Jeruzsálemben az ortodox zsidók kakasokat és tyúkokat forgattak a fejük fölött, hogy ezzel a nemes szertartással a leölésre kiszemelt szárnyasokra ruházzák át a valószínűleg nem kevés bűnüket. Az egyik arab nyelvű palesztin hírportál példamutatóan tisztességes beszámolót közöl a zsidók e szép és értelmes szokásáról.



Szakavatott, fényképekkel is illusztrált arab nyelvű ismertetőt közöl a zsidók egyik vallási népszokásáról a Fálásztin el-Jom (Palesztina ma – فلسطين اليوم ) című tekintélyes palesztin hírportál. Az írásból az arab olvasó többek között megtudhatja, hogy a Jóm Há-Kippúrim (יום הכיפורם - engesztelések napja) nevű zsidó ünnep bejövetele előtt a zsidó férfiak fehér kakast, míg a nők fehér tyúkot háromszor megforgatnak a fejük, valamint a kiskorú gyermekek feje fölött, miközben héber nyelvű szöveg mormolásával arra kérik a Mindenhatót, hogy a fura szertartás után a szerencsétlen leölt állat fejére szálljanak át a bűneik. Magyarán, a Jóisten ítélőszéke előtt a kiszemelt szárnyas vigye el a balhét a zsidók helyett.



A palesztin hírportál szívet és lelket melengető képes ismertetőben számol be a Jeruzsálemben megejtett zsidó vallási népszokásról, miközben az egyik fölvételen a fehér kakast szorongató ortodox zsidó mögötti falon a palesztin zászló körvonalai láthatók.



Az igazság az, hogy a szárnyasáldozás nemes szokására már néhány nappal ezelőtt sor került, a palesztin hírportál is időben közölte, ám mi, mulasztó bűnösök csak most fedeztük föl a beszámolót. Annyi baj legyen, legfeljebb majd mi is kirohanunk a tyúkólba.

Júszef el-Kudszi – Kuruc.info
További képek: