2021. június 13., vasárnap, Antal, Anett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:25 Ha gyilkolnak a cigányok, az nem érdekes, de ha felvonulnak a hazafiak, máris fokozott a rendőri és a momentumos készültség09:19 Csaknem 175,7 millióra nőtt a világ regisztrált covidosainak száma08:57 A rendőri erőszak ellen tüntettek Tuniszban08:39 Családlátogatás közben kilőtték az egyik riói milíciavezért08:20 Cihanouszkaja: Lukasenka csak a szankciók nyelvét érti07:59 Brit tudósok szerint az oltásrettegők többsége végül mégiscsak beoltatja magát07:42 A változó elszámolás ellenére sem rossz befektetés a napelem07:24 Bolsonaro megint büntetést kapott, mert nem viselt maszkot06:53 Már a 7. században járhattak az Antarktiszon a maorik22:25 Brit tudósok összefüggést találtak a hosszú orr és a bütykök között22:05 Foci-Eb: egy dán játékos összeesett a pályán - újra kellett éleszteni21:59 Nem kis teljesítmény: egy nap alatt két DK-s és egy párbeszédes mögé állt be Jákob21:36 Biden-Putyin-találkozóra időzítve: 150 millió dolláros amerikai segélycsomag az ukrán hadseregnek21:10 Már akciós edénykészlettel sem hagyják nyugodtan házalni az embert20:42 Alternatívák filmgyártásra
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Rege a mesehős Guszev cári századosról és a hús-vér Guszev ősbolsevikról

Reklám

A világhálón ráakadtunk az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi területen levő Guszev város nevére. Első pillantásra azt hittük, hogy ezt az egykori kelet-porosz várost, Gumbinnent is a Magyarországon négy évtizeden keresztül nagy becsben tartott Alekszej Guszev cári századosról keresztelték át 1946-ban a hódító oroszok Guszevre. De tévedtünk, mert kutakodásunk folyamán kiderült, hogy a kelet-porosz Gumbinnen névadója nem volt mesehős, hanem hús-vér ember, sőt, ősbolsevik zsidó. Mindenesetre, érdemes megnézni, hogyan nézett ki az egykori kelet-porosz Gumbinnen városa, és miként fest mostanában kulturálisan, gazdaságilag az eloroszosított Guszev.
A közösségi oldalon elérhető az Ostpreußen – Vergangenheit und Gegenwart (Kelet-Poroszország – Múlt és Jelen) elnevezésű, az egykori német birodalmi országrész történelmével foglalkozó csoport, amelynek tagjai leginkább a második világháború legvégén ebből a történelmi német térségből elűzöttek leszármazottai. Mint ismert, Kelet-Poroszország - Königsberg székvárossal - 1945-ig a Harmadik Birodalom egyik tartománya volt. A vesztett háború után azonban a szlávok rátették kezüket a koncra: Kelet-Poroszország déli országrészeit Lengyelország kapta, míg az északiakat, Königsberg központtal a Szovjetunió kebelezte be. A teljes német lakosságot az oroszok – hathatós lengyel segédlettel – Kelet-Poroszországból elűzték vagy legyilkolták.
Zoom
Kelet-Poroszország, s benne Königsberg és Gumbinnen – amikor még azoké volt, akik ott fejlett civilizációt teremtettek
Kelet-Poroszország Szovjetunió bekebelezte, történelmi városokat is magában foglaló területét és annak székvárosát, Königsberget az oroszok a lakatosból a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnökévé lett Mihail Kalinyinről átkeresztelték Kalinyingrádra. Szegény Immanuel Kant, a nagy filozófus, a német idealizmus megteremtője, Königsberg híres szülöttje és halottja valószínűleg forgott a zarándokhelynek számító sírjában, amikor városát és az egész térséget a győztes szovjetek 1946-ban átkeresztelték a lakatosból a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnökévé vált Mihail Kalinyinről – Kalinyingrádnak.
Zoom
Az 1764-ben épült, I. Frigyes Vilmos porosz királyról elnevezett Frigyes Iskola (alapiskola és gimnázium) épületei Guszevben, azaz a németek Gumbinnen városában – A szláv hódítók által lelakottan, elhanyagoltan is impozáns
A fentebb már említett német Fb-csoport által kitett fényképen egy henger alakú hirdetőoszlop látható. Majdnem olyan, mint amilyeneket Budapesten sok helyütt még mostanában is látunk. A kép alatt ez olvasható: „Egy reliktum a múltból, amely még mindig a helyén áll Gumbinnenben (Guszevben)”. Fölkaptuk a fejünket Guszev városnév olvastán. Először azt hittük, hogy a kelet-porosz Gumbinnen várost is a „mi” Guszev századusunkról nevezték át a háború után.
A történet széles körben ismert (a kegyes hazugságról a politikai változások után még játékfilm is készült), de azért nagy vonalakban nem árt felidézni: Magyarországon több mint négy évtizeden át utca, településrész, iskola és domborműves emléktáblák hirdették Alekszej Guszevnek, a cári hadsereg századosának dicső emlékét. Akkoriban azzal szédítették a magyarokat, hogy Alekszej Guszev és hat (más hazug források szerint tíz) tiszttársa felemelte szavát az 1848-49-es magyar szabadságharc eltiprása ellen, amiért Minszkben a hadbíróság halálra ítélte és kivégeztette őket.
Zoom
A Budapest V. ker. Sas utca (1949-1991 között Guszev utca) egyik házának falán a Mikus Sándor alkotta domborműves emléktábla is Alekszej Guszev százados hősiességét hirdette
Csakhogy a Magyarországot megszálló Vörös Hadsereg gaztetteit feledtetni kívánó történet főhőse, Alekszej Guszev százados, cári orosz tiszt egyáltalán nem élt. Személyét, s a magyar szíveket melengető cselekedetét csupán az 1945 utáni korszak futtatott, agyondíjazott írója, a Budapestet is elfoglaló Vörös Hadsereg őrnagya, propagandistája, a zsidó Illés Béla találta ki. Kun Béla egykori titkára, Illés Béla első ízben, 1945-ben, a Vörös Hadsereg Magyarország lakosságának szánt Új Szóban még csak főszerkesztői cikkben írta meg a valóságban nem létezett Guszev százados hősiességét. Néhány évvel később pedig A Guszev-ügy címen, egy 29 oldalas brosúrában (Athenaeum Kiadó, Budapest, 1950) számolt be a saját, a Minszki Levéltárban végzett kutatásai eredményének feltüntetett Guszev százados történetéről.
Zoom
Illés Béla író, mozgalmár, propagandista, a Vörös Hadsereg őrnagya, kétszeres Kossuth-díjas hazudozó
A jóságos Guszev századosról – később már kapitányként is emlegették – szóló történelemhamisító hazugság az iskolák tankönyveibe is bekerült, habár már az 1950-es évek végén a Magyar Tudományos Akadémia számára is bebizonyosodott, hogy Alekszej Guszev cári százados története csupán kitaláció, Illés Béla írói fantáziájának szüleménye. Az 1989-ben végbement politikai változás utáni években aztán szép lassan elmaradtak a Guszev századost dicsőítő emléktáblák megkoszorúzása. Végül az emléktáblákat is eltávolították, s a budapesti Szent István-bazilika közeli Guszev utca ismét Sas utca lett.
Zoom
Szergej Ivanovics Guszev – ő valóban hús-vér városnévadó volt
Amikor a világhálón ráakadtunk Guszev város nevére (mert addig bizony nem tudtunk a létezéséről), először azt hittük, hogy a hódító oroszok is a magyarok mellé állt cári tiszt emlékét tisztelve keresztelték át a németektől „örökölt”, manapság 30 ezer lelkes kelet-porosz Gumbinnen városát Guszevre, mert ők esetleg még nem tudják, hogy a Vörös Hadsereg egykori őrnagya, Illés Béla alaposan megvezette a gazdanépet. Ezért utánanéztünk, s megtudtuk, hogy a német lakosságot egész Kelet-Poroszországból kiűző, legyilkoló oroszok még a mesehősnek bizonyult Alekszej Guszev századosnál is komolyabb emberről, nagyobb hősről, Szergej Ivanovics Guszevről (1874-1933) nevezték el egykor az európai civilizáció egyik előretolt bástyájának számító német Gumbinnen várost. Azonnal világossá vált, hogy Gumbinnen várost is egy senkiházi bolsevik, véreskezű mozgalmárról keresztelték át, akárcsak Königsberget, arról a Mihail Ivanovics Kalinyinről Kalinyingrádnak, aki 1946-ig, a haláláig a Szovjetunió Legfelső Tanácsa Elnökségének elnöke volt.
Zoom
Kun Béla, Jacques Sadoul, Leon Trockij, Mihael Frunze és Szergej Ivanovics Guszev – Harkov, 1920.
Kutakodásunk folyamán az is kiderült, hogy Gumbinnen város névadó Guszevje valóban létező személy volt, méghozzá egy ősbolsevik zsidó. Jákov Davidovics Drabkin néven látta meg a napvilágot 1874-ben, az oroszországi Rjazanyi kormányzóságban levő Szapozsók településen. Már ifjú korában Szentpétervárra került, ahol bekapcsolódott a munkásosztály jogaiért küzdő, s V. I. Lenin vezette mozgalomba. 1920-ban már a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának tagja. Guszev jó barátságban volt a „moszkvai emigráns” Kun Bélával.
Hering J. – Kuruc.infoFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready