"Megdögletek cigányok, x-el jelöltek, égni fogtok!" - ez a felirat fogadta kedd reggel a bolt falán a nagykanizsai Csengery utca 117. szám alatti épületegyüttes lakóit. A szöveg mellé egy horogkereszt is került, ezen kívül több lakóépületet nemzetiszocialista szimbólummal és x-szel jelöltek meg.
Zoom
A történtekre Orsós Imre, a Hajléktalanok és Hátrányos Helyzetűek Egyesülete elnöke hívta fel figyelmet, ő értesítette reggel a rendőrséget is.
- Amikor reggel jöttem ki biciklivel a Ligetvárosba, és fordultam be a bolt mellett, akkor láttam, mi történt - bocsátotta előre Orsós Imre. - A lakók észre sem vették, azt mondták, nem láttak semmit és senkit. Ez már nem játék, és szerintem nem is gyerektréfa, ilyet gyerek nem csinál.
Zoom
Orsós Imre azt gondolja, az elkövetők cselekedete mögött az állhat, hogy több, lakbérrel tartozó lakó háza megújult az elmúlt hetekben egy szociális építőtábor keretében, s az érintettek a munkálatok keretében ledolgozhatták adósságukat. Ezt viszont a tábort szervező egyesület képviselője, Fehér Kata elnök határozottan visszautasította. Mint azt közleményében írta: a program során nem részesítették pozitív diszkriminációban a helyi cigány lakosságot, még ha őket is sújtják legjobban a lakhatási problémák. Egyúttal szolidaritást vállaltak az érintett családokkal, s elhatárolódtak az elkövetőktől.
- Felháborító, ami történt, a boltra felfestett felirat durva dolgokat sugall - magyarázta az egyik érintett lakó, Bogdán Miklós. - Ezután nem tudunk nyugodtan pihenni térni esténként, kérdés ugyanis, hogy ezt komolyan gondolták, vagy csak a megfélemlítés a céljuk.
Zoom
Szabados Gábor rendőr hadnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: az üzlet falára rajzolt horogkereszten kívül még 12 lakóépületre és egy kistehergépkocsira festett fel X jelet ismeretlen elkövető. A rendőrség az ügyben önkényuralmi jelkép használata vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.
Teleki László, a kanizsai cigány kisebbségi önkormányzat elnöke szerint ami történt, "illeszkedik az elmúlt hetek szélsőséges megnyilvánulásai sorába".
- Mi, romák, érezzük a feszültséget, ami országszerte a levegőben vibrál a cigányság, illetve a többségi társadalom, pontosabban a szélsőjobboldali radikálisok között - mondta a már jól ismert szöveget. - Sajnos ennek okát abban látom, hogy nem történik érdemi intézkedés az ügyben, hogy a romák széles tömege munkához juthasson. A régi rendszerben minden roma dolgozhatott, másként is tekintettek rájuk, nem úgy, mint az ország eltartottjaira. Azt gondolom, erre a kormányzat és a helyi önkormányzat szintjén is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.
Cseresnyés Péter, a város polgármestere kijelentette: mélységesen elítéli a történteket, és mindent megtesznek azért, hogy az elkövetőket kézre kerítsék.
(Zalai Hírlap nyomán)
A korábbi hír: Horogkeresztet és cigányellenes fenyegető feliratot festettek Nagykanizsán egy ház falára. A környéken több épületet is megjelöltek.
Zoom
"Megdögletek cigányok", "X-el jelöltek égni fogtok" - ezeket a feliratokat festették Nagykanizsán egy ház falára, egy horogkereszttel együtt, több környékbeli házra pedig x-et festettek egyelőre ismeretlen tettesek.
Zoom
(MTI - HVG)