Kérdezze a Jobbik elnökét! - állt felhívásunkban, amelyet több hete tettünk közzé. Eredetileg a választások előttre terveztük az interjút, ám Vona Gábor elfoglaltsága miatt csak most tudott válaszolni.


Sajnos ezúttal sem volt lehetőségünk több száz kérdést feltenni, ezért kiválogattunk néhány érdekesebbet a beérkezettekből (mivel ezeket még jórészt a választások előtt küldték nekünk, ezért némelyiket aktualizáltuk, illetve egy-két újat is beleraktunk).
- Több olvasónk kérdezi: mi a garancia arra, hogy a Jobbik nem fog a húsosfazék közelében megszédülni a pénz és hatalom illatától? Hogyan tudják megakadályozni, hogy a karrierista, helyezkedő, nyerészkedni vágyó alakok befészkeljék magukat a Jobbikba?
 - Garanciát adni erre nem lehet. A Jobbiknak most már 10 ezer tagja van. Ekkora közösséget már nagyon nehéz kontrollálni százszázalékosan. Sokan kérdik, kérdezik ezt, ami az elmúlt 20 év után teljesen jogos, de ilyenkor mindig visszakérdezek, hogy milyen garanciát tudnánk adni? Azt hiszem, aki eddig nyomon követte a munkánkat, a küzdelmünket, az nem kér garanciát, hanem támogat bennünket addig, amíg ezt kiérdemeljük. Én bízom a magyar emberekben, bízom abban, hogy igenis, a nemzeti radikalizmus győzelemre vezethető, csak keményen meg kell dolgozni érte. Kérem, hogy a magyar emberek is bízzanak bennünk. Egyébként meg a Jóisten a legjobb dramaturg. A Jobbikot mindig olyan kemény próbatételek elé állítja egy-egy újabb lépcsőfok megmászásához, hogy a karrieristák általában maguktól kikopnak a pártból. Ez persze nem jelenti azt, hogy a vezetőség nem figyel éberen.

- Tervezik-e csökkenteni a parlament létszámát? Ha igen, hogyan és mekkorára? Ön mivel szankcionálná a képviselőket, ha nem jelennek meg az üléseken? Felháborító, hogy az ember nézi a parlamenti közvetítéseket, és legtöbbször a fél terem üres… (K. Elemér)

- Az Országgyűlés létszámának csökkentését támogatjuk, amennyiben az arányos csökkentés. Óva intenék mindenkit attól, hogy az angol modellbe beleszeressen - vagyis kizárólag az egyéni mandátumokra alapozza a jövő parlamentjét. Ez esetben most szinte csak fideszes képviselők és két szocialista ülne bent. A listás mandátumokra bizonyos mértékben szükség van, persze ennek az arányát vita tárgyává lehet tenni. A szankcionálást pedig a bér arányos megvonásával látnám elérhetőnek.

- Milyen feladatot látna el a csendőrség, milyen anyagi és technikai eszközökkel, jogkörrel látnák azt el? Miért nem elég a rendőrség? (K. Péter)

- Sokáig szakmai vita volt a Jobbikban, hogy a csendőrséget a rendőrségen belül, vagy attól függetlenül állítsuk fel. Végül azért döntöttünk az utóbbi mellett, mert a rendőrség rendbetétele több évbe fog telni, és sokkal egyszerűbb a csendőrséget szoros együttműködésben, de függetlenül megszervezni. A felhatalmazása a rendőrségével lenne azonos, de megkülönböztetné az, hogy nem lehetne az állomáshelyéről elvezényelni, és ezáltal élvezné a helyismeretből fakadó előnyöket. Kizárólag a közbiztonság biztosítása lenne a feladata, egyéb rendészeti feladatai nem lennének.

- Tisztelt Vona Gábor! Én egy sváb, francia és zsidó ősöktől származó cégvezető vagyok, akit szülei hazaszeretetre neveltek. Merkantilista magyar patriótaként kb. 1 milliárd forintnyi adót fizettem eddig cégeim után, és a bevételeim 98%-a exportból származott. Kell-e félnem kormányra kerülésük esetén megtorlástól? Remélem, hogy programjuk minél nagyobb része megvalósul majd, hiszen minden sikeres ország hasonló módon definiálta magát. (Név nélkül érkezett)

- Nem vizsgáljuk senki származását, ilyen utalás nincs a programunkban. Amennyiben a cége tisztességes versenyben ér el eredményeket, és megfelelő módon adózik, semmi félnivalója nincs.

