2018. október 17., szerda, Hedvig napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:11 Amerikai pilóta hagyta Ukrajnában a fogát21:06 Elítélték a pénzváltóba betörő "padlóbontókat"20:35 Volner nem várta meg a koncepciós eljárást, Apáti Istvánnal és Fülöp Erikkel együtt kilépett a Jobbikból20:09 Az oroszok szerint Ukrajna titokban amerikai és izraeli pilótákat képez ki az Sz-300-as rakétarendszer ellen19:12 Újabb tömeggyilkoló hadműveletre buzdít az izraeli hadügyminiszter18:58 Poloskacsapdán dolgoznak az MTA kutatói17:50 "Szakmai és erkölcsi alkalmatlanság": a Jobbik-elnökség lemondását és elszámoltatását szorgalmazza Gyöngyösi "jobbkeze" is17:18 Nem Demeter Márta lesz az LMP zsenije: kétéves gyereket tévesztett össze Orbán lányával17:01 Száva Donátó Izmael egyre fényesebb karriert fut be az országban, ahol kilencedik éve rend van16:55 Jelentős fejlesztésen eshettek át az iráni ballisztikus rakéták16:27 Az MNB tízszeresére növelte az ország aranytartalékát15:54 Egymilliárd forintos áfacsalás Borsodban15:24 Egy marokkói "újfrancia" fejlődése: 14 évnyi integrálódásnak is terrorcselekmény lett a vége14:36 Fegyvereket foglaltak le Miskolcon14:21 "Nagyon nincs köze" az ukrán kormánynak a magyarellenes halállistához, de azért jobbnak látták eltüntetni
24 óra legolvasottabbjai

Extra, Anyaország ::

WikiLeaks-távirat: A Jobbik már a Fideszre is veszélyt jelent, Bölcskei szerint ifj. Hegedűs az egyház keresztje

Ugyan a Fidesz uralja a politikai színteret, a szélsőjobboldali Jobbik is megvetni látszik a lábát. Turi Gábor volt debreceni alpolgármester és Lévai Katalin MSZP-s képviselő egyaránt említést tesz a mozgalom növekvő erejéről - áll ugyanabban a WikiLeaks által kiszivárogtatott 2009-es táviratban, melyben Kósa Lajos 20%-áról van szó, a HVG azonban az alább következő részeket nem tartotta fontosnak feldolgozni. Mindjárt kiderül, hogy miért.

Egy korábbi kampányplakát - mint kiderült, a debreceni diákoknak is elegük van az élősködőkből
Az értelmiséget is megszólítja a Jobbik
Lévai megemlíti, hogy a párt "egyszerű romaellenes" üzenete nemcsak a szegényebb vidéki magyarokat szólítja meg, hanem a tanult orvosokat és ügyvédeket is. "Értelmiségiek is tudnak rasszisták lenni" - "értelmezte a helyzetet" az MSZP-s, Turi pedig ugyanezt hangsúlyozta - áll a kiszivárgott dokumentumban.
Ugyanezt erősítette meg egy találkozó debreceni egyetemisták "keresztmetszetével", a diákok széleskörű romaellenességről tettek tanúbizonyságot - írja a követség, megjegyezve: annak ellenére, hogy nagyon kevés "roma" jár az egyetemre, és csak egy diáknak van "roma" szomszédja, politikai irányultságtól függetlenül lustáknak és piti bűnözőknek tartják a romákat. Egyikük úgy fogalmazott: "A cigányok nem dolgoznak, lopnak, és visszahúzzák az országot", majd hozzátette: "a problémát nem a Magyar Gárda jelenti, hanem a cigányok". Egy másik egyetemista hozzátette: "nem a cigányokat utálom, csak a kultúrájukat."
Olyan kar is van, ahol 70%-os a nemzeti radikálisok támogatottsága
A debreceni egyetemisták pártpreferenciájára vonatkozó kérdésre dr. Berényi Zoltán, a politikatudományok professzora úgy válaszolt: az egyetem 33 ezer diákjának megközelítőleg 30%-a támogatja aktívan vagy passzívan a Jobbikot. A politikatudomány karon ez eléri a 70 (!) százalékot is, s ugyancsak erős a párt a jogi és történelem karon - közölte a professzor.
Bölcskei: "Ifj. Hegedűs kereszt, melyet hordoznunk kell"
Bölcskei Gusztáv, a református egyház püspöke (a távirat szerint prímása) úgy fogalmazott az amerikaiaknak: mivel a gazdasági életben zűrzavar uralkodik, a politikai osztály pedig sokak szemében hiteltelenné vált, a Jobbik politikai vákuumot tölt be. "Hiányzik az államba vetett bizalom, az emberek eltávolodtak a rendőrségtől és a bíróságoktól, és mindenki azt hiszi, hogy a két nagy pártot egyesítik a gazdasági érdekeik" - mondta a püspök, kivételesen rátapintva a lényegre.
Bölcskei megemlítette azt is, hogy ő és "Magyarország négy történelmi egyházának" (katolikus, református, lutheránus és... zsidó) tagjai aláírtak egy nyilatkozatot, melyben arra szólítják fel a politikai erőket, hogy szálljanak szembe a szélsőségességgel és a rasszizmussal a közelgő kampány ideje alatt. "Arra számítunk, hogy valamennyi vezető politikai erő aláírja, a kérdés az, hogy mit fog tenni a Jobbik" - mondta Bölcskei alig három évvel 2006 véres ősze után - neki tehát nem a szemkilövető MSZMP-utódpárt a szélsőséges, hanem a nemzeti erő...
A jó püspök azt is elmesélte a jenkiknek, hogy nemrégiben újraolvasta az 1934-es Barmeni Teológiai Nyilatkozatot, melyben a német evangélikus egyházak kifejezték szembenállásukat a nemzetiszocialista rendszerrel. "Megdöbbentem azon, milyen korszerű ez a dokumentum" - áradozott.
A táviratküldő arról is kérdezte, mit szól azokhoz a pletykákhoz, melyek szerint "a szélsőjobboldali református lelkipásztor", (ifj.) Hegedűs Loránt a Jobbik képviselőjelöltjeként indulna a választásokon.  Bölcskei erre így sóhajtott fel: "Ő egy kereszt, melyet a református egyháznak hordoznia kell."
"A Jobbik nemcsak a szocialistákra jelent veszélyt, hanem a Fideszre is"
A távirat kommentárral végződik, ez a következő: A Jobbiknak a debreceni ifjúság körében megfigyelhető erősödése megegyezik a korábbi szegedi tapasztalatainkkal. Ugyan a Fidesz eddig lefitymálta a Jobbikot, egyre világosabbá válik, hogy a szélsőjobboldali mozgalom nemcsak a szocialistákra jelent veszélyt, hanem a Fidesz érdekeire is. (Ismét emlékeztetnénk, hogy a távirat 2009-es, tehát a választások előtt született, amikor még az ország nagy része hitt a Fidesz ígéreteinek, és - akkor még - az is benne volt a pakliban, hogy egy közepes kormányzással megőrzik az ország naivabb részének bizalmát. Kíváncsiak lennénk, miket írnak mostanában a Washingtonba címzett titkos táviratokban...)
A távirat vonatkozó része (eredetiben itt):

(Kuruc.info)


Hozzászólások ( hozzászólás)

 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready