Ebben a politikailag korrekt, fojtogató világban néha úgy érzem, hogy a rendszer nem csak a végletekig érzékeny hiszti-embereket termeli ki magából, de ezeknek az embereknek valamiért rengeteg szabadidejük is van. Ez onnan jutott eszembe, hogy más épkézláb magyarázatot nem látok arra a legújabb hisztire, miszerint a Puma új cipő-kollekciójának egy darabja hasonlít Adolf Hitlerre. Igen, a Führerre. Igen, egy cipő. A gyanútlan ember persze azt is hihetné, hogy annyira várják vissza az egykori vezetőt, hogy „fűben-fában” őt látják, de aligha erről lehet szó.
Zoom
A hisztinek némi alapot ad az is, hogy a Puma alapítója, Rudolf Dassler lelkes nemzetiszocialista volt, és be is lépett az NSDAP-be. Kezdetben együtt dolgozott testvérével, Adolf Dasslerrel, azonban feszült viszonyuk miatt a világháború után elváltak közös útjaik. Adolf „Adi” Dassler az Adidast, míg Rudolf a Pumát alapította meg. Persze a mai világban lassan hozzászokhatunk ahhoz, hogy „mindenki náci, aki nem liberális”, de valljuk be, azért Rudolf puszta személye elég kevés érv a „Hitler-cipő” létezése mellett. Viszont van itt még valami, ami legnagyobb valószínűség szerint egyszerű véletlen, de aki mindenáron bele akar kötni valamibe, az bele is fog. A cipőket szokás különböző unalmas fantázianevekkel ellátni, ez a kollekció pedig a Storm Adrenaline nevet kapta, ami rövidítve SA. Gondolom, innentől már mindenkinek világos, mire gondolt a sok unatkozó internetező, hiszen az SA volt a rövidítése az NSDAP rohamosztagának is, akiknek legnagyobb részével aztán leszámoltak a hosszú kések éjszakáján.
Zoom
Ezt látják ők
Érdekes azonban, hogy a hisztizők egy jelentős része orosz, akik a kommunista örökséget életben tartva úgy gondolják, hogy a Puma még mindig az alapítója nézeteit vallja. Valljuk be, ez egy XXI. századi világcégnél elég valószínűtlen, de az orosz közvélemény ferde múlt-(és jelen) értelmezéséről már többször beszámoltunk korábban. Akadnak olyan oroszok is, akik viszont a híres orosz írót, Nyikolaj Gogolt látják a cipőben. Legalább nekik van humoruk.
Egyébként nem a „Hitler-cipő” volt az egyetlen, amely „megzavarta a világ békéjét”, és „rossz emlékeket” elevenített fel. 2013-ban „holokauszt-túlélőket” borított ki a veszedelmes „Hitler-teáskanna”, az Ariel mosópor is megütötte a bokáját, amikor a 18-as és 88-as számokat merte alkalmazni, pedig a használati utasítás szempontjából esszenciális számokról beszélhetünk, de visszakanyarodhatunk akár 2006-ba is, amikor a Judapest.org „Hitlerhez hasonlító macskák fotóit” ajánlgatta, persze nyilván nem azért, hogy „mennyire aranyosak”.
A cipős esethez is annyit fűznék hozzá, amennyit normális ember ilyenkor megjegyezhet: a múltat egyetlen rettegő sem fogja eltörölni, és unatkozzanak bárhogy, lássanak bele akármit akármibe, egy cipőtől még nem fog Adolf Hitler a házuk ajtaján kopogtatni, még akkor sem, ha a cipőt esetleg tényleg róla mintázták, ami minden bizonnyal lehetetlen. Továbbá azon sem kell aggódniuk, hogy a nemzetiszocializmus belátható időn belül feltámad, eléggé elsodródott már tőle ez a politikailag korrekt világ.
Ábrahám Barnabás – Kuruc.info