- Jómagam 17 éve kiskereskedelemből próbálom eltartani a családomat, ami mára már szinte lehetetlennek tűnik. A kérdésem az volna, hogy mit kíván tenni a Jobbik a hazánkat elárasztó kínai "kereskedők" ellen, akik az elmúlt években fő okozói voltak annak, hogy a hazai könnyűipar gyakorlatilag megszűnt létezni. Személyes tapasztalataim alapján mondhatom, hogy miközben a magyar kiskereskedők szinte már létfenntartásukért küzdenek, addig a hazánkban tevékenykedő kínai "kollégáink" pedig rendesen megtollasodnak. Ők ennyivel okosabbak lennének nálunk, vagy talán itt is a kettős mérce intézménye van bevezetve? (L. István)


- A kínai dömping világprobléma. Olyan olcsó termékekkel árasztják el a világot, amellyel nagyon nehéz versenyezni. A hazai kiskereskedőknek ezt nem kell magyaráznom. A Jobbik szeretne Kínával érdemi és jó, kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatokat. Ezeknek a tárgyalásoknak a kínai kereskedők jelenléte minden bizonnyal érzékeny témája lesz. Egy biztos, mivel a Jobbik a hazai vállalkozások segítését tűzte ki céljául, meg kell találni a politikai eszközt a magyar kiskereskedők számára kedvezőbb feltételek biztosítására.

- Mi a terve a jövőben a Magyar Gárdával? Jelenleg be is van tiltva, meg nem is, működése egyértelműen megnehezedett – régen avattak új gárdistákat is. Hogyan tovább? (C.F.)

- A Gárda a szívügyem, de ezt mindenki tudja. A Jobbik javasolni fogja az elmúlt időszakban hozott, a szervezet működését akadályozó törvények, kormányrendeletek hatályon kívül helyezését.


Vonát lefújják, majd elviszik a gárdisták ülősztrájkjáról


- Tisztelt Vona Gábor! Egy rövid kérdésem lenne: ha valaki helyi Jobbik-elnök és önkormányzati képviselő, az lehet megyei Jobbik-vezető, vagy országgyűlési képviselő is? (B. Tamás)

- Ha valaki országgyűlési képviselő, az nem lehet önkormányzati vagy megyei képviselő, valamint polgármester. Természetesen attól még megyei vagy helyi Jobbik vezető lehet, hiszen az nem köztisztség, hanem párttisztség, amelyért semmilyen juttatást nem kap az illető.

- Kedves Gábor! Sokat hallani a programotokban a rendőrség megerősítéséről, a bűnözés visszaszorításáról. Azonban sajnálatos módon nem beszél egyetlen egy párt sem a polgárőrségről. Mi is nagymértékben hozzájárulunk a bűnmegelőzéshez, pl.: a BM internetes rendszerrel a lopott autókat tudjuk kiszűrni, illetve a rendőrség munkáját segítjük. Van-e valami tervetek eme társadalmi szervezettel? Üdv, egy polgárőr


- A polgárőrséggel kapcsolatban vegyes érzéseim és információim vannak. A jövő kérdése, hogy a polgárőrséggel kapcsolatban milyen irányba mozduljunk, helyi szinten van sok jó kapcsolat, de egyelőre ezen túl semmi. A Jobbik egyébként mindent támogat, ami a közbiztonságot erősíti, nem az eszköz a lényeges számunkra, hanem a cél: az, hogy ne kelljen az embereknek rettegniük, átélniük a kiszolgáltatottságot.


Olvastam a választási programjukat, és arra lennék kíváncsi, hogy milyen módon oldanák meg az anyák visszatérését a munkába szülés után? Az én munkaviszonyomat a szülés előtt 15 nappal szüntették meg, mert a határozott szerződést nem akarták megkötni a többször meghosszabbított munkaszerződések után, miután közöltem, hogy várandós vagyok. Csupán egy érettségim van és most veszek részt egy web-programozói tanfolyamon, de nem igazán tudom, hogy mit fogok kezdeni magammal, ha lejár a GYED. (Cs. Csilla)


- A Jobbik egy régi ígértet váltana valóra azzal, hogy adókedvezményben részesítené az anyabarát munkahelyeket, vagyis azokat a vállalkozókat, akik otthonról végezhető vagy részmunkaidős munkahelyeket létesítenének édesanyák részére. Egyébként nem csupán az anyáknak, de mindenkinek nagyon nehéz az elhelyezkedés. A pályakezdő munkanélküliek száma is nagy, és a negyven felettiek számára sem egyszerű a visszatérés a munkaerőpiacra, ha egyszer onnan kikerültek. Csak egy gazdasági fellendülés adhat megfelelő választ, amely a magyar érdekeket tekinti elsődlegesnek a multinacionális gazdaság helyett.

Szinte mindig csak a mezőgazdaságról, a munkahelyteremtésről, a cigánykérdésről és a felelősségre vonásról beszélnek, de mi van az olyan „szerencsés” adófizetőkkel, mint például én, aki minimálbérért 2-3 műszakban dolgozik és majd beledöglik, hogy eltartsa a családját? Egyszer sem hallottam adócsökkentésről vagy az adórendszer felülvizsgálatáról. (B. Róbert)


- Kedves Róbert, Ön nem olvasta a programunkat. Abban benne van az adócsökkentés, és mivel ezt a Fidesz is évek óta ígérgeti, számon is fogjuk rajta kérni.

- Több olvasónk kérdezte: mennyibe került a 2009-es EP-, illetve a 2010-es választási kampány? Miből finanszírozták ezeket? Mi a helyzet a 2006-os választásokon (MIÉP-Jobbik Harmadik út) elért eredmény után járó támogatással?

- A 2006-os eredmény után járó állami támogatásnak csak egy töredékéhez jutottunk hozzá, többsége Csurka Istvánnál landolt. A 2009-es választási kampányt részben ebből, részben adományokból, a 2010-es kampányt pedig teljes mértékben adományokból finanszíroztuk. Az előbbi kb. 35, utóbbi kb. 90 millió forintba került. Engem nagyon érdekelne egyébként, hogy a másik három kampányát ki és miből finanszírozta.

- A mostani választási eredmény után évente több százmillió forintot kap támogatásként a Jobbik. Mire fogják költeni, mik a legfontosabb célok, miket szeretnének elsőként megvalósítani? (M. Gábor)

- A párt professzionális működését szeretnénk megvalósítani, amely révén lehetőségünk nyílik a továbblépésre, másrészt készülünk az önkormányzati választásokra, harmadrészt segíteni kívánunk nemzeti kezdeményezéseket. A részletekről egyelőre nem tudok nyilatkozni, mert még nem foglalkozott a vezetőség ezzel a kérdéssel.




- Mit tud majd tenni a parlamentben ellenzékben a Jobbik, hogy a szavazói ne olvassák a fejére négy év múlva, hogy semmit sem valósított meg a programjából? A Jobbik programját még az ellenfelei is dicsérik, de hol van az a szellemi holdudvar, ami ezt a programot megalkotta, aki a párt mögött áll? (V. Lajos)

- Parlamenten kívül is nagyon sokat megvalósítottunk már azzal, hogy kényszerítettük a politikát bizonyos dolgokkal való szembenézésre. Most úgy tűnik, hogy lesz kettős állampolgárság, lesz földtörvény, tehát a Fidesz-kormányt nyomás alatt tudjuk tartani, hiszen ha nem lép ebbe az irányba, akkor újabb százezrek állnak majd mellénk. A szellemi holdudvar egy része megvan, és dolgozik tovább, a másik része sajnos egzisztenciális okokból a háttérből tud csak segíteni. Ez helyzet a Fidesz kétharmadával nem javult.

- Kedves Kurucok! Vona Gábortól szeretném megkérdezni, hogy nem tartja-e pofátlanul magasnak a benzinárakat hazánkban. Európa szinte minden országában jóval olcsóbb a benzin, még ott is, ahol az átlagkereset minimum duplája a hazainak. Az alacsonyabb jövedelmű Ukrajnában pedig több mint 100 forinttal olcsóbb a benzin. (H. István)

- A benzinárak növekedése valóban felháborító, és nem indokolható a világpiaci árakkal. Meggyőződésem, hogy a kérdés mélyére ásva csupa turpisságot találnánk. A mélyére is fogunk ezért ásni.
Kuruc.info
Korábbi, hasonló interjúnk Morvai Krisztinával: