A CNN már 2021-ben is írt arról, hogy az FBI berkein belül többé-kevésbé biztosak abban, hogy a vírus laborszökevény lehet. Christopher Wray most a Fox Newsnak adott interjúban beszélt erről először nyilvánosan.
Zoom
Mint mondta: az FBI már hosszú ideje úgy véli, hogy a világjárvány eredete egy Vuhanban történt laborincidensre vezethető vissza.
Az FBI-igazgató arról is beszélt, hogy a szervezetnek van egy szakértői csapata, amely kifejezetten az efféle biológiai veszélyekre való felkészüléssel foglalkozik. Mint mondta, az FBI által végzett vizsgálat részletei továbbra is titkosítva maradnak, és azt is hozzáfűzte, hogy a kínai kormányzat szerinte megpróbálta megakadályozni azt, hogy feltárják a járvány eredetét.
Csak annyit jegyeznék meg: nekem úgy tűnik, hogy a kínai kormány mindent megtett azért, hogy megakadályozza, összezavarja azt a munkát, amelyet az amerikai kormányzat és a hozzá közel álló külföldi partnerek végeznek – fogalmazott.
A napokban az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma is felvetette már egy hivatalos állásfoglalásban, hogy a koronavírus a vuhani laborból szökhetett ki. Amiatt a kijelentés miatt hétfőn a kínai külügyminisztérium tiltakozását fejezte ki.
Frissítés: Maóék inkább amerikai laboratóriumokban vizsgálódnának
Mao Ning kínai külügyi szóvivő Wray állítására reagálva azt mondta: "Washington nem Kínát hitelteleníti, hanem saját magát járatja le azzal, hogy újra előveszi ezt a laboratóriumos elméletet".
A szóvivő arra intett, hogy a pandémiát okozó koronavírus eredetének feltárása tudományos ügy, és "nem szabad átpolitizálni".
Hozzátette azt is, hogy "tekintettel az amerikai hírszerzési ügynökségek korábbi hazugságaira, fortélyaira és számtalan gaztettére, semmiféle hitelessége nincs annak, amit most állítanak" a vírus eredetéről.
Mao Ning sajtótájékoztatóján felvetette azt is, hogy az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) amerikai laboratóriumokban is vizsgálódnia kellene a vírus eredetével kapcsolatban.
(CNN - Index - MTI nyomán)