Az Index gyűjtése szerint a már elfogadott, vagyis a rostán átment nevek közé tavaly bekerült például a Naszír, a Romed, a Lenor, a Hebron, a Mordeháj, a Lior és Manaén is, de az olyanok is, mint Fineás, Emerina, Estike, Hürrem, Brianna, Bjárke, valamint Árav.
Zoom
Az, hogy mely nevek lesznek végül anyakönyveztethetők, sok mindentől függ. A túlzott becézésekkel nem érdemes próbálkozni, ahogy olyan szavakkal sem, amelyek egyértelműen hátrányosak a viselőjére nézve.
A márkanevek, művésznevek és családnevek sem támogatottak. A választások környékén valaki például Fidesznek akarta volna nevezni a kislányát, de a Nyelvtudományi Intézet megakadályozta azt, arra hivatkozva, hogy márkanevet nem adhat valaki a születendő gyermeknek.
Fontos tudni, hogy a nálunk anyakönyveztetett gyerekek nevét minden esetben magyar helyesírással és betűkészlettel fogják írni, így a Ginger kizárólag Dzsindzser formában viselhető.
Ennek ellenére igen (pontosabban: túlságosan) széles már a skála, ami az adható neveket illeti. 2020-tól választható férfinév lett például a Parker, az Emett és Terenc is... A nőknél szintén bővült a lista, a következők adhatók: Lupitá, Annaszofi, illetve Annasára.
(hvg nyomán)
Kovács Fidesz nem sikerült, de Balogh Orbán Viktor van már
Igaz, intézetben... De jól van, semmi baj. És még kormányfő is lehet belőle.