Rendkívüli jogrendet hirdetett, veszélyhelyzet elrendeléséről döntött szerdai ülésén a kormány - írja az Index. Ezt az operatív törzs sajtótájékoztatóján jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azt mondta: „azok a döntések, amiket a kormány meghozott, bizonyos tekintetben példátlanok a rendszerváltás óta eltelt harminc év történetében”: egyedi megbetegedések vannak, csoportos megbetegedések, gócok is kialakulhatnak, de Magyarországon még nincs ilyen, valamint tömegessé is válhat. Frissülő cikk.
Zoom
Látogatási tilalomra figyelmezető felirat a budapesti Szent László Kórház bejárati ajtaján 2020. március 10-én. Az egyészségügyi intézményben kezelik a koronavírus-fertőzött betegeket (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
A kormány szakemberekkel folytatott megbeszéléseket, uniós országokkal is, minden lépést egyeztetnek, különösen Szlovéniával és Ausztriával. Ahhoz ugyanis, hogy Olaszországból terjedő fertőzést akadályozni tudják, ezzel a két országgal kell együtt dolgozni.
A következő órákban és napokban kormányrendeletek fognak megjelenni, amik egyértelműen tisztázzák majd a helyzetet.
A legfontosabb intézkedések:
  • beutazási tilalom Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, kivéve, ha magyarokról van szó, nekik karantént rendelnek el;
  • a szlovén, osztrák határokon is szigorítások lesznek, vonatok és buszok járatokat leállítják;
  • szankciókat kapnak a valótlan nyilatkozatokat tevők, és azok is, akik megszegik a karantént;
  • egyetemi oktatás csak távoktatásként történhet.
  • 100 főnél nagyobb beltéri, 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják; ez munkahelyekre nem vonatkozik;
  • felfüggesztik a Határtalanul programot;
  • a külföldi kirándulásokat is a diákoknak megtiltják.
Gulyás szerint a betegség gyerekeknél nem jellemző, így nem indokolt az iskolák bezárása.
Az intézkedések visszavonásig érvényesek. Ez a helyzet hetekig, hónapokig eltarthat, lesznek gazdasági károk, de első az emberek egészsége Gulyás szerint.
Újságírói kérdésre Gulyás azt mondta,
  • aki az elmúlt napokban elutazott, az "nem nevezhető legfelelősebb magatartásnak", de a külképviseletek összesítik majd a külföldön lévő magyarokat, és egyeztetnek a kormánnyal, hogy mi legyen velük. A vegyes házasságoknál speciális szabályokat is hozhatnak, de egyelőre csak magyar állampolgárok jöhetnek be Magyarországra.
  • Államtitkárok és miniszterek is csak engedéllyel utazhatnak külföldre.
  • A háziorvosok szerepében nem kell egyelőre változás, kellő számú maszkkal rendelkezünk, egészen speciális maszk, úgynevezett félálarcból több mint hatvanezer van, és ezeket azok a dolgozók kapják, akik olyan kórházakban dolgoznak, ahol koronavírus-fertőzöttek vannak.
  • Az otthoni karantént a rendőrség ellenőrizni fogja, akár kormányrendeletben is tényállást hozhatnak létre.
  • Minden magyar állampolgár döntse el maga, haza jön-e fertőzött országból, Gulyás személyes véleménye, hogy aki életvitelszerűen ott él, az ne jöjjön haza.
  • Gulyás szerint mindenféle maszk megvédhet, de az ország mindent megtesz, hogy beszerezze a szükséges felszereléseket.
  • "A szappanos kézmosás is kézfertőtlenítésnek felel meg", mondta Gulyás a kézfertőtlenítőkről és azok lehetséges hiányáról.
  • "Kacsa" a hír, miszerint lezárják Budapestet vagy a nagyobb városokat.
  • Mindenkinek ajánlják, hogy tegyék meg azokat a megelőzési lépéseket, amiket megtehetnek, tehát ha valaki tud távmunkából dolgozni, az tegye meg.
