Ugyan a Fidesz uralja a politikai színteret, a szélsőjobboldali Jobbik is megvetni látszik a lábát. Turi Gábor volt debreceni alpolgármester és Lévai Katalin MSZP-s képviselő egyaránt említést tesz a mozgalom növekvő erejéről - áll ugyanabban a WikiLeaks által kiszivárogtatott 2009-es táviratban, melyben Kósa Lajos 20%-áról van szó, a HVG azonban az alább következő részeket nem tartotta fontosnak feldolgozni. Mindjárt kiderül, hogy miért.

Egy korábbi kampányplakát - mint kiderült, a debreceni diákoknak is elegük van az élősködőkből
Az értelmiséget is megszólítja a Jobbik
Lévai megemlíti, hogy a párt "egyszerű romaellenes" üzenete nemcsak a szegényebb vidéki magyarokat szólítja meg, hanem a tanult orvosokat és ügyvédeket is. "Értelmiségiek is tudnak rasszisták lenni" - "értelmezte a helyzetet" az MSZP-s, Turi pedig ugyanezt hangsúlyozta - áll a kiszivárgott dokumentumban.
Ugyanezt erősítette meg egy találkozó debreceni egyetemisták "keresztmetszetével", a diákok széleskörű romaellenességről tettek tanúbizonyságot - írja a követség, megjegyezve: annak ellenére, hogy nagyon kevés "roma" jár az egyetemre, és csak egy diáknak van "roma" szomszédja, politikai irányultságtól függetlenül lustáknak és piti bűnözőknek tartják a romákat. Egyikük úgy fogalmazott: "A cigányok nem dolgoznak, lopnak, és visszahúzzák az országot", majd hozzátette: "a problémát nem a Magyar Gárda jelenti, hanem a cigányok". Egy másik egyetemista hozzátette: "nem a cigányokat utálom, csak a kultúrájukat."
Olyan kar is van, ahol 70%-os a nemzeti radikálisok támogatottsága
A debreceni egyetemisták pártpreferenciájára vonatkozó kérdésre dr. Berényi Zoltán, a politikatudományok professzora úgy válaszolt: az egyetem 33 ezer diákjának megközelítőleg 30%-a támogatja aktívan vagy passzívan a Jobbikot. A politikatudomány karon ez eléri a 70 (!) százalékot is, s ugyancsak erős a párt a jogi és történelem karon - közölte a professzor.
Bölcskei: "Ifj. Hegedűs kereszt, melyet hordoznunk kell"
Bölcskei Gusztáv, a református egyház püspöke (a távirat szerint prímása) úgy fogalmazott az amerikaiaknak: mivel a gazdasági életben zűrzavar uralkodik, a politikai osztály pedig sokak szemében hiteltelenné vált, a Jobbik politikai vákuumot tölt be. "Hiányzik az államba vetett bizalom, az emberek eltávolodtak a rendőrségtől és a bíróságoktól, és mindenki azt hiszi, hogy a két nagy pártot egyesítik a gazdasági érdekeik" - mondta a püspök, kivételesen rátapintva a lényegre.
Bölcskei megemlítette azt is, hogy ő és "Magyarország négy történelmi egyházának" (katolikus, református, lutheránus és... zsidó) tagjai aláírtak egy nyilatkozatot, melyben arra szólítják fel a politikai erőket, hogy szálljanak szembe a szélsőségességgel és a rasszizmussal a közelgő kampány ideje alatt. "Arra számítunk, hogy valamennyi vezető politikai erő aláírja, a kérdés az, hogy mit fog tenni a Jobbik" - mondta Bölcskei alig három évvel 2006 véres ősze után - neki tehát nem a szemkilövető MSZMP-utódpárt a szélsőséges, hanem a nemzeti erő...
A jó püspök azt is elmesélte a jenkiknek, hogy nemrégiben újraolvasta az 1934-es Barmeni Teológiai Nyilatkozatot, melyben a német evangélikus egyházak kifejezték szembenállásukat a nemzetiszocialista rendszerrel. "Megdöbbentem azon, milyen korszerű ez a dokumentum" - áradozott.
A táviratküldő arról is kérdezte, mit szól azokhoz a pletykákhoz, melyek szerint "a szélsőjobboldali református lelkipásztor", (ifj.) Hegedűs Loránt a Jobbik képviselőjelöltjeként indulna a választásokon.  Bölcskei erre így sóhajtott fel: "Ő egy kereszt, melyet a református egyháznak hordoznia kell."
"A Jobbik nemcsak a szocialistákra jelent veszélyt, hanem a Fideszre is"
A távirat kommentárral végződik, ez a következő: A Jobbiknak a debreceni ifjúság körében megfigyelhető erősödése megegyezik a korábbi szegedi tapasztalatainkkal. Ugyan a Fidesz eddig lefitymálta a Jobbikot, egyre világosabbá válik, hogy a szélsőjobboldali mozgalom nemcsak a szocialistákra jelent veszélyt, hanem a Fidesz érdekeire is. (Ismét emlékeztetnénk, hogy a távirat 2009-es, tehát a választások előtt született, amikor még az ország nagy része hitt a Fidesz ígéreteinek, és - akkor még - az is benne volt a pakliban, hogy egy közepes kormányzással megőrzik az ország naivabb részének bizalmát. Kíváncsiak lennénk, miket írnak mostanában a Washingtonba címzett titkos táviratokban...)
A távirat vonatkozó része (eredetiben itt):

(Kuruc.info)