2020. január 20., hétfő, Sebestyén, Sebő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:20 Még a végén ráébred az EU-vezetés, hogy a palesztinoknak is vannak emberi jogaik13:03 Felmenthetik a férfit, aki meg akarta ölni szüleit12:41 Dróntámadást hajtottak végre egy orosz bázis ellen Szíriában12:27 Vádat emeltek tömegszerencsétlenség okozása miatt egy metróvezető és egy forgalomirányító ellen12:11 Kína betiltja az egyszer használatos műanyagokat11:46 Az most a téma Amerikában, milyen mintájú egyenruhában kellene "rejtőzködni" az űrben11:19 "Nem vagyunk egyek" - Zsindex-alapító mutatja meg, miért teljesen fölösleges a Pokorni-félék alázkodása a bosszú népe előtt10:25 2015 óta 100 milliárdot költött propagandára a kormány10:03 Tucatjával nyithattak illegális hoteleket Budapesten09:40 Ausztrália: tűzvész közben jég- és porvihar09:11 Fekete-Győr máris szívesen megszabadulna a ballib versenytársaktól - csak Gyurcsányt tartaná meg08:41 Kényszerszabadságra küldték a Fehér Ház európai és orosz kérdésekkel foglalkozó tanácsadóját08:27 Lezajlottak az időközi választások07:46 Csaknem háromszáz határsértővel szemben intézkedtek a hét végén07:31 Gerinctelen, bárhol átfér és jól rejtőzködik - állítólag a polipokról mintázták ezt a robotot
24 óra legolvasottabbjai

Kultúra, Jó és szép :: :: Hozzászólások

Bakonybél: ezeréves monostor tárja fel rejtélyes kapuit

Reklám

Páratlan kampányba kezdtek a jövőre ezeréves bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor szerzetesei – olvasható a Digitalhungary.hu oldalon. A Facebookon tárják fel eddig kevésbé ismert életük részleteit, emellett a Forbes decemberi számában a monostor gazdálkodásáról is lehet olvasni.
Zoom
2018 húsvétjáig engednek bepillantást dilemmáikba, legintimebb döntéseikbe, arról, miért választották a szerzetesi hivatást, s erre hogyan reagált a környezetük. Elmondják, mivel töltik mindennapjaikat, szabadidejüket, hogyan élik meg a nőtlenséget, a csöndet, mit gondolnak Istenről, halálról és a Trónok harcáról. Abban bíznak kezdeményezésükkel, hogy üzenetük mindenhol értő fülekre találhat. Kampányukat az Aeffect Communications cég segíti, melynek vezetője a korábbi Pulitzer-díjas újságíró, Varró Szilvia.
Izsák testvér úgy gondolja, hogy világnézettől függetlenül mindenkinek újra és újra érdemes feltenni a kérdést, hogy miért érdemes úgy élni, ahogy él.
„Az Isten engem úgy rakott össze, hogy a szerzetességben tudok a legboldogabban létezni, tehát azok a dolgok, amiket próbáltam korábban, vagy amiken azóta gondolkoztam, mindig azt erősítették meg, hogy itt az én helyem. Zajlik egy belső küzdelem az emberben, hiszen más huszonévesen lemondani a házasságról és gyerekekről, mint 35 évesen. Jönnek az évek, amikor hűnek kell maradni a döntéshez. Van nyolc keresztgyerekem, és rajtuk kívül is sok-sok gyerek, akikkel kapcsolatban vagyok. Hogy ha nincs is biológiai gyerekem, de az életemből élet fakad mások életében.”
Ábel atya a kommunizmus alatt átéltekről beszél. Tizennégy éves volt, amikor Pannonhalmára került, s az érettségi után rögtön szerzetesnek jelentkezett.
„A szocializmus idején azonban az állam igyekezett letéríteni a papnak vagy szerzetesnek készülőket választott útjukról. Az átlag fiatalokat idősebben és rövidebb időre hívták be a seregbe, csak a mi »megtiszteltetésünk« volt, hogy 18 évesen 2 évre kerültünk a Magyar Néphadseregbe. Elhárító tisztek »foglalkoztak« velünk: sokunkat behívtak elbeszélgetni, akin érezték, hogy lehet fogást találni rajta, igyekeztek beszervezni.”
Anzelm testvér biztat a kríziseket illetően, hiszen azok hozzásegíthetnek minket, hogy rendet tegyünk a vágyaink között.
„A krízis az én életemben a szerzetességre való jelentkezésnél és a jelentkezést követően is egy nagyon erős formáló tényező volt és lesz bizonyára az elkövetkező évtizedekben is. A kérdés az, hogy a krízisekre milyen választ adunk, hogy elég alázatosak vagyunk-e, hogy segítséget kérjünk, vagy pedig azt gondoljuk, hogy egyedül meg tudunk birkózni a problémáinkkal.”
(MNO)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready