2020. március 30., hétfő, Zalán napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:26 Betörtek a debreceni Református Nagytemplomba - imádkozni, majd rongálni22:16 Izraeli lap: Orbán a koronavírus-törvény megszavaztatásához Hitler 1933-as Felhatalmazási törvényéből merítette az ihletet21:58 "Romániában" már csak Hargita megyében nem regisztráltak fertőzöttet21:42 Az Egyesült Államokban folyamatosan nő a fertőzöttek és az elhunytak száma21:28 Ön szerint kötelezővé kellene tenni a szájmaszk viselését közterületen? - Voksolhat szavazásunkon21:12 Merkelhez még a koronavírusnak sincs gusztusa20:45 Csökkent az újonnan diagnosztizált betegek száma Olaszországban20:23 A WHO-álláspont továbbra is az, hogy aki nem beteg, ne viseljen maszkot19:57 Az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyezte maláriaellenes szerek Covid-19 elleni alkalmazását19:44 Netanjahu karanténba került19:27 Drámai pillanatok a SzektATV-n: sajnos nem jut minden családnak a 60 ezer forintos kéztisztító zseléből19:13 Bukarest már most azt nézi, kitől vehetne fel minél több hitelt18:55 Putyin: sikerült megelőzni a robbanásszerű terjedést, de további lépések kellenek18:30 Szirénázó mentőautóval keménykedett a nap tahója17:56 Ezért különbözik országonként a halálos áldozatok aránya: eltérő módon számolnak
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus :: :: Hozzászólások

Megállapodott a két Orbán: minden éjszaka románok és cigányok ezrei hurcolhatják végig a vírust az országon

Reklám

Magyarország minden nap közép-európai idő szerint 21 és hajnali 5 óra között lehetővé teszi, hogy a Nyugatról hazatérő román állampolgárok a magyar hatóságok által kijelölt útvonalakon áthaladjanak Magyarországon - közölte Ludovic Orban román miniszterelnök szerdán a videokonferencia formájában tartott kormányülés első, sajtónyilvános perceiben. Korábban egyébként azt kérték az Olaszországban tartózkodó állampolgáraiktól, maradjanak ott, ne menjenek haza megfertőzni a családjaikat és másokat, de a jelek szerint ez nem sokat ért... És még csak nem is repülővel viszik haza őket, hanem "rajtunk keresztül".
Zoom
Rendőrök zárták le a Magyarországra vezető személyi forgalomi sávot a hegyeshalmi közúti határátkelőnél 2020. március 17-én - mostantól nem teszik, éjszaka ugyanis nem fertőz a vírus, mert alszik... (fotó: MTI/Krizsán Csaba)
Mintegy 1,2 millió román állampolgár él és "dolgozik" a koronavírus által legjobban sújtott Olaszországban, több százezer éppen azokban a tartományokban, amelyek a fertőzés gócpontjainak számítanak. Vajon hányan fognak átvonulni rajtunk?A román kormányfő beszámolt arról, hogy a nap folyamán Orbán Viktorral folytatott megbeszélése során kapott hivatalos tájékoztatást a román állampolgárok magyarországi átutazásának szabályozásáról.
A két kormányfő abban is megállapodott, hogy az áruszállítást nem korlátozzák, a fuvarozók normális körülmények között folytathatják tevékenységüket.
"Magyarország határait a személyforgalom előtt lezárjuk" - jelentette be Orbán Viktor március 16-án, hozzátéve, ez azt jelenti, hogy Magyarországra a határokon csak magyar állampolgár léphet be.Ludovic Orban hozzátette: a román hatóságok nem kötelezik karanténra az országba érkező áruszállító gépkocsivezetőket, amennyiben nincsenek a Covid-19-re utaló tüneteik, és betartják a számukra előírt járványügyi óvintézkedéseket.
Orban ugyanakkor felhívta a román hatóságok figyelmét, hogy nagyon határozottan érvényesítsék a több ezer külföldről hazatérő román állampolgárral szemben a járvány megfékezését célzó óvintézkedéseket: a "vörös zónákból" érkezőket hatósági karanténba kell kísérni, azokat pedig, akik olyan országokból jönnek, ahol több mint 500 fertőzöttet regisztráltak, otthoni elkülönítőbe kell küldeni. A házi karantén szigorú betartatásáról, illetve a megszegésével járó büntetésről hamarosan katonai rendeletet adnak ki - ezt a Romániában hétfőtől hatályos rendkívüli állapot teszi lehetővé.
Szerda délelőtt ismét torlódás alakult ki az osztrák-magyar határon Hegyeshalomnál. Az osztrák oldalon bolgárok, románok, ukránok és macedónok is vannak, akik tiltakozásul elállták az utat, így a magyarok sem jutnak el a határig.
A koronavírus-válság miatt tömegével indultak haza a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások, de Magyarországra csak a magyar állampolgárok léphetnek be. Az éjszaka folyamán a magyar hatóságok humanitárius folyosót nyitottak a Hegyeshalomnál kedden feltorlódott román és bolgár állampolgárok számára, lehetővé téve, hogy konvojban áthaladjanak az országon. Ezt a megoldást rendszeresíti a magyar és román kormányfő között született megállapodás, közölte az MTI.
Frissítés: elindultak:
Zoom
Gépjárművek a hegyeshalmi határátkelőhelyen 2020. március 18-án. Folyamatos kormányzati és rendészeti egyeztetés zajlott a környező országokkal, ennek következtében meg tudták indítani a Szerbiába, Romániába, Bulgáriába tartó tranzit átmenő- és a személyforgalmat, jelentette ki Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője (fotók: MTI/Filep István)
Zoom
Csak önkéntes karanténba kell vonulniuk, ami tudjuk, náluk mennyit ér
A Bihar megyei koordonációs központ döntése értelmében több mint 150 rendőr és csendőr irányítja a borsi határátkelőnél az országba belépő román állampolgárokat - írja a Maszol.ro.
Zoom
Fotó: Bihar megyei határrendészet
Az érkezők számára közlekedési folyósokat alakítottak ki. A határellenőrzés után az embereket a Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság munkatársaihoz irányítják, ők elvégzik a járványügyi ellenőrzést, és kitöltetik a kérdőíveket. Ezek után az intézményes karanténba kerülőket rendőrök és csendőrök kísérik a kijelölt létesítményekhez. Azokat, akik a sárga zónához tartozó országokból érkeztek, és nincs Bihar megyei lakcímük, szintén a rendvédelmiek kísérik el a megyehatárig, ahol a szomszédos megye rendőrei és csendőrei veszik át, és kísérik őket lakhelyükig, ahol önkéntes karanténba kell vonulniuk.
2. frissítés: jól működik a határzár, csak 12 500-an jutottak át rajta
Mintegy 12 500 olyan román és külföldi állampolgár lépte át a határt a romániai Nagylaknál, akik a magyar hatóságok által kijelölt humanitárius folyósokon érhették el az éjjel Romániát - közölte csütörtökön a román határrendészet, azokról az autósokról tájékoztatva, akik előzőleg a magyar határok lezárása miatt átmenetileg Ausztriában rekedtek.
Matei Filip Ionut, az aradi határrendészet szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a 12 500 személy 4600 járművel érkezett, a határátlépésnél nem volt semmilyen incidens.
Csütörtök reggel még több száz román állampolgár várakozott a román-magyar határon a Romániába belépésre, a várakozási idő jelenleg mintegy 180 perc.
Az Arad megyei prefektúra (kormánymegbízotti hivatal) szóvivője, Lucian Cozma szerint szerda reggel 8 órától csütörtök reggel 6 óráig 125 személyt helyeztek karanténba, további 7300-at házi elkülönítésbe. Az első hazaérkező román vendégmunkások csoportjától számítva összesen 180 személyt helyeztek karanténba azokban a megyékben, ahova lakcímük szól, és mintegy 10 ezer személy került házi elkülönítésbe.
A hatósági közlés szerint az átlépők között voltak külföldi állampolgárok is, főleg moldovaiak és bolgárok, akik Románián átutazva akarnak hazatérni.
Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön az operatív törzs ülése előtt elmondta: bízik abban, hogy jól működött a határzár és a határőrizet, és bízik abban, hogy akiknek kellett, át is jutott a humanitárius folyosókon.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready