Egyelőre minden jel arra mutat, hogy Jörg Haider kettős életet élt, és házassága, illetve két lánygyermeke ellenére a férfiakhoz vonzódott. A halálos balesetét megelőző órában az osztrák és a német lapok szerint szintén egy klagenfurti buzilokálban tartózkodott egy fiatal srác kíséretében, akivel  - állítólag mégis - egy üveg vodkát megittak.

A Haiderral kapcsolatos feltételezés nem új keletű, mivel már a kilencvenes évektől kezdve felmerültek hasonló vádaskodások, sőt politikai pályafutásának ismeretében feltételezhető, hogy néhány érthetetlen meghátrálása is arra vezethető vissza, hogy esetleg megzsarolták ezeknek a tényeknek a nyilvánosság elé tárásával. Mindenesetre ez az egész ügy egy bődületes csapás az osztrák nemzeti erőkre, akik hivatalosan természetesen keményen buziellenes beállítottságúak.


Amíg Németországban csak a legismertebb bulvárlap, a BILD kezdte lebegtetni ezt a témát, úgy gondoltuk, hogy ez csak a szokásos befeketítő kampány része lehet, amit hasonló esetekben gyakran alkalmaznak, mint például a Zsindex Magyarországon. Majd megnéztük a Haider 27 éves helyettesével és mostani utódjával, Stefan Petznerrel készült interjút. Petzner valóban úgy pityergett és olyanokat mondott a beszélgetés alkalmával, mint egy valódi buzi, aki a szerelmét vesztette el, nem pedig úgy, mint egy politikus. Azóta nem csak a bulvársajtó, hanem más neves lapok is tényként hozzák, hogy Haider és helyettese egy homoszexuális párnak számítottak, sőt egyre több olyan fénykép is előkerül, ahol Haider különbözö buzilokálokban könnyen félreérthető szituációkban került lencsevégre.

Sőt, azóta már Petzner is egy osztrák rádió műsorában megerősítette, hogy Jörg Haider a szeretője volt. Mindez azután történt, hogy Haider halála után őt választották meg a párt vezetőjének. Petzner korábban csak annyit állított, hogy speciális kapcsolatban volt az elhunyt vezetővel.


"Jörggel igazán különleges kapcsolatunk volt. Ő volt életem férfija" - mondta Petzner az interjúban.

Minden arra utal, hogy Haider kettős életét rengetegen ismerték, de eddig senki sem tárta nyilvánosság elé. És ez az a kérdés, ami nagyon elgondolkodtató: miért pont most jön minden elő?

Holott közismert ténynek számított, hogy Haider már korábban is rendszeresen látogatta az úgynevezett buzilokálokat, annak ellenére, hogy ismertsége miatt bárki felismerhette, sőt azt is hagyta, hogy ezeken a helyeken fényképeket készítsenek róla.

Köztudott, hogy például Németországban a politikai paletta minden oldalán elfogadott a buziság ténye, így a szociáldemokrata berlini főpolgármester közismert buzi, ugyanúgy, mint a szabadliberális párt (FPD) elnöke, vagy Hamburg kereszténydemokrata főpolgármestere. Azonban a nemzeti vagy szélsőjobb oldalán ez egyszerűen elfogadhatatlan. Még akkor is, ha néha ezen csoportosulásokban is előfordulnak ilyen jelenségek. A hetvenes-nyolcvanas évek legismertebb németországi neonáci mozgolódás vezére, Michael Kühnen és alvezéreinek többsége szintén buzi volt. Kühnen AIDS-ben halt meg, még a nyolcvanas években.

Szintén közismert, hogy Hitler mozgalmában a Röhm-féle SA tele volt buzikkal, míg 1934-ben a Führer ennek radikálisan véget nem vetett.


Meggyőződésünk, hogy a buziság egy természetellenes aberráció, ami valószínűleg mindig is volt, sőt mindig is lesz, de az, hogy napjainkban ennyire felszínre jött, nem véletlen, hanem egy nemzetromboló politika egyenes következménye. Mindenesetre ennek a nemzeti mozgalmakban semmi helye, sőt ellene radikális fellépés kívánatos.

Haider esetében - aki az európai nemzeti politikusok közül talán a legnépszerűbbnek és okkal feltételezhető aberrációjától függetlenül a legeredményesebbnek számított - a buziság ténye egy olyan katasztrófa, amire hirtelen nem találunk magyarázatot.

Haiderral kapcsolatban most természetesen nagy a megdöbbenés minden valódi nemzeti csoportosuláson belül. [Emlékezetes, hogy néhány éve Hollandiában is volt egy főleg iszlámellenes szélsőjobboldalinak nevezett „vezér" (Pim Fortuyn), aki büszkén vállalta buziságát, és akit végül egy muzulmán, más verzió szerint egy holland komcsi gyilkolt meg.] Olyan világban élünk, ahol a megtévesztés már minden elképzelhető dimenziót átlépett, és csak kapkodjuk a fejünket. Itt már csak a totális óvatosság vezethet eredményre, vagy még az sem.


Egyre nyilvánvalóbb tehát, hogy Haider kettős életéről rengetegen tudtak, de nem beszéltek róla. Mindenesetre ezzel az újabb fordulattal életszerűtlenebbé vált volna, hogy esetleg gyilkosság áldozata lett, de a legújabb hír ezzel kapcsolatban kapcsolatban az, hogy feleségének meggyőződése, hogy mégis merénylet áll a háttérben. Ezért a temetés után nem hamvasztották el Haider holttestét, hanem Olaszországba szállították, ahol a családja megbízásából egy komoly szakértői csoport vizsgálja meg mégegyszer.

Felmerült ugyanis egy erős gyanú, hogy egy bizonyos K.O.-csepp maradványai voltak a szervezetében, amelyet valószínűleg a már említett buzibárban öntöttek az italába, és amelynek hatására történhetett úgy a baleset, ahogy történt - írja a mai osztrák HEUTE nevű lap. A VW-cég ismételten olyan szakértői nyilatkozatot tett közzé, hogy az általuk gyártott autóval ilyen súlyos balesetet még ittasan sem lehetett volna okozni. Az, hogy egyáltalán nem voltak féknyomok, egyértelműen arra utal, hogy Haider valószínűleg egy pillanat alatt elveszthette az eszméletét a K.O.-csepp hatására.

Mindent egybevetve meg kell állapítani, hogy ha a jelen pillanatban cáfolhatatlannak tűnő homoszexuális kapcsolat igaz, akkor Jörg Haider egy szélhámos volt, aki megtévesztette és becsapta híveit. Mert az ugye nem lehet vita tárgya, hogy ha már korábban bevallja vonzalmát a férfiakhoz, akkor egy nemzetinek meghatározott pártban soha nem csinálhatott volna ilyen karriert, és soha nem nyert volna választásokat, arról nem is beszélve, hogy a híveinek nagy része a buziságot alapállásból radikálisan elutasítja.


De felmerül közben az is, hogy ha Haider valóban kettős életet élt és titkolta ferde hajlamát, akkor teljesen érthetetlen, hogy mint a legismertebb osztrák, miért látogatott buzibárokat, ahol mindenki felismerhette és ezáltal kompromittálhatta volna. Az itt látható képek egy része egyébként 2007 végén készült, és már akkor megjelentek különböző osztrák lapokban.

Haider példája pedig csak azt bizonyítja, hogy korunkban már szinte semmi sem az, mint aminek látszik.

Kuruc.info