2010. május 12. Nekünk nem főnökünk sem az IMF, sem az EU (...) Sokat számít az IMF és az EU szava, de legfontosabb mégis a pénzpiacok bizalma. Nekünk ezt kell visszaszerezni. (Matolcsy György a Magyar Nemzetnek)
2010. július 19. A Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val folytatott tárgyalások nem megszakadtak, helyesebb a tárgyalási forduló eredménytelen lezárásáról beszélni (Matolcsy György)
2010. július 22. Magyarország köszönettel tartozik az IMF-nek, hiszen amikor 2008-ban a tragikus kormányzás, a költségvetési adatok meghamisítása szinte teljesen felemésztette Magyarország hitelképességét, szavahihetőségét, és szinte összeomlott a magyar gazdaság, akkor a valutaalap készségesen segített. Nem ajándékot adott, csak hitelt, de az akkor nagy segítség volt. Ezért az elmúlt hároméves együttműködést az IMF-fel Magyarország mindig is nagyra fogja értékelni. Ez a szerződés azonban lejár, így nem kell semmit megszakítani, felmondani (Orbán Viktor a parlamentben)
2010. június 7. Nagyon sokfajta gazdaságpolitikai elképzelés van a világban, az a gazdaságpolitika, amit javarészt az IMF tanácsára, és saját kútfőből a szocialista kormány követett, egy folyamatos megszorítást jelentett, folyamatosan visszafogta a magyar gazdaság növekedését, s állandóan lefelé húzó spirálba vetette a gazdaságot. (Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Parlamentben)
2010. december 9. Magyarország rendkívül hálás az IMF-nek és az EU-nak a 2008 októberében nyújtott pénzügyi segítségért. Azóta azonban a helyzet jelentősen megváltozott, az országnak ma nagy mennyiségű tartalékai vannak, és nem is használta fel teljes egészében a támogatási keretet. Magyarország akadálytalanul hozzáfér a nemzetközi tőkepiacokhoz, és könnyedén tudja finanszírozni magát e piacokról. (Martonyi János külügyminiszter a brit közszolgálati hírtelevízió HardTalk című műsorában)
2011. január 18. Visszafizetjük az IMF-től fölvett hatalmas hiteleket. Ennek következtében a jelenlegi 80 százalékról február/márciusra 72-73 százalékra fog csökkenni az államadósság mértéke. Higgyék el nekem, Európa még csodálkozni fog azon, mi mindenre képes Magyarország. (Orbán Viktor a Bildnek adott interjúban)
2011. február 10. A bankadó és a válságadók bevezetésével, valamint a nyugdíjrendszer megmentése érdekében tett intézkedésekkel az ország a saját lábára állt, és sikerült elkerülni a Nemzetközi Valutaalap által diktált megszorítások bevezetését. (Szijjártó Péter idézi Orbán Viktornak a siófoki Fidesz-KDNP frakcióülésén elhangzott szavait)
2011. március 29. Azért vettük fel ezt a hitelt, hogy az IMF-nek a lejáró hitelét vissza tudjuk fizetni. De így legalább a pénzügyi függetlenségünket visszanyertük (Orbán Viktor a hárommilliárd dollár értékű magyar államkötvény-kibocsátásról)
2011. május 3. Magyarország pénzügyi függetlenségi, gazdasági szabadságharcot folytat, amelynek első lépése az IMF kipaterolása volt, a második a Széll Kálmán Terv, amellyel az ország méltósága állhat helyre a világban. (Matolcsy György a Széchenyi Klub ülésén)
2011. május 30. Nem helyes, ha egy országot nemzetközi pénzügyi szervezetek finanszíroznak a piac helyett; a kormány éppen ennek jegyében választotta a Nemzetközi Valutaalap helyett a pénzügyi piacokat. Biztos és kiszámítható gazdaságpolitikát csak akkor lehet folytatni, ha az ember nem számíthat pénzügyi engedményekre. Egy ilyen, az államadóssággal és a munkanélküliséggel egyszerre háborúban álló ország számára, mint Magyarország szigorú pénzügyi ítéletre és körülményekre van szükség, amit a piac tud garantálni. Ha nem ezt tesszük, sosem a saját, mindig csak valaki más lábán fogunk állni; hol az unióén, hol az IMF-én, hol valamilyen más nemzetközi szervezetén (Orbán Viktor a parlamentben)
2011. július 3. A külföldön leírt magyar gazdaság és Magyarország felemelte a fejét. Nem hagytuk, hogy IMF-hétszéllel folytatódjon a megszorítások politikája (Orbán Viktor a XXIV. Fidesz-kongresszuson)
2011. július 7. A magyar tapasztalatokat egy sor más válságban lévő ország használhatja, amelynek az IMF vagy az ecofin más utat ajánl...Tagok vagyunk, részvényesek, de nincs szükségünk az IMF segítségre, nem kuncsorgunk pénzért. (Matolcsy György a külgazdasági szakdiplomaták budapesti éves értekezletén)
2011. szeptember 29. Magyarország nem tervez újabb megállapodást az IMF-fel (Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár Pécsen, a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlésének szünetében)
2011. szeptember 12. Ha nem fizetjük vissza az államadósságot, akkor az éppen lejáró követeléseinket valaki más fogja helyettünk fizetni. Így kerültünk az IMF hóna alá többször is a magyar történelem során. Miért kéne nekünk visszamenni oda, ahonnan nagy nehezen, a nemzetközi piacok bizalmának, fölépítésének feladatát elvégezve végre kidolgoztuk magunkat? (Orbán Viktor a parlamentben)
2011. október 26. Az IMF-hez való visszatérés egyértelműen a gyengeség jele volna (Matolcsy György a Heti Válasznak)
2011. november 5. Ahol az IMF előírásai szerint próbáltak kilábalni a válságból, ott mindig gazdasági és szociális katasztrófa lett a következmény (Kövér László a Fidelitas országos választmányának tisztújító ülésén).
2011. november 10. A magyar kormány a Nemzetközi Valutaalap nagylelkűsége helyett a piaci finanszírozást részesíti előnyben. Ez nagyon kockázatos döntés volt, de helyes döntés is, amint az elmúlt egy év tapasztalatai mutatják (Orbán Viktor a London School of Economics hallgatóinak tartott előadásában).
2011. november 14. Nincs arra szükség, hogy a kormány készenléti hitelmegállapodást kössön a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). „Nem ez a gazdaságpolitika van most, mi a pénzpiacokról finanszírozzuk magunkat és képes Magyarország arra, hogy a saját lábán álljon” (Szijjártó Péter)
2011. november 14. Ez a hárombetűs intézmény mélyen ellenez minden olyan intézkedést, ami kihozza a bankok csapdájából az embereket. Így hát nem rá, hanem ellene hangoljuk a gazdaságpolitikát (Matolcsy György a parlamentben)
2011. november 15. Magyarország már nincs az intenzív részlegen, ahol 2008-ban, az IMF-segélycsomag idején volt. (Orbán Viktor november a The Economistnak adott interjúban)
2011. november 17. Az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében megkezdjük a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről (A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye)
(Index)