlik a szóróanyag, az jól láthatóan mutatja a potenciális betörők számára, hogy huzamosabb ideje nincsenek otthon.
Az emberek ez ellen úgy igyekeznek védekezni, hogy kiragasztják a ládájukra, nem kérnek szórólapot, melyet vagy figyelembe vesznek, vagy nem. De ha még ezekre a helyekre nem is gyömöszöli be az anyagot a kézbesítő, az alapprobléma ugyanúgy áll: ezt a horribilis mennyiségű reklámanyagot ugyanúgy minden héten legyártják. (Bocsánat, egyébként van, aki örömmel fogadja, főleg téli időszakban: gyújtósnak használják.)
Szemlátomást az, hogy néhány helyen ki van ragasztva az elutasító matrica, döntően nem befolyásolja a folyamatot. Érdekes volna az a szituáció, azzal mihez kezdenének, ha minden postaládán ott virítana a kérés, de azt gondolom, ez sajnos nem fog bekövetkezni. A spanyolviaszt nem kell feltalálnunk, drasztikusan csökkenteni kell a reklámanyagok nyomtatását, a postatörvényt pedig át kell fogalmazni, ilyen anyagok kézbesítését bizonyos korlátok közé kell szorítani, egyéb feltételekhez kell kötni. Nyilván erre azt mondanák a posta vezetői, hogy ez jelentős bevételkieséssel járna nekik (nem a kézbesítőknek, mert ők azért, amiért kihordanak több ezer reklámújságot, a hónap végén nevetséges 1-2 ezer forintot kapnak pluszban), de a közjónak itt meg kell előznie az egyéni jót, ez esetben pedig nem kéne a szemetet lapátolnunk minden nap, és még a postások is hálásak lennének…
Lantos János – Kuruc.infoFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready