Olvasónk írja:
Az edelényi helyzet normalizálódása után csapataink egy részével átvonultunk Boldvára, ahol az áradás fenyegeti a falu végén található romatelep lakosságát és kérték a segítségünket a helyiek. Boldván is elkezdődött számunkra az éjszakai küzdelem a település lakossága védelmében. Példás katasztrófavédelmi irányítás alatt harcolunk együtt a helyi romákkal, a készenléti rendőrség egységével, a Vám- és pénzügyőrség egységével.


Így kellett volna az első naptól kezdve küzdeni a károk minimalizálása érdekében. Sajnos Pintér úr is csak a katasztrófahelyzet negyedik napján informálódott az eseményekről és jött le a helyszínre. Sajnos nem volt időnk a virágját hullatott almafákra körtéket akasztani, úgy, mint a Ceausescu-érában tették azt az utak mentén, amikor jött a főnök, így csak a bajjal és a kárral találkozhatott. Reménykedünk benne, hogy a majdani kárenyhítés és segélyosztás során nem kap szerepet a Kubatov-lista és minden kárvallottnak jut a segélyből, arányosan és igazságosan.






Friss: Elkezdődött a víz alá került házak lakosainak evakuálása, az állatok mentése. Példás a településen az összefogás. Azt is megtudtuk, hogy itt a romák nem pénzért (közmunkaprogram) végzik a munkát, hanem a saját jól felfogott érdekükben. Nem úgy, mint más eddigi településeken, ahol dolgoztatták őket, mint pl. Vámosgyörkön, ahol még a zsákokat is lopták, miután kiesett a kezükből a lapát a munkaidő végeztével…





Olvasónk tegnap éjszakai levele (és képei):
Végeztünk Boldván a gátépítéssel, megmenekültek a házak és a lakosság. Mindenki mindenkinek megköszönte a részvételt és a segítséget. Nagyon jó érzés volt mindenkinek közülünk ez a sikerélmény. Miután eljöttünk Boldváról, átadtuk a délelőtti gyűjtésünk eredményét a rászoruló edelényi embereknek. Összesen 15 zsák ruhát gyűjtöttünk és adtunk át a Gárda és a Jobbik nevében azoknak a katasztrófasújtotta embereknek, akiknek egy szál ruhában kellett elhagyniuk a házukat az árvíz miatt Edelényben. Miután végeztünk, átmentünk Ónodra, mert azt a hírt kaptuk, hogy ott még vészhelyzet van. A polgármester személyesen köszönte meg a segítő szándékunkat, közölte, hogy már elhárult a vészhelyzet, illetve vannak már elegen. Örömteli hír ez is. Készenlétben állunk ezek után Miskolcon, hátha valahol mégis el kellene egy kis segítség.









Kapcsolódó: