Nem zárja ki az amerikai hírszerzés, hogy a koronavírus egy vuhani laborból szökött meg és indult világhódító útjára – közölte Avril Haines, az amerikai hírszerzés vezetője (videó itt).
Zoom
Avril Haines (fotó: Graeme Jennings/AFP/Getty Images)
Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának szerdai meghallgatásán Haines hangsúlyozta, hogy igaz, egyelőre nem tudják megállapítani, pontosan hol, mikor és hogyan terjedt át emberre a koronavírus, de erre vonatkozóan két teóriát tartanak elképzelhetőnek:
  • a vírus természetes úton fejlődött ki és ugrott át állatról emberre,
  • egy laborbaleset következményeként tört ki a világjárvány.
Annak elméletét, hogy a koronavírus a Vuhani Virológiai Intézetből szabadult ki, már a Trump-kormányzat is hangoztatta, Donald Trump számtalanszor Kínát tette felelőssé, a kórokozót kínai vírusnak vagy éppen "kungflunak" titulálva.
Egy másik teória szerint az embert is fertőzni képes koronavírustörzset biológiai hadviselés céljára fejlesztették ki; a vuhani intézetben persze "közegészségügyi cél"-ra hivatkozva kísérleteznek a denevérek által hordozott koronavírussal. (Erről lásd bővebben az alább hivatkozott cikksorozatunk I. és II. részeit).
Zoom
A Vuhani Virológiai Intézet (fotó: Hector Retamal/AFP/Getty Images)
William Burns, a CIA igazgatója a bizottsági meghallgatáson egyetértett Hainesszel, és bírálta Pekinget a koronavírus eredetének kivizsgálásának akadályozása miatt. Burns emlékeztetett, hogy a kínai hatóságok korlátozták az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi szakértőinek a vírus eredetének kutatására vonatkozó munkáját Kínában, ugyanis nem adtak hozzáférést az első Covid–19-esetek adataihoz a Vuhanban vizsgálódó kutatóknak. Maga a WHO igazgatója is bírálta a kutatás akadályozását, utalva arra, hogy a laborbaleset-elméletet így nem lehet elvetni, és további vizsgálatokat sürgetett.
Mindazonáltal több mint egy évvel a járvány kitörése után, megbízható források hiányában nehéz lesz bizonyítani, hogy a vírus egy laborból szökött meg, már ha egyáltalán így történt – jegyzi meg a Yahoo News nyomán az Index.