  • 37 laborban végeznek koronavírus-teszteket, ezek mind állami laborok.
  • Nem tudja megmondani, hogy nőhet-e a vizsgálatok száma, vagy mennyire lesz szükség, van egy WHO-protokoll, ezt követik, a 37 labor eszerint bőven elegendőnek tűnik most.
  • Az operatív törzs mindent megtett Gulyás szerint, hogy a fertőzött SE-diákok kontaktjait felkutassa.
  • Akik átszállással jönnek haza Magyarországra fertőzött országokból, arra is van biztosíték Gulyás szerint: megkapják, milyen járat honnan indult, tudni fogják.
  • Az áruszállítást egyelőre nem érintik a mostani intézkedések.
  • Rémhírek terjesztése a válsághelyzetben közveszéllyel fenyegetésnek minősül, büntethető.
  • "Ha nulla főben határozzuk meg, akkor a családok sem találkozhatnának", válaszolta Gulyás a kérdésre, miért 100 főben határozták meg a beltéri korlátozásokat.
Az operatív törzs sajtótájékoztatója:
Frissítés: megjelent és hatályba lépett a veszélyhelyzetet kihirdető kormányrendelet
Megjelent és délután háromkor hatályba is lépett a koronavírus miatt veszélyhelyzetet kihirdető kormányrendelet szerdán a Magyar Közlönyben.
"A kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki" - olvasható a rendeletben.
A kormány a veszélyhelyzet elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelöli ki. A miniszterelnököt feladatának ellátásában a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs segíti.
A veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek. A kormány a veszélyhelyzet fennállásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja.
Hozzátették: a kormány az állampolgárok együttműködését kéri a különleges jogrenddel járó intézkedések végrehajtásában.
Megtiltják a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök kivitelét
A koronavírus-járvány miatt a kormány megtiltja a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök exportálását hat hónapig, az erről szóló kormányrendeletet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerdán.
A közlemény szerint a tilalom vonatkozik a védőeszközökre, a fertőtlenítőszerekre, a testhőmérőkre és egyéb termékekre – gyógyszerek, vércsoport-reagensek, fecskendők, transzfúziós eszközök, altatási eszközök, orvosi gázok. A korlátozást a folyamatban lévő kereskedelmi forgalomban történő kivitelre is alkalmazni kell. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a rendelet szerinti tilalmat megszegővel szemben 1 millió forinttól akár 1 milliárd forintig terjedő bírságot szabhat ki – áll a közleményben.
A tilalom nem vonatkozik a kormány külön engedélyével a nemzetközi kötelezettségeken alapuló humanitárius segítségnyújtás keretében végzett kereskedelmi forgalomban történő kivitelre – tették hozzá.
Több nemzetközi vonatjárat menetideje megnőhet a határellenőrzés miatt
Több nemzetközi járat menetideje megnőhet a koronavírus elleni védekezés miatti határellenőrzés miatt – közölte a MÁV szerdán.
A közlemény szerint az Ausztria, Szlovénia és Horvátország felől érkező vonatok esetében kell számítani a késésekre, miután csütörtöktől visszaállítják a schengeni övezeten belüli határellenőrzést. A határvizsgálati intézkedések pedig megnövelhetik a menetidőt.
Csütörtöki frissítések:
A következő hetekben, hónapokban maradhat a veszélyhelyzet
A kormány arra készül, hogy a következő hetekben, hónapokban szükség lehet a szerdán meghirdetett veszélyhelyzet intézkedéseire - mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.
Az államtitkár hangsúlyozta, a rendkívüli jogrend lehetővé teszi, hogy a kormány rendeleti formában - a lehető leggyorsabban - további intézkedéseket hozzon, ha a helyzet úgy kívánja. Kitért arra is, Magyarország együttműködik az unió tagállamaival a helyzet kezelésében.
"Minden intézkedés, amit eddig bejelentettünk és amit meg fogunk tenni, az nem pusztán Magyarországon és önmagában áll meg, hanem abban a rendszerben, amelynek részei vagyunk" - fogalmazott. Hozzátette, az intézkedések szoros párhuzamban vannak a környező országokéval is, erre jó példa a beutazási tilalom - Olaszország közelsége miatt -, amit Szlovénia és Ausztria is foganatosított.
Kiemelte, az intézkedéseket nem a büntetés oldaláról szeretnék megközelíteni, hanem a józan ész és az együttműködés alapján hozták meg döntéseiket. Az azonban egészen biztosnak látszik, hogy minden magyar embernek ki kell lépnie az elkövetkező időszakban a saját komfortzónájából.
"Csak olyan intézkedésekkel lehet a vírus terjedését gátolni, lassítani, amelyek a hétköznapi életre is hatással lesznek. Ezek elkerülhetetlenek! Ez fegyelmet, belátást és bizalmat feltételez egyébként" - fogalmazott. Hozzátette, senkinek nem lehet az érdeke, hogy eltitkolja az egészségi állapotát vagy azt, hogy melyik külföldi országban járt. Nemcsak azért, mert ez bűncselekmény, hanem azért is, mert ezzel a saját családja és környezete egészségét is veszélyezteti.
Nem létezik otthoni gyorsteszt
Nem létezik otthon elvégezhető gyorsteszt a koronavírus-fertőzés kimutatására, így ilyen a gyógyászati segédeszközöket árusító boltokban és a gyógyszertárakban nem kapható - közölte a Forgalmazók az Egészségért Szövetség csütörtökön az MTI-vel.
A gyógyászati segédeszközöket forgalmazó szolgáltatók országos szövetségének közleménye szerint az interneten terjedő információk alapján sokan úgy vélik, hogy a COVID-19 nevű gyorsteszt kimutatja a fertőzést. A megbetegedés kimutatására alkalmas úgynevezett in vitro (szervezeten kívüli) diagnosztikai vizsgálat azonban - írták - csak klinikai és közegészségügyi laboratóriumi körülmények között, labordiagnosztikai eszközökkel végezhető.
A szövetség ezért arra kéri a lakosságot, hogy se drogériákban, se interneten ne vásároljanak "otthon végezhető gyorstesztet". Hangsúlyozták, hogy ha valaki a koronavírus tüneteit észleli magán, forduljon orvoshoz. Az állami egészségügyi ellátórendszerben indokolt esetben elvégzik a szükséges vizsgálatokat, így a koronavírus-fertőzés kimutatására szolgáló laboratóriumi vizsgálatot is - tette hozzá a szövetség.
Nem utazhatnak külföldre az egészségügyben, rendvédelemben, honvédelemben dolgozók
A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet szabályai értelmében nem utazhatnak külföldre az egészségügyben, a rendvédelemben, a honvédelemben dolgozók.
A koronavirus.gov.hu oldalon csütörtökön tették közzé a rendkívüli kormányzati intézkedéseket. Ennek 11. pontjában azt írták: a magyar emberek védelme érdekében, valamint az egészségügy, a honvédelem, a rendvédelem, a közigazgatás működésének biztosítására nem utazhatnak külföldre (vagy csak az ágazati miniszter külön engedélyével tehetik azt) az egészségügyi dolgozók, a hivatásos, szerződéses állományú katonák, a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, a honvédelmi alkalmazottak, a rendvédelmi hivatásos állomány, a rendvédelmi dolgozók, az adóhatóság alkalmazottjai és a kormánytisztviselők. A minisztériumok esetében külföldi kiküldetés is csak a miniszter, illetve a miniszterelnök külön engedélyével lehetséges.
Az utolsó pontban azt is rögzítik, hogy a Magyar Honvédség közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során, támogatja a rendőrséget és a hivatásos katasztrófavédelmi szervet szakfeladatainak ellátása során. Kitértek arra is, hogy a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ védelem-egészségügyi intézetei a NATO Egészségügyi Kiválósági Központtal együttműködésben az intézkedési javaslatait folyamatosan megküldi a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vezetőjének.