Bezár!
2020. október 21., szerda, Orsolya, Zsolt napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:32 Zaríf: Irán nem kezd fegyverkezési versenybe az ENSZ-embargó lejárta után06:55 A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért21:34 Macronéknál fejeknek kell hullaniuk ahhoz, hogy betiltsanak néhány iszlamista bűnszervezetet21:12 Az előzetes eredmények szerint Morales pártja győzött a bolíviai választáson20:51 A gyöngyösi kórház szerint nem viselt maszkot a rendelésein a kirúgott járványszkeptikus orvos20:41 Varga Judit is elkapta a vírust20:37 Trump vizsgálatot sürget Biden fiának korrupciós ügyeiben20:22 A brit kormány elrendelte a legmagasabb készültséget Manchesterben és környékén19:56 Moszkva: az OPCW jelentése nem támasztja alá a mérgezést19:22 Az új brit nagykövet is tanul magyarul: két nyelven szólalt meg a bemutatkozó videójában18:59 Iránban a hivatalosnak akár a kétszerese is lehet a halottak száma18:28 Orosz kémfőnök: Washington "színes forradalmat" készít elő Moldovában17:54 Újabb barátságos gesztus Ukrajnától: felszólítottak, hogy ne avatkozzunk be a "belügyeikbe" Kárpátalján17:21 A százezres részvétel most elmarad: megsértődtek Hadházyra az elvtársai, nem mennek "blokádot megcsinálni"17:08 Örmény elnök: Oroszországot nem szükséges bevonni a konfliktusba
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus :: :: Hozzászólások

Müller: jelenleg Nyugat-Magyarországon emelkedik a pozitív esetek száma

Reklám

Mindenkinél, akinél felmerül a fertőzés gyanúja, térítésmentesen elvégzik a koronavírus kimutatására alkalmas PCR-tesztet - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
Müller Cecília hangsúlyozta, 10-12 ezerrel növekszik a naponta elvégzett tesztek száma.
A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy október 1-jétől az iskolákban kötelező a testhőmérséklet-mérés. Az ehhez szükséges eszközök, hőmérők, hőkapuk rendelkezésre állnak. Azoknál a diákoknál, akiknek a testhőmérséklete 37,8 foknál magasabb, negyedórás várakozás után megismétlik a mérést, és ha akkor is ugyanez az eredmény, el kell hagyniuk az intézményt - mondta. Hozzátette: az iskolák megszervezték, hogy több bejárat használatával reggelente elkerülhető legyen a zsúfoltság.
A legfrissebb járványügyi adatokat ismertetve a szakember elmondta, hogy 894-gyel emelkedett a pozitív esetek száma Magyarországon, így jelenleg 19 806 aktív fertőzött van. Nyolc beteg elhunyt, életkoruk 54 és 78 év között volt, és valamennyien más alapbetegségben is szenvedtek. Kitért arra, hogy az utóbbi napokban 8-10-zel emelkedik a halottak száma, "de ezzel számolnunk kell", hiszen az összes pozitív esethez képest emelkedik a kórházban ápoltak száma is.
Most 773 betegek ápolnak kórházban, 54-en szorulnak lélegeztetőgépre.
Müller Cecília beszámolt arról, hogy az operatív törzs harminc óvodában és hat iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 130 osztály és négy teljes iskola állt át a digitális tanrendre.
Kiemelte, az általános higiénés szabályok betartása változatlanul rendkívül fontos, mert ezzel elkerülhetők a további korlátozó intézkedések bevezetése.
Az idősek világnapjához (október 1.) kapcsolódva arra kért mindenkit, hogy ezekben a nehéz időkben még inkább figyeljenek oda idős embertársaikra, családtagjaikra. A generációknak együttműködve kell ezt a járványt leküzdeniük - fogalmazott -, arra kérve az időseket, hogy továbbra is kerüljék a zsúfolt helyeket, a velük nem egy háztartásban élőket, tudatosan vásároljanak és lakásukat gyakrabban fertőtlenítsék. Ha a bevásárlás vagy a gyógyszerbeszerzés gondot okoz, akkor kérjenek segítséget az önkormányzatoktól - tanácsolta.
Az országos tisztifőorvos határozott nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a sportklubokban, edzőtermekben kötelezővé teszik-e a maszkviselést. Ugyanakkor a távolságtartás betartására hívta fel a figyelmet, jelezve, hogy az edzőtermek szabályozhatják, hogy egy időben hány ember tartózkodhat a helyiségben. Hozzátette, ő inkább a szabadtéri sportolást ajánlja.
Arra a kérdésre, hogy mennyire veszélyes, ha valaki egy időben kapja el a szezonális influenzát és az új koronavírust, Müller Cecília szerint nem lehet egyértelmű választ adni, de feltételezése szerint sokkal több szövődmény alakulhat ki a szervezetében. Felhívta a figyelmet, hogy az influenza ellen lesz térítésmentes védőoltás, és azt mindenkinek ajánlja.
Müller Cecília beszélt arról is, hogy az ország 25 városában, ezen belül Budapesten három helyen figyelik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyiségét, ami információt adhat arról, hogy egy hét-tíz nap múlva hol emelkedhet meg a pozitív esetek száma. Jelenleg Nyugat-Magyarországon látnak emelkedést - közölte.
A családi, baráti találkozók, rendezvények most nem tilosak, de hordoznak kockázatot - mondta -, így kellő körültekintésre, a higiénés szabályok betartására van szükség. Annak pedig alapvető elvárásnak kell lennie, hogy csak egészséges ember menjen közösségbe - tette hozzá.
Operatív törzs: a mezőgazdasági és erdészeti munkához nincs szükség negatív tesztre Szlovéniába utazáskor
A határ mindkét oldalán földtulajdonnal rendelkező mezőgazdasági és erdészeti tevékenységet folytatóknak nincs szükségük negatív tesztre a Szlovéniába való belépéshez - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Kiss Róbert alezredes közölte: a szlovén kormány döntése értelmében szerdától nincsen szükség negatív PCR-tesztre az országba belépéskor, ha a beutazni kívánók a határ mindkét oldalán földtulajdonnal rendelkeznek, és a határátlépés célja mezőgazdasági és erdészeti tevékenység folytatása.
Emellett a tíznapos hatósági házi karantén alól mentesülnek Szlovéniában többek között azok, akik naponta ingáznak, és munkáltatói igazolással rendelkeznek, akik tranzitcéllal legfeljebb 12 órát tartózkodnak az országban, valamint a diplomáciai és konzuli képviseletek képviselői, de az oktatási-tudományos tevékenységben vagy kutatásban résztvevők is. Ugyancsak mentesülnek a karantén alól a tervezett sürgős orvosi ellátásra érkezők a kísérőikkel, valamint azok az igazolással rendelkezők, akik sürgős személyes vagy üzleti ügyintézésre érkeznek az országba és ott 48 óránál nem töltenek el több időt. Kiss Róbert ennek kapcsán kérte a külföldre utazóktól, hogy az utazást megelőzően tájékozódjanak arról, hogy a célországba be tudnak-e lépni.
Beszámolt arról is, hogy a kormány szerdai ülésén értékeli a járványügyi adatokat és dönt a schengeni belső határszakaszon bevezetett ideiglenes határellenőrzés fenntartásáról, a döntésekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető fog tájékoztatást adni csütörtökön.
Kedden 36 rendőri intézkedést kezdeményeztek a védelmi intézkedéseket be nem tartókkal szemben, valamint közérdekű üzem megzavarása miatt. Kedden 15 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek azért, mert tömegközlekedési eszközön nem, vagy nem megfelelően viselték az emberek a maszkot. Ebből 12 esetben figyelmeztetésben részesítették az érintettet, 3 esetben azonban szabálysértési feljelentést tettek.
Külön megemlítette, hogy kedden délután a budapesti Örs vezér téren kellett intézkedniük, ahol egy álló tömegközlekedési járművön 2 ember nem viselt maszkot a többi utas felszólítására sem, itt rendőri intézkedésre volt szükség.
A kereskedelmi üzletekben, közintézményekben és a kormányrendeletben megjelölt egyéb helyeken a maszkviselés szabályait be nem tartókkal szemben 21 esetben intézkedtek, ebből 13 alkalommal figyelmeztetést alkalmaztak, 4-4 emberrel szemben pedig helyszíni bírságot szabtak ki, illetve szabálysértési feljelentést tettek.
A védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet múlt hétfői hatálybalépése óta közel ötszáz rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 407 figyelmeztetéssel, 43 helyszíni bírsággal, 49 pedig szabálysértési feljelentéssel zárult.
Kedden 12 127 helyszíni ellenőrzést végeztek összesen hatósági házi karanténban levőknél, az elmúlt napon 2 741 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, amelyből 794-et az országba történő beutazással kapcsolatban. Jelenleg 24 121 hatósági házi karantén van érvényben.
melkedett azok száma, akik letöltötték azt a mobiltelefonos applikációt, amellyel a rendőrség elektronikusan tudja ellenőrizni, hogy betartják-e a karanténra vonatkozó szabályokat. Az applikációt 1 574-en használják.
A járvánnyal összefüggésben eddig 472 büntetőeljárás indult, ebből 143-at rémhírterjesztés, 31 közveszéllyel fenyegetés, 138 csalás, 28 járványügyi szabályszegés miatt - sorolta. Hozzátette: összesen 89 gyanúsítottat hallgattak ki.
A határforgalomról szólva ismertette: teherforgalomban a belépő oldalon Röszkénél és Tompánál kell 3-3 órás, személyforgalomban ugyancsak belépő oldalon Beregsuránynál kell 2 órás várakozással számolni.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready