Bezár!
2021. április 23., péntek, Béla, Egyed napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:46 Brit kutatók: az első oltási adag is jelentősen csökkenti a fertőződés esélyét07:33 Ismét riasztást adtak ki zsaroló levelek miatt07:15 Védetté nyilvánították a farkast Felvidéken06:54 India is felkerült a brit kormány beutazási tilalmi listájára a legújabb mutáns miatt06:36 Amerikai tábornok: össze fog omlani az afgán hadsereg, még a repülőgépeiket sem tudják karbantartani21:55 A brit légierő négy vadászgépe érkezett járőrszolgálatra Romániába21:37 Balázs Klári elismerte a 40 éven át gyümölcsöző lopást, az izraeli zeneszerző 200 ezer dollárt követel21:11 Csehszlovák szolidaritás: a felvidéki kormány is kiutasít három orosz diplomatát20:57 A Gyurcsány-terv20:35 Brit tudósok: a kevés alvás növeli a demencia kockázatát20:14 A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártási eljárását19:46 Már nem a Covid-19 számlájára írják a vezető halálozási okot Angliában19:24 Szénfelhasználása csökkentésébe kezd 2026 és 2030 között - ígéri Kína19:03 Autókölcsönzés cigány módra - még a katalizátor is megmarad18:51 Kivizsgálták Navalnijt, és felszólították, hogy fejezze be az éhségsztrájkot
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

A Luftwaffe pilótáinak mentőrendszerei

A Luftwaffe vezetői korán felismerték, hogy egy képzett pilóta nagyon sokat ér. Ezért több felszerelést is kifejlesztettek és egyéb intézkedéseket is tettek arra, hogy a pilóták túlélési esélyeit javítsák. Ezen a téren a német légierő egyértelműen világelső volt, különösen a világháború elején.
Előny a háború elején: mentőcsónak és kutató-mentő szolgálat
A háború elején a túlélésre tett intézkedéseket tekintve a Luftwaffe egyértelműen a brit légierő előtt járt. Ezen a téren az egyik előnyt a felfújódó mentőcsónak jelentette. Ezt egy szén-dioxid patron fújta fel, és feltűnő színe volt, hogy a kutató-mentő szolgálat gépei könnyebben rátaláljanak. A mentőcsónak megakadályozta, hogy a pilóták a hideg vízben megfagyjanak.
A háború elején a brit pilóták számára egyáltalán nem biztosítottak mentőcsónakokat, ami miatt a hideg tengerben néhány perc alatt átfagytak.
Zoom
Mentőcsónak
Egy másik ezzel kapcsolatos erőfeszítés a kutató-mentő szolgálat volt. A Seenotdienst a világ legelső ilyen szervezete pilóták ezreit mentette ki a világháború folyamán. Ez a szervezet repülőgépekkel és hajókkal végezte a tevékenységét. Ezzel szemben a britek a háború elején csak motorcsónakokat használtak, ami jóval kevésbé volt sikeres.
1940-ben egy brit pilóta legjobb esélye az volt a túlélésre, hogyha a német Seenotdienst rátalált.
A Rettungsboje
Egy további német találmány a területen a Rettungsboje volt. Ezeket a mentőbójákat a La Manche csatorna vizében helyezték el arra a célra, hogy a lelőtt pilóták huzamosabb ideig túl tudják élni a tengert, míg valaki értük jött.
Egy Rettungsboje több ember számára is biztosítani tudott meleg ruházatot, élelmiszert, vizet, és volt rádiójuk is, hogy jelezhessék az igényt a mentésre. Emellett szükség esetén fel lehetett húzni zászlót, hogy jelezzenek a közelben haladó hajóknak.
Zoom
Mentőbója
1940-ben a németek több, mint 50 mentőbóját helyzetek ki a Csatornába. Ezeket a brit és a német hajók is időközönként ellenőrizték, hogy elszállítsák a bajbajutottakat.
A britek ezt a fejlesztés később lemásolták.
Katapultülések
A második világháború alatt a Luftwaffe arra a következtetésre jutott, hogy a lelőtt gépek elhagyása közel sem volt mindig sikeres művelet. Az esetek 40 százalékában a kiugró pilóták sérüléseket szenvedtek. Ez a probléma ráadásul nőtt, mivel az egyre gyorsabb repülőgépekből egyre nehezebbé vált a kiugrás.
Erre a problémára reagálva fejlesztette ki a Luftwaffe a történelem első katapultüléseit, amit a gyakorlatban is alkalmaztak. A világháború folyamán legalább 3 különböző elven működő rendszert próbáltak ki. A legsikeresebbnek a lőportöltettel működő változat bizonyult. A világháború folyamán ez a technika legalább 60 német pilóta életét mentette meg.
A történelem legelső katapultálására éles helyzetben 1942-ben került sor egy német sugárhajtású repülőgép prototípusából.
Zoom
Világháborús német katapultülés
(Olvasónktól)
Korábban írtuk:
Források:
https://www.aerosociety.com/media/4847/a-brief-history-of-flying-clothing.pdf
https://www.historynet.com/book-review-luftwaffe-vs-raf-flying-equipment-of-the-war-1939-1945-mick-j-prodger-ah.htm
https://www.wired.com/2011/01/0113ejection-seat/
http://www.riversimulator.org/Resources/History/Hoops/BoatHistory/03/GermanInflatables.pdf
https://www.amusingplanet.com/2020/04/rettungsbojen-floating-rescue-buoys-of.htmlFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready