Amint az várható volt, kicsapta a biztosítékot Moszkvában az Európai Parlament csütörtöki állásfoglalása arról, hogy Oroszország szolgáltassa vissza Romániának az első világháború idején a gondjaikra bízott román aranytartalékot. Románia kitűnően játszotta meg a lapjait az első világégés idején, majd minden húzása bevált, de a nemzeti vagyon Moszkvába való kiutaztatása baklövésnek bizonyult. Ugyan sikerült biztos helyre szállítani a közel 92 tonna aranyat, viszont arra nem gondoltak, hogy jó száz évvel később is még mindig őrizni fogják számukra - írja a Főtér.
Orosz részről Marija Zaharova külügyi szóvivő és Dmitrij Medvegyev, Oroszország Biztonsági Tanácsának alelnöke reagáltak, a megszokott stílusukban. Előbbi kimérten, utóbbi vehemensen.  
Zoom
Dmitrij Medvegyev (kép: Sergei Supinsky / AFP)
A szóvivő szerint Románia Oroszország kárára kívánja megoldani a gazdasági problémáit. Zaharova azt írta a Telegramon, hogy Bukarest „százéves fantomadósságait” hárítaná Oroszországra, így enyhítve az ország katasztrofális gazdasági helyzetén. Majd bedobott egy számot is a köztudatba, azt állítva, hogy „szakértői számítások szerint” a román adósság Oroszország és a Szovjetunió felé 20-25-ször meghaladja annak a kincsnek az értékét, amelyet a Román Nemzeti Bank bízott Oroszországra 1916-ban és 1917-ben.  
A Maria Zaharovát idéző Komszomolszkaja Pravda szerint 1949-ben Moszkva
„szinte az összes adósságát elengedte Romániának a második világháborúban okozott pusztításért”.
Az orosz kiadvány azt is felidézi, hogy 2022-ben Románia 4 milliárd eurót kért kártérítésként Oroszországtól.   
Dmitrij Medvegyev „szemtelenséget” emlegetett a bukaresti követelések kapcsán, és hangsúlyozta, hogy semmi következménye nem lesz az EP állásfoglalásának, Románia egy vasat nem kap Oroszországtól. A politikus ez alkalommal is gondoskodott arról, hogy szavait napokig emlegesse a sajtó. A Vkontakte orosz alapítású közösségi oldalon közzétett bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy „az európai vezetők idióták”, majd kijelentette:
„a románok nem egy nemzet, hanem egy életforma”. 
Medvegyev szerint az EU
„300 milliárd dollár értékű orosz vagyont lopott el, és most egy aranyrög visszaadását követeli Bukaresttől. Nincs mit mondanom oroszul, csak elküldeni tudom őket (…) Egyszóval, menjenek a pokolba”
– mondta a románokra utalva.