Bezár!
2020. augusztus 7., péntek, Ajándok, Ibolya napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:35 Az amerikai szenátus megszavazta a TikTok tilalmát kormányzati munkatársak telefonjain és számítógépein22:24 Túszokat ejtett egy férfi Le Havre-ban - az iszlamista kötődés még kérdéses, de a pszichiátriai problémák már szerencsére ismertek22:12 Kihallgattak Cipruson egy oroszt az ammónium-nitráttal kapcsolatban21:59 Távozik posztjáról az Egyesült Államok iráni különmegbízottja21:38 Olaszországban négyszáz fölé emelkedett az egy nap alatt kiszűrt fertőzöttek száma21:01 Így neveld a négeredet20:44 Irán: az amerikai atomfegyverek most a Közel-Keletet fenyegetik20:22 Megszűnik két iskola Szekszárdon19:53 New York főügyésze keresetet nyújtott be az Országos Fegyverszövetség feloszlatására19:24 Moszkva: az összes őrizetbe vett orosznak haza kell térnie19:10 Történelmi mélypontra gyengült a török líra a dollárhoz képest18:52 Öt év alatt 36 ezer tonna embargós élelmiszert semmisítettek meg Oroszországban18:31 Huszonhárom illegális migránst fogtak el Lajosmizsén18:05 Toroczkai: ez áll az érdi és enyingi cigány bandák esete mögött (is)17:20 Sok napsütés és hőség várható a hétvégén
24 óra legolvasottabbjai

Extra, Anyaország ::

WikiLeaks-távirat: A Jobbik már a Fideszre is veszélyt jelent, Bölcskei szerint ifj. Hegedűs az egyház keresztje

Reklám

Ugyan a Fidesz uralja a politikai színteret, a szélsőjobboldali Jobbik is megvetni látszik a lábát. Turi Gábor volt debreceni alpolgármester és Lévai Katalin MSZP-s képviselő egyaránt említést tesz a mozgalom növekvő erejéről - áll ugyanabban a WikiLeaks által kiszivárogtatott 2009-es táviratban, melyben Kósa Lajos 20%-áról van szó, a HVG azonban az alább következő részeket nem tartotta fontosnak feldolgozni. Mindjárt kiderül, hogy miért.

Egy korábbi kampányplakát - mint kiderült, a debreceni diákoknak is elegük van az élősködőkből
Az értelmiséget is megszólítja a Jobbik
Lévai megemlíti, hogy a párt "egyszerű romaellenes" üzenete nemcsak a szegényebb vidéki magyarokat szólítja meg, hanem a tanult orvosokat és ügyvédeket is. "Értelmiségiek is tudnak rasszisták lenni" - "értelmezte a helyzetet" az MSZP-s, Turi pedig ugyanezt hangsúlyozta - áll a kiszivárgott dokumentumban.
Ugyanezt erősítette meg egy találkozó debreceni egyetemisták "keresztmetszetével", a diákok széleskörű romaellenességről tettek tanúbizonyságot - írja a követség, megjegyezve: annak ellenére, hogy nagyon kevés "roma" jár az egyetemre, és csak egy diáknak van "roma" szomszédja, politikai irányultságtól függetlenül lustáknak és piti bűnözőknek tartják a romákat. Egyikük úgy fogalmazott: "A cigányok nem dolgoznak, lopnak, és visszahúzzák az országot", majd hozzátette: "a problémát nem a Magyar Gárda jelenti, hanem a cigányok". Egy másik egyetemista hozzátette: "nem a cigányokat utálom, csak a kultúrájukat."
Olyan kar is van, ahol 70%-os a nemzeti radikálisok támogatottsága
A debreceni egyetemisták pártpreferenciájára vonatkozó kérdésre dr. Berényi Zoltán, a politikatudományok professzora úgy válaszolt: az egyetem 33 ezer diákjának megközelítőleg 30%-a támogatja aktívan vagy passzívan a Jobbikot. A politikatudomány karon ez eléri a 70 (!) százalékot is, s ugyancsak erős a párt a jogi és történelem karon - közölte a professzor.
Bölcskei: "Ifj. Hegedűs kereszt, melyet hordoznunk kell"
Bölcskei Gusztáv, a református egyház püspöke (a távirat szerint prímása) úgy fogalmazott az amerikaiaknak: mivel a gazdasági életben zűrzavar uralkodik, a politikai osztály pedig sokak szemében hiteltelenné vált, a Jobbik politikai vákuumot tölt be. "Hiányzik az államba vetett bizalom, az emberek eltávolodtak a rendőrségtől és a bíróságoktól, és mindenki azt hiszi, hogy a két nagy pártot egyesítik a gazdasági érdekeik" - mondta a püspök, kivételesen rátapintva a lényegre.
Bölcskei megemlítette azt is, hogy ő és "Magyarország négy történelmi egyházának" (katolikus, református, lutheránus és... zsidó) tagjai aláírtak egy nyilatkozatot, melyben arra szólítják fel a politikai erőket, hogy szálljanak szembe a szélsőségességgel és a rasszizmussal a közelgő kampány ideje alatt. "Arra számítunk, hogy valamennyi vezető politikai erő aláírja, a kérdés az, hogy mit fog tenni a Jobbik" - mondta Bölcskei alig három évvel 2006 véres ősze után - neki tehát nem a szemkilövető MSZMP-utódpárt a szélsőséges, hanem a nemzeti erő...
A jó püspök azt is elmesélte a jenkiknek, hogy nemrégiben újraolvasta az 1934-es Barmeni Teológiai Nyilatkozatot, melyben a német evangélikus egyházak kifejezték szembenállásukat a nemzetiszocialista rendszerrel. "Megdöbbentem azon, milyen korszerű ez a dokumentum" - áradozott.
A táviratküldő arról is kérdezte, mit szól azokhoz a pletykákhoz, melyek szerint "a szélsőjobboldali református lelkipásztor", (ifj.) Hegedűs Loránt a Jobbik képviselőjelöltjeként indulna a választásokon.  Bölcskei erre így sóhajtott fel: "Ő egy kereszt, melyet a református egyháznak hordoznia kell."
"A Jobbik nemcsak a szocialistákra jelent veszélyt, hanem a Fideszre is"
A távirat kommentárral végződik, ez a következő: A Jobbiknak a debreceni ifjúság körében megfigyelhető erősödése megegyezik a korábbi szegedi tapasztalatainkkal. Ugyan a Fidesz eddig lefitymálta a Jobbikot, egyre világosabbá válik, hogy a szélsőjobboldali mozgalom nemcsak a szocialistákra jelent veszélyt, hanem a Fidesz érdekeire is. (Ismét emlékeztetnénk, hogy a távirat 2009-es, tehát a választások előtt született, amikor még az ország nagy része hitt a Fidesz ígéreteinek, és - akkor még - az is benne volt a pakliban, hogy egy közepes kormányzással megőrzik az ország naivabb részének bizalmát. Kíváncsiak lennénk, miket írnak mostanában a Washingtonba címzett titkos táviratokban...)
A távirat vonatkozó része (eredetiben itt):

(Kuruc.info)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready