2020. május 28., csütörtök, Emil, Csanád, Karcsa napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:42 Látogatható az egykori szovjet atombunker Dunavarsányban22:12 "Mesterséges esővel" előznék meg az erdőtüzeket Indonéziában21:50 Minneapolisban újra eljött a lehetőség egy jó kis fosztogatásra21:41 Franciaország az Európán belüli határok június 15-i megnyitását szorgalmazza21:20 30 migránst végzett ki egy líbiai embercsempész családja20:45 Németországban bekérették az orosz nagykövetet a Bundestag elleni 2015-ös hackertámadás ügyében20:28 A cigánybűnözés ellen vonult a Mi Hazánk és több szurkolói csoport, a rendőrök tüntetőket vegzáltak19:24 Cserkésztüzek lobognak hazánk szétszakításának 100. évfordulóján18:42 Az alkoholproblémák 29 gén számlájára írhatók18:24 Megint bemocskolták az úzvölgyi temetőt a magyargyűlölő, történelemhamisító oláhok18:16 Horvátország teljesen megnyitja határait több uniós ország előtt17:57 Újabb adalék az úzvölgyi katonasírok történetéhez17:27 Iskolaőrséget hoz létre a kormány, 12 év felett büntethetők lesznek a tanárokra támadó cigánybűnözők17:14 Több ezer embert bocsát el a Boeing, és újraindítja a 737 MAX gyártását16:39 Öten meghaltak egy balesetben a 710-es főúton Balatonkenesénél
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Kötelet is készített a neandervölgyi ember

Reklám

Kötelet is készített a neandervölgyi ember, a kutatók közvetlen bizonyítékot találtak a tevékenységre. A bizonyíték kezdetben csak egy fehér foltnak tűnt egy kőszerszám alján, mikroszkópos vizsgálat révén azonban kiderült, hogy egymás köré tekert rostszálakról van szó. A kutatók szerint ez a legrégebbi ismert bizonyíték arra, hogy az ősember tudott kötelet készíteni.
A lelet arra utal, hogy a modern ember evolúciós rokonai valamennyire értették a számokat és ismerték a fákat, amelyek a nyersanyagot adták. Ez a legújabb bizonyítéka annak, hogy a neandervölgyiek okosabbak voltak, mint ahogyan azt a modern ember gyakran feltételezi.
Bruce Hardy, az ohiói Gambierben lévő Kenyon College kutatója és munkatársai a Scientific Reports című tudományos folyóiratban mutatták be eredményeiket.
A kötél alapján sejthető, hogy a neandervölgyi ember más képességek birtokában is lehetett, készíthetett például táskát, hálót és szövetet - írták a kutatók.
A leletre a Rhone folyó völgyében, Délkelet-Franciaországban bukkantak, kora mintegy 40-50 ezer évre tehető.
A kutatók nem tudják, hogyan használta a kötelet a neandervölgyi ember, és hogy vajon eredetileg a rajta lévő kő vágószerszám része volt-e.
Elképzelhető, hogy a kő egyszerűen csak ráesett a kötélre, így őrződött meg belőle egy mintegy 6,2 milliméteres darabka, miközben a többi része megsemmisült - mondta Hardy. A kötél fák belső kérgéből készült szálakból áll, szélessége 0,55 milliméter. A neandervölgyiek úgy készítették, hogy három rostszálnyalábot az óra járásával ellentétes irányban összefontak, aztán ezeket az órajárás irányában fonták össze.
Ez a készítési folyamat a számok bizonyos szintű értését feltételezi Hardy szerint.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready