A fegyveres konfliktusok és a humanitárius vészhelyzetek esetén a "leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális" (LMBTI) emberek különös veszélynek vannak kitéve, ezért a tagállamoknak többet kell tenniük támogatásuk, védelmük és biztonságuk érdekében - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.
Josep Borrell, a "homofóbia, transzfóbia és bifóbia" elleni világnap alkalmából az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában közölte: az Unió megerősíti elkötelezettségét, hogy a "szexuális kisebbségekhez" tartozók esetében tiszteletben tartsa, védje és biztosítsa az emberi jogok és alapvető szabadságok maradéktalan és egyenlő érvényesítését.
Emlékeztetett, hogy világszerte több mint kétmilliárd ember él olyan országban, ahol "a homoszexualitás jogellenes", 11 országban pedig továbbra is halálbüntetést von maga után az azonos neműek közötti kapcsolat. Noha az elmúlt években előrelépés történt ezen a téren, a szexuális irányultságon és a "nemi identitáson" alapuló megkülönböztetés és kirekesztés továbbra sem szűnt meg. Az "LMBTI-személyek" jogai tekintetében aggasztó a visszaesés, a velük szembeni erőszak mértéke riasztó méreteket öltött - közölte.
Borrell felhívta a figyelmet arra, hogy különösen a fiatalok szembesülnek elutasítással a családjuk részéről, valamint a szexuális irányultságon és "nemi identitáson" alapuló online és offline zaklatással. Az Ukrajna ellen indított orosz katonai agresszió pedig ráirányította a figyelmet a háború elől menekülő "szexuális kisebbséghez" tartozók helyzetére. Egyes jelentések szerint "transznemű embereket" akadályoztak abban, hogy elhagyják az országot, valamint "LMBTI-személyek váltak erőszak áldozatává" - közölte.
"Arra kell törekednünk, hogy békés, befogadó társadalmakat építsünk, ahol mindenki boldogulhat és biztonságban érezheti magát. Küzdeni fogunk a szexuális irányultságon és a "nemi identitáson" alapuló megkülönböztetés, erőszak és gyűlöletbeszéd ellen" - fogalmazott. Az egyenlőség, a méltóság és a sokféleség tiszteletben tartása az Európai Unió alapvető értéke. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy félelem nélkül önmaga lehessen, és azt szerethesse, akit választ - tette hozzá az uniós diplomácia "nagyszerű" vezetője.
(MTI nyomán)