2021. június 24., csütörtök, Iván, Bajnok, Levéd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:03 Eközben az EP-ben: "az abortusz alapvető emberi jog"22:54 Németország - Magyarország 2-2, kiestünk21:51 Zacher hagyná, hogy fuldokoljunk a maszkban, amíg el nem érjük a 80 (!) százalékos átoltottságot21:36 Az olasz kormányfő megüzente a Vatikánnak, ne szóljon bele, hogyan hurcolják meg a normalitáspártiakat21:16 Blinken: Amerika és Németország együtt dacol Oroszország "provokációival"21:00 Országszerte extrém UV-sugárzás várható20:50 Amerikai orvosok szerint "valószínű kapcsolat" van a Pfizer és a Moderna, valamint egy ritka szívbetegség között20:27 Orbán az Olasz Testvérek elnökével tárgyalt Brüsszelben20:05 Ez csak természetes: bebuzul az Európai Parlament is19:50 Megszüntethetik végre a korlátozások "jelentős részét"19:41 Az országos és a budapesti melegrekord is megdőlt, csütörtökön lesz az év eddigi legmelegebb napja19:10 Szijjártó: példátlan, hogy nem lehetnek magyar konzulok a müncheni arénánál - "provokációk történhetnek"19:02 Iráni források szerint jelentős előrelépések történtek a bécsi tárgyalásokon18:57 Nyári áramfogyasztási rekordot hozott a kánikula18:37 Áder aláírta a pedótörvényt - miután megbizonyosodott afelől, hogy nem akadályozza a felnőttek "nemváltoztatását"
24 óra legolvasottabbjai

Tudomány és technika :: :: Hozzászólások

A Jagdfliegerek a légi harcban

Reklám

A háború korai időszakában a légi fölényt kivívták a német vadászpilóták. Ebben a technika mellett még nagyobb szerepe volt a fejlettebb német légi harcászatnak. Ebből eredő hátrányukat a legfőbb riválisok leginkább a német módszerek másolásával oldották meg. Alább erről láthatnak egy illusztrált cikket.
A Rotte és a Schwarm
A második világháború elején a legtöbb légierő 3 gépből álló kötelékekben repült. A németek ezzel szemben a világháború előtt kidolgozták a géppárt (Rotte), ami előnyt adott nekik a légi harcban.
A géppárt (Rotte) és a rajt (Schwarm) Werner Mölders dolgozta ki. Első változtatásként a kísérőt a vezérgéptől kissé hátrébb és fölötte helyezte el. A rajt alkotó másik géppár még ennél is hátrébb repült. Így született meg a klasszikussá vált „négy ujj” kötelék, amelyben a repülőgépek olyan alakzatot vettek fel, mint egy kinyújtott kéz ujjai. A további finomítás során a rajt alkotó párokat úgy rendezték el, hogy a második géppár magasabban repüljön.
Zoom
Négy ujj kötelék, jobbra a brit „vic”
Kiderült, hogy a feladat végrehajtása során a géppár sokkal nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé, mint a háromgépes kötelék. A gépekbe beépített rádió elterjedése lehetővé tette a sokkal lazább kötelékfelépítést. A lazább kötelékfelépítés révén a pilóták arra koncentrálhattak, hogy célok után kutathassanak, nem pedig arra, hogy a köteléket tartsák.
Zoom
Német vadászgépraj. A rajt úgy lépcsőzték, hogy láthassák, ha az egyik tagot a nap irányából éri támadás
Manőverek
A lazább kötelékek új manővereket tettek lehetővé, ami növelte a harc hatékonyságát. Az egyik új manőver a „szendvics” lett. Ha a géppár egyik repülőgépét támadás érte és kifordult, a másik kísérőként azonnal követte. Ha a támadó követte a kiszemelt célpontot a megtámadott gép kísérője a támadó mögé tudott kerülni.
Zoom
"Szendvics" manőver
Egy másik új manőver, amit a német vadászpilóták alkalmaztak, a keresztezőforduló volt. A forduló során először a külső körön repülő repülőgép fordult, majd a sorban következő gép kissé később követte, és így tovább. Ez a módszer nagyon gyors irányváltoztatást tett lehetővé anélkül, hogy a kötelék gépei között nagy sebesség különbségek alakultak ki.
Zoom
Keresztezőforduló
A háború elején a német vadászgépeknek a taktikai hatékonyság mellett voltak technikai előnyei is. Az egyik az volt, hogy a 109-esnek közvetlen befecskendezéses motorja volt. Ezzel szemben a legtöbb korabeli repülőgép karburátoros motorokat használt. Ennek következtében a 109-es viszonylag könnyen tudott átmenni zuhanórepülésbe, míg a brit Spitfire-nek negatív gyorsulás esetén kihagyott a motorja. A német pilóták ezt kihasználták arra, hogy meglépjenek a britek elől.
Zoom
109-es és Spitfire átmenete zuhanórepülésbe
(Olvasónktól)
Korábban írtuk:
Források:Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready