Ritka esetismertetést közölt a JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery szakfolyóirat egy cseh férfiról, aki orrfolyással fordult orvoshoz, allergiára gyanakodva. A vizsgálaton azonban az derült ki, hogy a betegnek az agyvize szivárog már hónapok óta, egy Covid-teszt mellékhatásaként.
Zoom
CT-felvétel a tanulmányból (kép: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg)
A tesztelés tavaly márciusban történt, és, bár az eredménye negatív lett, nem sokkal a mintavétel után megindult a férfi orrfolyása a jobb orrlyukból. A beteg sokáig nem fordult orvoshoz, azt gondolva, hogy az enyhe szimptóma majd magától elmúlik. Csak kilenc hónap után, decemberben keresett fel egy szakrendelőt. Az orvos CT-vizsgálatra utalta, ahol kiderült, hogy a férfinak sérült a rostacsontja, ez a szivacsos szerkezetű csontlemez, ami az orrüreg és az agy között helyezkedik el. Az orrból pedig nem valamiféle allergia okozta váladék szivárgott, hanem agyvíz, illetve pontosabban fogalmazva agy-gerincvelői folyadék (avagy cerebrospinális folyadék, CSF).
A férfit egy kisebb műtéttel kezelték, elzárva a sérülést, a lehetséges fertőzések megelőzésére pedig a beteg antibiotikumot kapott. A CSF-szivárgás veszélyes szövődménye lehet ugyanis a fertőzés okozta agyhártyagyulladás, ennek ellenére sokan hónapokig vagy akár még tovább járnak-kelnek szivárgó agyvízzel, mert azt gondolják, hogy csak egy makacs nátháról vagy allergiáról van szó. Agyvízfolyás felléphet többféle beavatkozás következményeként vagy akár ütéstől is, de ritka, hogy Covid-teszt okozza. A Covid-tesztek közül is csak a nasopharyngeális gyorsteszt válthat ki ilyen ritka komplikációt – ez az, amikor egy hosszú pálcát feldugnak oda, ahol az orrüreg és a torok találkozik. A kellemetlen teszt főleg a járvány első hónapjaiban volt gyakori, aztán sok helyen átálltak az újabb, barátságosabb tesztre, amelynek során elegendő az orrüreg elülső részéből mintát venni.
A járvány alatt több százmillió nasopharyngeális gyorstesztet végeztek el (csak Csehországban 25 milliót tavaly március és idén május között), de csak néhány CSF-szivárgásos komplikációt jegyeztek fel (azt persze nem tudni, hányan vannak, akik nem fordultak orvoshoz - a szerk.). Ezek közül kettő olyan betegnél fordult elő, akinek már eleve sérült volt a koponyája – a cseh férfi esete azért különleges, mert neki semmilyen korábbi sérülése nem volt.
(Telex nyomán)