Bezár!
2020. augusztus 8., szombat, László, Zádor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:40 "Sikeres vértanúműveletet" hajtottak végre Mogadishuban17:21 Berlinben vaddisznó orozta el egy nudista férfi számítógépét (16+)16:59 Lassan az egész Székelyföldön is kötelező lesz a zsúfolt kültéren a maszkviselés16:43 Aláírást gyűjt a Mi Hazánk a Karácsony Gergely-i autósüldözés ellen16:25 Ukrajna és a Krím közé állhat a koronavírus is16:07 Kezdődik a parlagfűszezon15:48 Tovább nőtt a napi esetszám Csehországban15:32 Ökológiai vészhelyzetet hirdettek Mauritiuson a zátonyra futott japán hajó miatt15:17 Gőzerővel irtják az esőerdőket Brazíliában, de az alelnök ebben is talált valami biztatót15:05 Robbanás áldozata lett a holland nagykövetné is - Közel félszáz embert még keresnek Bejrútban14:53 Repült a Nehéz Kő árbevétele a csillagos égig14:13 Visszanyalt a chicagói fagyi13:58 Ha humanisták lennénk, ilyen KFC-be vezető összkomfortos alagutat ásnánk az illegálisoknak a gúnyhatáron13:40 A japánmaszk az új spanyolviasz - evés közben is használható csúcstechnika13:23 Városi gyűlést bombázott le a szaúdi vezetésű koalíció Jemenben
24 óra legolvasottabbjai

Kultúra, Jó és szép :: :: Hozzászólások

Bakonybél: ezeréves monostor tárja fel rejtélyes kapuit

Reklám

Páratlan kampányba kezdtek a jövőre ezeréves bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor szerzetesei – olvasható a Digitalhungary.hu oldalon. A Facebookon tárják fel eddig kevésbé ismert életük részleteit, emellett a Forbes decemberi számában a monostor gazdálkodásáról is lehet olvasni.
Zoom
2018 húsvétjáig engednek bepillantást dilemmáikba, legintimebb döntéseikbe, arról, miért választották a szerzetesi hivatást, s erre hogyan reagált a környezetük. Elmondják, mivel töltik mindennapjaikat, szabadidejüket, hogyan élik meg a nőtlenséget, a csöndet, mit gondolnak Istenről, halálról és a Trónok harcáról. Abban bíznak kezdeményezésükkel, hogy üzenetük mindenhol értő fülekre találhat. Kampányukat az Aeffect Communications cég segíti, melynek vezetője a korábbi Pulitzer-díjas újságíró, Varró Szilvia.
Izsák testvér úgy gondolja, hogy világnézettől függetlenül mindenkinek újra és újra érdemes feltenni a kérdést, hogy miért érdemes úgy élni, ahogy él.
„Az Isten engem úgy rakott össze, hogy a szerzetességben tudok a legboldogabban létezni, tehát azok a dolgok, amiket próbáltam korábban, vagy amiken azóta gondolkoztam, mindig azt erősítették meg, hogy itt az én helyem. Zajlik egy belső küzdelem az emberben, hiszen más huszonévesen lemondani a házasságról és gyerekekről, mint 35 évesen. Jönnek az évek, amikor hűnek kell maradni a döntéshez. Van nyolc keresztgyerekem, és rajtuk kívül is sok-sok gyerek, akikkel kapcsolatban vagyok. Hogy ha nincs is biológiai gyerekem, de az életemből élet fakad mások életében.”
Ábel atya a kommunizmus alatt átéltekről beszél. Tizennégy éves volt, amikor Pannonhalmára került, s az érettségi után rögtön szerzetesnek jelentkezett.
„A szocializmus idején azonban az állam igyekezett letéríteni a papnak vagy szerzetesnek készülőket választott útjukról. Az átlag fiatalokat idősebben és rövidebb időre hívták be a seregbe, csak a mi »megtiszteltetésünk« volt, hogy 18 évesen 2 évre kerültünk a Magyar Néphadseregbe. Elhárító tisztek »foglalkoztak« velünk: sokunkat behívtak elbeszélgetni, akin érezték, hogy lehet fogást találni rajta, igyekeztek beszervezni.”
Anzelm testvér biztat a kríziseket illetően, hiszen azok hozzásegíthetnek minket, hogy rendet tegyünk a vágyaink között.
„A krízis az én életemben a szerzetességre való jelentkezésnél és a jelentkezést követően is egy nagyon erős formáló tényező volt és lesz bizonyára az elkövetkező évtizedekben is. A kérdés az, hogy a krízisekre milyen választ adunk, hogy elég alázatosak vagyunk-e, hogy segítséget kérjünk, vagy pedig azt gondoljuk, hogy egyedül meg tudunk birkózni a problémáinkkal.”
(MNO)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready